L’editorial RBA publica el dotzè títol de la sèrie creada per l’escriptor Philip Kerr

La novel·la ‘Violetas de marzo’ va ser la primera que va protagonitzar Bernie Gunther, el personatge creat per l’escriptor escocès Philip Kerr. Després li seguirien les obres ”Palido criminal’ i ‘Requiem alemán’ publicades als anys 1989,1990 i 1991 i que formarien la més que coneguda Trilogia Berlinesa.

Es tracta d’un conjunt de novel·les, on Philip Kerr combinava novel·la negra i història. Dos elements que l’escriptor d’Edimburg sabia lligar perfectament gràcies al personatge de Bernie Gunther. Amb un rerefons polític i social situat a l’Alemanya nazi, Kerr utilitzava la novel·la negra com a excusa per oferir una excel·lent radiografia de l’època.

Kerr es va inspirar en el personatge del detectiu Philip Marlowe, de Raymond Chandler, per crear Bernie Gunther. Va decidir ambientar les seves novel·les en el Berlín de l’apogeu i declivi nazi, però algunes novel·les han fet viatjar el seu detectiu a la Cuba de Batista o a l’Argentina on es refugiaven els generals nazis perseguits.

Les novel·les de la sèrie Bernie Gunther abracen diferents períodes de la història com els primers de Hitler al poder, fins a la postguerra i la Guerra Freda. Tot i que la ciutat de Berlín centra bona part de la trama, el personatge de Kerr també ha viatjat a Munich, Viena, Praga, Buenos Aires i L’Havana.

Philip Kerr publicaria altres novel·les després de la Trilogia berlinesa i no va ser fins a l’any 2006 amb ‘Unos por otros’ quan va oferir un retorn al seu personatge de Bernie Gunther amb qui amb la publicació ara, d’Azul de Prusia’, ja són 13 els títols de la sèrie. L’any 2019, l’editorial RBA té previst publicar el darrer títol ‘Greek Bearing Gifts’.

Philip Kerr va morir, el 24 de març d’aquest any, als 62 anys, deixant un llegat prou important de novel·les que el van consolidar com un gran escriptor de novel·la negra.

‘AZUL DE PRUSIA’, LA NOVA NOVEL·LA

La nova novel·la ‘Azul de Prusia’ (RBA) està ambientada els anys 1939 i 1959.

Arrenca l’any 1956 quan el general Erich Mielke, un alt comandament de la Stasi , ha viatjat fins a la Riviera francesa per obligar a Bernie Gunther a assassinar a una dona. És una missió suïcida i Gunther ho sap, així que fugir és la seva única opció. Mentre escapa dels agents de la Stasi, l’antic detectiu rememora un altre cas: en 1939 va ser enviat a Baviera a resoldre un assassinat comès en la segona residència de Hitler.

Malgrat els disset anys separen ambdues històries, existeixen forts vincles entre passat i present.