Els 25 del 25 del 2013. Les recomanacions de Nadal de L’illa dels llibres

Us oferim les recomanacions de L’illa dels llibres per aquest Nadal.

els 25 del 25 del 2013 illa dels llibres

 

las reputacionesLas reputaciones
Juan Gabriel Vásquez
Alfaguara
El personatge principal de ‘Las reputaciones’ (Alfaguara), el caricaturista Javier Mallarino assegura a la novel·la  que ‘Las caricaturas pueden exagerar la realidad pero no inventarla’.
La reputació  i la preocupació sobre quina imatge projectem a la resta i la fragilitat d’aquesta, formen part dels temes que  l’escriptor colombià, Juan Gabriel Vásquez ens ofereix.
Precisament va ser gràcies a l’interès  pel caricaturista colombià Ricardo Rendón i el poder i influencia que va obtindre amb les seves caricatures en els anys 20 , el punt de partida de la novel·la. Més informació

 

la-vida-sonada-de-ernesto-g__jean-michel-guenassiaLa vida soñada de Ernesto G.
Jean-Michel Guenassia
RBA
Amb la primera El club de los optimistas incorregibles (Ed62/RBA) va guanyar el prestigiós premi Goncourt l’any 2009 i ara presenta una nova novel·la que segueix confirmant la qualitat literària de l’escriptor francès.

La vida soñada de Ernesto G segueix la trajectòria vital de Joseph Kaplan, un metge jueu nascut a Praga l’any 1910 que ens portarà a fer un recorregut pels moments més importants del segle XX passant  pel Paris dels anys trenta  i la posterior ocupació nazi, l’Argèlia dels anys quaranta  per acabar  tornant  a  Txecoslovàquia en plena època de la Guerra Freda. Més informació

 

el-llegat-dels-ossosEl llegat dels ossos /El legado de los huesos
Dolores Redondo
Columna/Destino
Després de l’èxit d’El guardià invisible’ torna amb ‘El llegat dels ossos’ la segona part de la Trilogia del Baztan.
Un any després de resoldre els crims que van aterrar Baztán, la inspectora Salazar, embarassada, assisteix al judici contra Jason Medina, acusat de violar, mutilar i matar a la filla adolescent de la seva dona imitant els assassinats del cas basajaun.
El judici es cancel·la quan l’acusat apareix mort amb una nota dirigida a Amaia, un missatge curt i inquietant: TARTTALO.  Més informació

 

 

color sueñosEl color de los sueños 
Ruta Sepetys
Maeva
La protagonista d’ El color de los sueños, Josie, un jove de disset anys, filla d’una prostituta  ha d’espabilar-se pràcticament sola en un ambient poc recomanable i sense l’ajut de la seva mare.
Prostitutes i gàngsters passegen pel Barri Francès de la ciutat de Nova Orleans, personatges de classe baixa que es barregen  amb persones procedents de l’alta classe social i que practiquen una doble moral.
La novel·la de Ruta Sepetys es llegeix a ritme de jazz, ragtime i bluegrass, gràcies a una molt bona ambientació d’època.  Més informació

 

quebert catalaLa veritat sobre el cas Harry Quebert
Joel Dicker
La Campana/Alfaguara
Jöel Dicker demostra que un bestseller no està renyit amb la qualitat. Amb mateix temps que ens mostra una maduresa excepcional que sap portar al lector fins a la darrera pàgina de la novel·la sense que suposi  un esgotament.
Una tasca gens fàcil amb una novel·la de gairebé 700 pàgines que combina novel·la negra amb romanticisme.
A ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ res  és el que sembla i els girs argumentals  que ens ofereix Jöel Dicker són els principals  alicients de la novel·la.
L’acció es situa en tres èpoques diferents  1975, 1999 i 2008 per oferir-nos tota mena de detalls del que va succeir, per contruir una novel·la amb un engranatge perfecte.  Més informació

 

dos-tauts-negres-i-dos-de-blancsDos taüts negres i dos de blancs
Pep Coll
Proa
La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny.
En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa.
Setanta anys després, Pep Coll ens   presenta un  thriller històric  a ‘Dos taüts negres i dos de blancs (Proa)  per oferir-nos  la reconstrucció d’un crim real al Pallars l’any 1943 que va quedar impune.   Més informació

 

el-cant-del-cucutEl cant del cucut
Robert Galbraith
Proa/Espasa
El cant del cucut és la segona que l’autora publica per a un públic adult després de ‘La vacant imprevista’ publicada després de l’èxit de Harry Potter, i que no va obtindre l’èxit que s’esperava.

Protagonitzada pel detectiu Cormoran Strike i la seva assistent, Robin Ellacott. El cant del cucut narra la història d’una jove model amb problemes emocionals que cau des del seu balcó de Mayfair en plena nit.
Tothom assumeix que ha estat un suïcidi, excepte el seu germà, que contracta els serveis de l’investigador privat Cormoran Strike perquè s’encarregui del cas. Més informació

 

victus catalaVictus
Albert Sánchez Piñol
La Campana
Ambientada durant la caiguda de Barcelona l’any 1714 a mans de les tropes de Felip V, a través dels ulls del jove Martí Zuviría, un expert en fortificacions, Victus, narra un moment clau de la història catalana.
La novel·la va rebre el III Premi dels Lectors de L’illa dels llibres convocat aquest 2013. Més informació

 

 

estimada vidaEstimada vida
Alice Munro
Club editor/Lumen
La guanyadora del premi Nobel de Literatura 2013 mereix un lloc destacat entre les recomanacions  d’aquest Nadal.
Alice Munro ha basat una obra literària basada en els relats, centrats sobretot  en les relacions humanes analitzades a través de la mirada de la vida quotidiana. Alice Munro també és coneguda com la Chéjov canadenca.
El mes de març d’aquest any  Club editor i Lumen van publicar Estimada vida,  el nou volum de relats d’Alice Munro,  publicat a Canadà el novembre del 2012. Estimada vida, una de les darrere sobres publicades per l’escriptora canadenca,  ens permetrà acostar-nos al seu univers literari.

 

paris edward rutherfurdParis
Edward Rutherford
Roca editorial
Edward Rutherfurd s’ha especialitzat en novel·les històriques que narren l’origen de grans ciutats, combinant fets  històrics amb personatges reals i d’altres  creats per l’escriptor anglès.
Ara és la ciutat de Paris la protagonista del nou lliurament de Edward Ruthefurd.
A París, la novela, descobrirem els grans aconteixements de la capital francesa a través de la mirada de quatre famílies franceses, els  De Cygne, Blanchard, Le Sourd i  Gascon, que representen diferents classes socials i que les seves vides es relacionaran durant segles i que en ocasions defensaran els mateixos interessos i en d’altres moments seran rivals.  Més informació

 

no-et-miris-el-riu-No et miris el riu
Mònica Batet
Meteora
Gairebé set anys després de rebre el  premi Just Manuel Casero  amb L’habitació grisa, Mònica Batet  publica la segona novel·la curta ‘No et miris el riu’ (Meteora).

L’escriptora catalana  demostra  que el paissatge que ens envolta pot convertir-se en un personatge més d’una novel·la.
Amb aquest argument, l’escriptora Mònica Batet ha construït una novel·la angoixant  i asfixiant protagonitzada per un riu que es converteix en el motor indiscutible  de la narració  i  es converteix en el desencadenant dels esdeveniments de la novel·la. Més informació

Santiago PosteguilloCirco Máximo
Santiago Posteguillo
Planeta
Santiago Posteguillo publica  ‘Circo Máximo’, la segona part  de la trilogia sobre l’emperador Trajà.
Marc Ulpi Trajà va néixer a Itàlica (Sevilla) i va ser el primer emperador nascut fora de Roma. Va destacar per la construcció de grans obres a Hispània i també per expandir l’Imperi fins al seu màxim històric, més enllà del Rin, del Danubi i de l’Eufrates.
Trajà va ser un emperador  que va dedicar grans esforços a lluitar contra la corrupció de les classes dirigents romanes  i per deixar clara la seva transparència, fins i tot publicava les despeses de la família imperial. Més informació

 

las luminosasLas luminosas
Lauren Beukes
RBA
La combinació de gènere fantàstic i  negre fa que Las luminosas sigui  una novel·la especial.
Ambientada en  el Chicago dels anys 30, un ex-combatent de la Primera Guerra Mundial anomenat Harper,  s’escapa d’un linxament  i aconsegueix amagar-se en una misteriosa casa  que li permetrà fer salts el temps entre els anys 1923 i 1993
Lauren Beukes  aconsegueix captivar, sorprendre i sobretot ser original en el seu plantejament. Més informació

 

asesino-entre-los-escombrosEl asesino entre los escombros
Cay Rademacher
Maeva
L’escriptor alemany, Cay Rademacher , destaca  per oferir-nos una novel·la molt ben documentada sobre  de l’Alemanya de la postguerra que va més enllà d’una novel·la negra d’estil  clàssic.
Rademacher parteix d’un cas real d’un assassí en sèrie que entre 1946 i 1947 va assassinar a quatre persones sense que mai es pogués identificar ni l’assassí ni les víctimes. Més informació

 

el-sermo-de-la-caiguda-de-romaEl sermó de la caiguda de Roma
Jerome Ferrari
Magrana/Mondadori

 La novel·la guanyadora  del premi Goncourt, ‘El sermó de la caiguda de Roma’  agafa el títol d’un sermó pronunciat per Sant Agustí d’Hipona l’any 410, després de la presa de Roma pels visigots.  Aquest sermó  és  cabdal a la novel·la i ens permet explorar la manera com ‘els mons neixen, creixen i moren”.

Els protagonistes són dos joves francesos,  Matthieu i Libero que es traslladen a un poble del centre de Còrsega per obrir un bar, creient que podran canviar el món i convertir aquest lloc en  «el millor dels mons possibles».  Més informació

 

dona 1000La dona  a 1000º
Hallgrimur Helgason
Edicions 62/Lumen
L’escriptor islandès ha escrit una novel·la que no ens deixarà indiferents protagonitzada per Herra, una dona de  vuitanta anys  que tot i que està malalta, viu sola en un garatge de Reykjavík i es connecta amb el món sencer via internet (amb de set- cents amics a facebook).
Fumadora empedreïda i néta del primer president d’Islàndia, Herra s’ha distanciat de la família. Atès que ja ha viscut molt i que no vol passar un altre Nadal sola, ha decidit planificar la seva mort. Ha dubtat força, però finalment s’ha decantat per la cremació. Ja ho té tot a punt, i mentre espera que el forn s’escalfi a 1000°, ens explica la seva vida al llarg del segle xx i organitza les seves darreres revenges… Més informació

 

volta al mon tieta mameLa volta al món de la tieta Mame
Patrick Dennis
Quaderns Crema/Acantilado
Malgrat publicar-se a la segona meitat del segle XX, les novel·les de Patrick Dennis encara captiven als lectors d’avui en dia. L’any 2010, l’editorial Quaderns  Crema publicava  ‘La tieta Mame’ demostrant que l’humor de Dennis encara funciona, gràcies a unes històries esbojarrades i divertides protagonitzades per la tieta  Mame.
Si nn la primera novel·la ens presentava a Patrick, un nen de 10 anys que es queda orfe als Estats Units de 1920 i ha de viure amb la seva tieta,
ara arribà en català la segona part ‘La volta al món de la tieta Mame’, on aquell nen, ja ha format una familia i explica a la seva dona Peggen la volta al món amb la tieta Mame. Un viatge ple d’aventures per París, Londres, l’Àustria nazi, la Rússia soviètica i l’Orient.

 

ha-tornat-9Ha tornat
Timur Vermes
Columna/Seix Barral
L’escriptor alemany  Timur Vermes reflexiona en clau de comèdia sobre un possible retorn del dictador en ple segle XXI.
Ara, un Hitler de 56  anys reapareix en un descampat del Berlin del 2011.  Desorientat, veu una ciutat diferent  sense rastre  dels bombardejos i de les banderes i símbols nazis. Molts ciutadans el veuen com un boig i com un  imitador  del Führer. Fins i tot en un moment de la novel·la és apallisat per un grups de neonazis pensant que és un imitador d’origen jueu. Però Vermes reflexionant sobre si les seves idees  hi tindrien cabuda i gràcies a la televisió i a internet encara seria molt més fàcil arribar a la societat europea. Més informació

 

deo oques blanquesDeu oques blanques
Gerbrand Bakker
Raig verd
Gerbrand Baker va guanyar el premi Llibreter  i Impac amb la novel·la ‘A dalt de tot està tranquil’.  Deu oques blanques és la nova proposta d’un autor que ha publicat poc però, en canvi, la seva obra ha estat traduïda a més d’un vintena de llengües. Fet que demostra que Bakker, és un escriptor que hem de seguir de ben aprop. A Deu oques blanques una dona estrangera lloga una solitària granja a Gal·les. Diu que el seu nom és Emilie. A la granja hi troba deu oques que van desapareixent sense que en sàpiga la causa.
De mica en mica coneixerem la protagonista i també part dels dels secrets que amaga, gràcies a una narració que gira al voltant de l’aïllament i la soledat.

 

fare-tot-el-que-tu-vulguisFaré tot el que tu vulguis
Iolanda Batallé
Columna
Guanyadora del Premi Prudenci Bertrana, ‘Faré tot el que tu vulguis” la protagonista és la Nora, una dona de 43 anys, casada i amb dues filles, que mai ha estat infidel a la seva parella però que coneix en un avió en Nacho,  un jove biòleg “molt atractiu”. La Nora serà infidel, per primera vegada, al seu marit i  a partir d’aquesta trobada es crearà un joc de dependència i passió que Nora convertirà en quadres per a la seva propera exposició.

Iolanda Batallé va debutar com a novel·lista amb La memòria de les formigues (Amsterdam 2009) per després publicar el recull de relats ‘El límit exacte dels nostres cossos’ (Amsterdam 2011).  Més informació

 

pasajes de las sombrasPasaje de las sombras
Arnaldur Indridason
RBA
La novel·la guanyadora del VII Premi Internacional RBA  de Novel·la Negra mereix un lloc destacat entre les 25 recomanacions d’aquest Nadal. Tot i que  Arnaldur Indridason abandona momentàniament el seu inspector Erlendur Sveinsson, per donar pas a un policia retirat que serà l’encarregat d’investigar un cas del passat, no decebrà als seguidors de l’escriptor islandès.
La novel·la transcorre a Islàndia  en dues èpoques històriques diferents , la Segona Guerra Mundial i l’època actual que arrenca en el moment en què la dos agents de policia van a un immoble de la capital islandesa alertats per una inquilina, preocupada perquè un veí seu fa temps que no dóna senyals de vida. Un cop accedeixen al pis descobreixen el cadàver d’un individu sobre el llit.  Més informació

 

somriureEl somiure de Mandela 
John Carlin
La Campana/Debate
Pocs periodistes va tenir un accés privilegiat a Mandela. Aquest  accés el va tenir el periodista John Carlin que des de l’any 1989 escriu sobre Sud-àfrica. Com a corresponsal estranger a Sud-àfrica, el periodista John Carlin va tenir un accés privilegiat a Mandela durant els anys posteriors a l’apartheid, en què Mandela es va enfrontar als reptes més formidables de la seva vida i va atènyer els seus triomfs més grans.
Carlin  va ser testimoni directe, des de la seva excarceració després de vint-i-set anys de presó fins al seu accés a la presidència d’un país convuls. Més informació

 

terra inhospitaTerra inhòspita. Barcelona 2048
M. Dolors Millat
Edicions del Periscopi

 No cal anar gaire lluny per trobar novel·les  distòpiques de qualitat.  Dolors Millat ens ofereix  a Terra inhòspita. Barcelona 2048,  una novel·la ambientada en un futur no gaire llunyà marcat per un ambient apocaliptic.
Millat agafa referents actuals per portar-los a l’extrem i oferir-nos una novel·la carregada de crítica social amb la jove Ronda Vailor, com a protagonista. Es tracta d’una  jove hacker que es converteix en una peça clau de Draco, grup clandestí que lluita contra el Sistema i el control digital al que están sotmesos contínuament.
El futur que mostra Dolors Millat està dominat per les multinacional i pel poder econòmic que vol reduir al mínim la llibertat després d’abolir el poder polític.

 

rafel_nadal_quan_en_deiem_xampanyQuan en dèiem xampany
Rafel Nadal
Columna
El periodista Rafel Nadal tornar a  oferir-nos un bocí  de la seva història familiar de la mà del seu besavi Francisco Oller.
Amb ‘Quan érem feliços’, premi Josep Pla 2012, ja ens ens oferia una història basada en el seu entorn familiar. Ara a Quan en dèiem xampany, Nadal s’endinsa en la història de  quatre generacions d’una saga familiar dedicada al comerç i a la fabricació de taps de suro destinats al xampany i el cava produït a Europa.
L’any 1888, Francisco Oller, amb setze anys decideix marxar de Cassà de la Selva en  busca de fortuna.  Arribarà  a Reims on acabarà creant  una potent indústria de taps de suro.
La recreació de quatre generacions de la familia  Oller, permet a Rafel Nadal, explicar-nos els moments més importants de la història del segle XX;  la Primera Guerra Mundial, el crac del 29, la persecució nazi als jueus, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i el renaixement europeu de postguerra.

 

1714 cicatriusCicatrius 1714
Andreu Martín
Bromera
Habitual escriptor de novel·la negra, Andreu Martín ofereix a Cicatrius 1714, una recreació de la Barcelona del segle XVIII  i el setge que va partir la ciutat l’any 1714.
Martín es centra sobretot en el moviment d’espies per fer una recreació molt acurada de l’època de la mà de Bernat Sistach que  el 3 d’abril de 1714, quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona descobreix amb horror la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema «Viurem lliures o morirem», Bernat no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Bernat està convençut que el seu  pare és un traïdor i que fugir de Barcelona  és  covards i traïdors.
Bernat fascinat pel món dels espies farà descobrir al lector la xarxa d’espies existents a l’epòca i el paper que aquests van fer durant el setge de 1714 a Barcelona. La novel·la  ha rebut el Premi Ciutat de Badalona.

 

 

els 25 del 25  de L'illa dels llibres