Publiquen l’àlbum il·lustrat basat en la historia de la seva cançó més coneguda: Verdura i peix amb text de Rikki Arjuna i Il·lustracions de Laia Berloso.

Si parlem del grup Xiula, segurament que recordem una de les seves cançons més clàssiques “Verdura i peix”. Ara, la cançó inclosa en el seu primer àlbum Donem-li una volta al món, porta més de mig milió de reproduccions a YouTube i també ha fet el salt al paper amb la publicació de “L’autèntica història de verdura i peix”.

Al llibre publicat per B de Blok apropen als infants a l’alimentació saludable arran de l’aparició el local d’assaig dels Xiula, d’un bròquil amb ulleres i un lluç tot menudet necessiten la seva ajuda per salvar el planeta.

Rikki Arjuna de Xiula ens presenta el llibre sobre “L’autèntica història de verdura i peix”

Com sorgeix la idea de crear un àlbum il·lustrat d’una cançó vostra?
Els àlbums il·lustrats poden explicar una mica millor les nostres cançons. En aquest cas en concret explica el procés de creació de la cançó i el motiu pel qual la vam fer.

-Com ha estat el procés de traslladar la cançó a un àlbum il·lustrat?
No volíem que fos un àlbum que parlés directament del tema de l’alimentació o que fos molt fidel a la cançó, sinó que volíem explicar el procés creatiu i el que ens va motivar a fer-la perquè ha estat bastant divertit inventar-se una aventura ficcionada amb uns personatges que venen del futur i que volen salvar la humanitat i l’alimentació saludable.

-“T’estimo bastant” va ser la primera cançó que es va convertir en àlbum il·lustrat, però suposo que teníeu molt clar, que la següent havia de ser “Verdura i peix”.
Podria haver estat alguna altra, però ara que la cançó ja té gairebé deu anys i vam creure que també es mereixia el seu àlbum il·lustrat i va guanyar posicions a la llista.

-La cançó va ser creada l’any 2013, però encara continua sonant i sent un dels himnes de Xiula.
Si, és la cançó que hem tocat més en públic amb molta diferència. Surt a tots els espectacles i si en algun espectacle no surt, surt als bisos i si cal la fem 2 cops. Si, segueix sent un dels nostres himnes i una amb la qual la gent s’identifica.

-Com va sorgir la cançó?
Era un tema que era polèmic, que ens donava l’oportunitat de posar-nos a la pell del nen o nena i en aquell moment encara no havíem fet cançons treballant aquestes idees, fent-ho d’aquesta manera. Amb Verdura i Peix vam iniciar un estil que ens ha portat una mica allà on som. Però en tot cas era això, veure que tots teníem els nostres problemes a l’hora de menjar verdura i peix i en posar-nos a la pell del nen i veure possibles sortides o alternatives podia sortir un tema interessant.

-Us esperàveu l’èxit?
Què és l’èxit?, sabíem que era un temazo, però no ens esperàvem que avui en dia encara estiguéssim tocant-la.

-Un Bròquil i un Lluç són els protagonistes de la història en un món apocalíptic l’any 2033 on la verdura i el peix desapareixen de l’alimentació. I tot són productes manufacturats.
És un futur que podem arribar a imaginar, potencialment possible. Els ultra processats ens estan envaint.

-Sou ambaixadors de l’alimentació saludable i sobretot després d’aconseguir el repte que molts nens i nenes mengin verdura i peix. Heu aconseguit molt més amb una cançó que molts pares i mares i monitors de menjador….
No sé si hem aconseguit tant, però en tot cas és una eina més que tenim, primer per parlar-ne, per riure’ns i després per entrar-ho una mica com a himne.

-També al llibre apareixen altres grups o artistes catalans. Dàmaris Gelabert i Txarango no accepten la proposta de fer la cançó fins que el Bròquil i el Lluç coneixen a Xiula.
Si, ens vam permetre mirar una mica l’any 2013 que ho estava “petant” i com sempre hi havia la Dàmaris, també hi havia Txarango, i en aquell moment també hi havia la Lady Gaga en el top 5 de vendes internacionals. Vam proposar que hi sortissin, que també poden acceptar un encàrrec així i nosaltres també.

-L èxit del vostre grup és la de traslladar certs missatges amb valors i emocions i fer-ho de forma amena i festiva. Quina creieu que és la clau de l’èxit de Xiula?
Doncs ja ho heu dit! És això. Hi havia un buit en això en el món de la música familiar.

-Feu cançons reivindicatives. Quins missatges voleu transmetre amb les vostres lletres?
Cada cançó té el seu missatge i en general són cançons que plantegen preguntes, no donem respostes, intentem que tinguin una visió crítica del món que ens envolta. Per anar aprenent a pensar.

-El fet de ser educadors i músics us ha servit de molt a l’hora de crear Xiula i les cançons?
Això ens ho ha donat tot. Bàsicament, el que fem ara és intentar fer lletres educatives i música potent.

-L’objectiu és educar a través de la música?
L’objectiu és viure a través de la música i en tota vivència hi ha un fet educatiu.

-I sobretot no infantilitzar als nens i nenes.
Exacte! Sempre els tractem com a iguals en tots els missatges que donem en les nostres cançons

-Amb Xiula hi ha una certa renovació del que anomenem grups familiars. Oferiu alguna cosa més i un espectacle molt familiar i participatiu.
Al nostre espectacle hi ha el component terapèutic, és a dir, que l’espai esdevé un procés de transformació on el públic es veu interpel·lat pels nostres missatges, les nostres cançons, les nostres maneres de posar en pràctica l’escena i té una vivència transformadora i emocional. Quan acaba l’espectacle se’ns van a casa seva una mica remoguts.

-Com és el tracte amb altres grups familiars?
Som companys. Som amics. Som tot!

-Podríem definir com a boom, l’èxit dels grups familiars?
Hi ha ha hagut una dignificació del gremi. Cada festival de Catalunya ha creat el seu espai perquè han vist que era un públic potencialment bo i que podrien aportar part del pressupost per aquest públic. i els grups tenim cada cop més espais per a fer els nostres espectacles.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here