Nou guardó de l’autora de “Permagel” després de rebre el Premi Llibreter i el Premi L’Illa dels Llibres 2018

Les novel·les Boulder, d’Eva Baltasar, La drecera, de Miquel Martín i Serra, i La mar rodona, de Sebastià Perelló, optaven a guanyar la quarta edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat a obra publicada en català amb 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció.

El jurat ha estat format enguany per Anna Casassas, Marta Segarra, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo.

L’obra Boulder, d’Eva Baltasar (Club Editor, 160 pàgines), el jurat l’ha definida com una història d’estil “entre poètic i sòrdid sobre la incapacitat de relacionar-se amb el món i amb els altres, sobre la solitud, també sobre el desig i el sexe com a escapada i motor de les insatisfaccions”.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha lliurat per primer cop el guardó Després de 1.207 nits a la presó, Cuixart ha presidit el primer acte cultural en tres anys, i ha denunciat que se segueixi perseguint “ deliberadament la cultura perquè saben que és l’eina més poderosa d’alliberament individual i col·lectiu en temps de repressió i l’instrument imprescindible de cohesió en moments d’emergència”. Cuixart ha demanat a les institucions que “protegeixin la cultura com a bé essencial”, i ha advertit que si no s’actua de manera immediata, es posarà en risc tota una generació de creadors, artistes, escriptors i professionals del món de les arts: “ No ens cansarem mai de denunciar la greu irresponsabilitat de les administracions de deixar la cultura desemparada i abandonada, com estan fent”.

El guardó es va crear l’any 2017 amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here