‘El lector de Julio Verne’, la nova proposta de l’escriptora Almudena Grandes

Després de la publicació de La novel·la Inés y la alegría. Almudena Grandes publica el segon lliurament de Episodios de una Guerra Interminable.

Almudena Grandes publicarà sis novel·les independents  on vol  narrar vint-i-cinc anys de la dictadura franquista des de 1936 a 1964. El lector de Julio Verne és la segona part de la sèrie.

El protagonista d’El lector de Julio Verne és Nino, fill de guàrdia civil, té nou anys, viu en la casa caserna d’un poble de la Serra Sud de Jaén, i mai podrà oblidar l’estiu de 1947. Pepe el Portuguès, un foraster misteriós, fascinant, que acaba d’instal·lar-se en un molí apartat, es converteix en el seu amic i el seu model, l’home en el qual li agradaria convertir-se alguna vegada.
Mentre passen junts les tardes a la riba del riu, Nino es jurarà a si mateix que mai serà guàrdia civil com el seu pare, i començarà a rebre classes de mecanografia en el mas de les Rosses, on una família de dones soles, vídues i òrfenes, resisteix a la frontera entre la muntanya i el pla.
Mentre descobreix un món nou gràcies a les novel·les d’aventures que li convertiran en una altra persona, Nino comprèn una veritat que ningú havia volgut explicar-li.
En la Serra Sud s’està lliurant una guerra, però els enemics del seu pare no són els seus. Després d’aquest estiu, començarà a mirar amb altres ulls als guerrillers liderats per Cencerro, i a entendre per què el seu pare vol que aprengui mecanografia.


Almudena Grandes
explica en el pròleg de la novel·la  els motius que l’han portat a escriure El lector de Julio Verne
 «En un viaje de 2004 mi amigo Cristino Pérez Meléndez, hijo de guardia civil, me contó una historia de su infancia en la que yo vi inmediatamente una novela.  El lector de Julio Verne es esa novela, la novela de Cristino, que aquella noche me habló de los que se echaron al monte y de Cencerro, de su valor, de su arrogancia, de la leyenda de los billetes firmados y de su muerte heroica en la Sierra Sur de Jaén, y me contó cómo era la vida del hijo de un guardia civil en una casa cuartel como la de Fuensanta de Martos, donde las paredes no sabían guardar secretos y los gritos de los detenidos llegaban hasta las camas de los niños, igual que llegó hasta sus oídos, una noche, la preocupación de su padre por un hijo tan bajito que no iba a dar la talla de mayor, y al que por eso obligó a aprender a escribir a máquina.»


Episodios de una Guerra Interminable
seguirà amb les publicacions de:
III. Las tres bodas de Manolita
IV. Los pacientes del doctor García
V. La madre de Frankenstein
VI. Mariano en el Bidasoa