El llibreter i l’excomissari del festival BCBNegra ha rebut el guardó com a reconeixement per la seva contribució al món literari barceloní.

L’any 2002, Paco Camarasa fundava la llibreria ‘Negra y Criminal’ a la Barceloneta i durant 12 anys va ser el màxim responsable del festival de novel·la negra BCNegra.
Camarasa anunciava al febrer d’aquest any que deixava el comissariat del festival per motius de salut. A partir del 2018 el seu substitut serà l’escriptor Carlos Zanón.

El Plenari del Consell Municipal del 31 de març de 2017 va atorgar-li la Medalla d’Or al Mèrit Cultural i el 21 de novembre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lliurat finalment el guardó.

Paco Camarasa, ha recollit el guardó en un acte que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, on hi han assistit altres membres de la corporació municipal i de la societat civil de la ciutat i autors com Andreu Martín que li ha dedicat unes paraules.

L’any 2016, Camarasa publicava el llibre ‘Sangre en los estantes’ (Destino), una guia imprescindible per continuar o iniciar-se en el gènere negre criminal.

Per facilitar la seva lectura Paco Camarasa, com a bon llibreter classificava els autors i gèneres de l’A a la Z oferint un recorregut pels grans noms del gènere , explicant-nos les seves majors aportacions i una infinitat d’anècdotes viscudes amb els autors i també a la llibreria Negra y Criminal del carrer La Sal de la Barceloneta.

Paco Camarasa analitzava les diferències dins del gènere per països i cultures, a més de les subcategories dins del que denominem novel·la negra, des de la novel·la mediterrània liderada per Vázquez Montalban, Petros Márkaris, Andrea Camilleri oDonna Leon a la novel·la negra nòrdica de Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Henning Mankell o la parella Maj Sjowall i Per Whaloö o la novel·la narcoliterària de Don Winslow.

Com va assegurar Paco Caramarasa en la cerimònia de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona “Es pot viure sense llegir novel·la negra, però la veritat és que es viu molt pitjor”.