Don Winslow, l’autor d’’El poder del perro’ guanya el Premio RBA de Novela Negra

L’escriptor nord-americà rep el premi amb ‘El cártel’, una continuació del seu gran èxit editorial ambientat en el món del narcotràfic mexicà.

Don Winslow -Premi RBA 2015 02

La novel·la ja publicada en el mercat nord-americà rep un premi  que en les seves bases deixa ben clar que la novel·la premiada pot haver estat publicada en d’altres idiomes.

Fins ara les novel·les de Don Winslow  en català i castellà s’havien publicat obres  a Roca Editorial, Random House i Columna. Segurament que amb el premi, Winslow seguirà en el segell RBA i format part d’una llarga llista de grans autors del gènere.

Ambientada en la guerra contra les drogues que es duu a terme principalment al territori de Nou Mèxic, Don Winslow dedica ‘El Cártel’ als més de 130 periodistes assassinats o “desapareguts” a Mèxic durant el període de 2004 a 2014. Assegura Winslow que ”els veritables herois són els periodistes mexicans. Ells estan en el punt de mira dels càrtels i no jo, un escriptor de novel·la negra”.

La novel·la està centrada en la vida de Joaquín “El Chapo” Guzmán, jefe del càrtel de Sinaloa a Mèxic i la seva fugida d’una presó d’alta seguretat Grande a Jalisco l’any 2001.

Don Winslow -Premi RBA 2015 01.Guzmán  ‘El Chapo’ ja va protagonitar aquest any una nova espectacular fugida de la presó després de recorrorer un túnel fins a un domicili situat a 1,5 quilòmetres de distància.
Sobre la nova fugida l’escriptor ha destacar que no li va sorprendre gaire, sobretot en el moment que el govern Mexicà es va negar a extraditar al narcotraficant als Estats Units. Llavors tothom sabia que s’ecaparia.
Winslow també pensa que Mèxic està millor amb ‘El Chapo’ en llibertat que entre reixes perquè ell té suficent poder com per assegurar-se que hi hagi una pau com no s’ha vist en vint anys’.
Al mateix temps comenta que no li agrada el poder que otorga la premsa a Chapo i que el volen fer veure com un Robin Hood i ha destacat que ‘’ en realitat és un terrible assassí i lúnic que mereix es podrir-se en una presó’’.

Per Don Winslow les seves novel·les no tracten sobre el tema de les drogues i en canvi parla de la la fe amb la pèrdua i recuperació de la fe. Sobrà l’èxit de la novel·la en el mercat americà ha comentat que esta sorprès perquè el tema que narra no és un és agradable. El cártel tindrà adaptació cinematogràfica sota la direcció de Ridley Scott i amb Leonardo di Caprio  en el repartiment, fet que ha agraït l’escriptor en la roda de premsa i s’ha mostrat molt content per l’admiració que sent pel director de cinema.

Dotat amb 125.000 euros és un dels guardons més importants del gènere i per ordre cronològic han estat premiats en les anteriors edicions els escriptirs Francisco González Ledesma, Andrea Camilleri, Philip Kerr, Harlan Coben, Patricia Cornwell, Michael Connelly, Arnaldur Indridason i Lee Child.

La novena edició del premi s’ha convertit en la de més participació amb la presentació d’uns 253 manuscrits, la majoria procedents de països hispanoparlants i d’autors anglosaxons, nòrdics i francesos.

Don Winslow va néixer a Nova York però va créixer en South Kingstown, Rhode Island. Abans de ser novel·lista va ser actor, director de cinema, guia de safari i ha treballat com a investigador privat a Londres, Nova York i gairebé tot el territori nord-americà; i com a consultor per a bufets d’advocats i companyies d’assegurances durant més de quinze anys.
Ha publicat els llibres California: fuego y vida, El poder del perro, L’hivern d’en Frankie Machine, Un soplo de aire fresco, Los reyes de lo cool, El club del amanecer, Muerte y vida de Bobby Z,  Tras la pista del espejo de buda i  La hora del caballeros.