Carmen Amoraga guanya el premi Nadal i Albert Villaró s’endú el premi Josep Pla

Premi Nadal i Josep Pla 2014

 

L’escriptora i periodista valenciana Carmen Amoraga  ha rebut el premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, a mans de l’escriptora  Ana María Matute, per la novel·la  “La vida era eso”.
La novel·la narra la vida d’una dona que ha perdut el seu marit a causa d’un càncer i es queda sola amb dos nenes petites i  troba refugi a les xarxes socials.  La vida era eso segons ha destacat l’autora “és una novel·la sobre l’amor, sobre el dolor, sobre l’amistat, i també sobre la pèrdua, des del punt de vista optimista i esperançador.”

Nascuda a Picanya (València) ‘ és autora de ‘Para que nada se pierda’, ‘La larga noche’, ‘Todas las caricias, ‘Algo tan parecido al amor’  i ‘El tiempo mientras tanto’.

La presència de l’escriptora Ana Maria Matute ha estat un dels moments més emotius de la vetllada literària celebrara a l’Hotel Palace de Barcelona.  Aquest any es celebren 70 anys del premi Nadal i per aquest motiu  Ana Maria Matute, guanyadora del Nadal l’any 1959,   ha estat qui finalment ha lliurat el premi a Carmen Amoraga.

Premi Nadal 2014 Carmen Amoraga i Ana Maria Matute
El jurat del Premi Nadal està format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales.
Aquest any s’han rebut un total de 231 originals procedents d’Espanya i de països americans.

Carmen Laforet, amb la novel·la ‘Nada’, va guanya la primera edició a l’any 1944 que es va celebrar  el 6 de gener de 1945 al Cafè Suizo de Barcelona.
El Premi Nadal l’han guanyat entre d’altres Miguel Delibes, Carmen Martín Gaite, Rafael Sánchez Ferlosio, Ana María Matute, Lorenzo Silva, Maruja Torres, Eduardo Mendoza.

Premi Josep Pla 2014 Albert Villaró
Per la seva banda l’escriptor Albert Villaró ha guanyat el premi Josep Pla de narrativa en català, dotat amb 6.000 euros, amb l’obra “Els ambaixadors” on ens ofereix una una ficció històrica ambientada en una Catalunya independent des del  6 d’octubre de 1934.  Villaró  ha escrit una novel·la que viatja pels escenaris d’Andorra, La Seu d’Urgell, Barelona, Irlanda i Madrid fent-se la pregunta del què hauria passat si els Fets d’Octubre de 1934 haguessin tingut un desenllaç diferent.
La segona part de la novel·la Els ambaixadors transcorre el 1949, en una república catalana independent que s’està recuperant de la invasió nazi.

El jurat del Josep Pla  està format per Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna.
Albert Villaró és autor de les novel·les  Obaga, L’any dels francs, Blau de Prússia i L’escala del dolor

 

Reportatge fotogràfic del lliurament dels premis. [cycloneslider id=”premi-nadal-i-josep-pla-2014″]