Joan Fuster, Molière, José Saramago, Bram Stoker  entre els noms destacats de les commemoracions i efemèrides literàries destacades del 2022.

El 28 de gener el poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari català, Narcís Comadira celebrarà el 80è aniversari.  El 24 de març l’escriptor Quim Monzó farà setanta anys
El 30 d’abril l’autor de “Les veus del Pamano” i “Jo confesso, Jaume Cabré celebrarà el seu 75è aniversari.
L’escriptora Mercè Company celebra el 19 de maig el seu 75è aniversari. Ha estat la cocreadora de “Les tres bessones” amb Roser Capdevila.   L’autor dels “Versos satànics”, Salman Rushdie celebrarà el 19 de juny el seu 75è aniversari.

El poeta, traductor i crític literari Sam Abrams en farà 70 anys el 26 de juliol. El mateix dia, el prolífic escriptor Jordi Sierra i Fabra també farà 75 anys.

El 26 de juliol també serà especial perquè es commorarà el 25è aniversari de la publicació de la primera novel·la de Harry Potter de J. K. Rowling “Harry Potter i la pedra filosofal”.

Sobre efemèrides d’obres publicades recordarem el centenari de la publicació de la reconeguda “Ulisses” de James Joyce i el 75è aniversari de la publicació del “Diari d’Ana Frank“, La pesta, d’Albert Camus o La perla, de John Steinbeck.

Haurem d’esperar al 24 d’agost per celebrar els 90 anys de l’escriptor Joaquim Carbó, autor entre d’altres de “La casa sota la sorra”

El 21 de setembre, Stephen King, el rei del terror en farà 75. Julià de Jòdar, autor de “La pastoral catalana” i “El metall impur” celebrarà 80 anys el 28 de desembre.

A l’octubre es commemoren els 20 anys de la publicació de “La pell freda”(La Campana) d’Albert Sánchez Piñol.

ANIVERSARIS DELS NAIXEMENTS DE JOAN FUESTER, NÈSTOR LUJAN, JOSÉ SARAMAGO, ENID BLYTON, BRAM STOKER I MOLIERE

L’any 2022 es commemora el centenari del naixement de Kurt Vonnegut (11 de novembre), escriptor nord-americà conegut per la seva peculiar combinació de sàtira, comèdia negra i ciència-ficció i autor d'”Escorxador-5″

També commemorem el centenari del naixement de l’escriptor valencià Joan Fuster (23 de novembre) i els centenaris dels naixements de Gabriel Ferrater, Guillem Viladot i Puig, Ramona Via i Pros i Nèstor Luján (1 de març).

També es commemora el 19 d’abril del centenari de la creació del PEN Català.
De centenaris destacats recordarem a Jack Kerouac, autor de la generació beat i creador de “La carretera” que el 12 de marc es commemora el centenari del seu naixement.  El 16 de novembre recordarem el centenari del naixement de l’escriptor portuguès i premi Nobel de Literatura José Saramago.
No ens oblidarem del centenari de Charles Monroe Schulz (26 de novembre), autor de Charlie Brown i Snoopy i el 125è aniversari del naixement de l’escriptor mallorquí Llorenç Villalonga (1 de març) autor de “Mort de Dama” i “Bearn o La sala de les nines”; de Josep Pla (8 de març) i de la historiadora i traductora catalana Hermínia Grau Aymà.

L’11 d’agost commemorarem el 125è aniversari d’Enid Blyton, l’autora dels clàssics juvenils “Els cinc”, “Santa Clara” i “Les torres de Malory”. La mateixa xifra correspon al naixement de l’escriptor i premi Nobel William Faulkner (25 de setembre)

El 2022 també parlarem de Bram Stoker, el creador de “Dràcula” en el 175è aniversari del seu naixement (8 de novembre).
Com a efemèride rodona celebrarem els 400 anys del naixement del dramaturg i actor francès Molière, (15 gener), autor entre d’altres de Tartuf o l’impostor” i El misantrop.

De les morts destaquen el centenari de la mort de Miquel Costa i Llobera i el 75è de la mort d’Irene Rocas i Romaguera; el 50è aniversari de la mort de Mercè Bayona Codina, Maria Cardona i Codina i la pintora, poeta i novel·lista Maria Rusiñol i Denís.

El 18 de novembre recordarem a l’autor de l’obra A la recerca del temps perdut, Marcel Proust en el centenari de la seva mort.  L’any 2022 farà vint-i-cinc anys de la mort de la traductora i folklorista catalana Maria Dolors Cortey de Ribot i de la il·lustradora Mercè Llimona i Raymat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here