L’escriptora canadenca publica “L’instint”, un best-seller internacional amb la part més fosca de la maternitat com a tema principal amb ingredients de thriller psicològic.

Foto cedida per l’editorial Alfaguara

Va ser directora editorial de Penguin Random House Canadà i quan va tenir el seu primer fill va començar a escriure L’instint (Columna /Alfaguara), The push en la versió anglesa. La novel·la és un dels best-sellers del moment després de la publicació a més d’una trentena de països.

“L’instint” és un drama amb força components psicològics que explora la part més fosca de la maternitat a través de la protagonista la Blythe Connor. Decidida a convertir-se en la mare amorosa i dolça que ella no va tenir mai, però quan neix la Violet, totes les seves pors es desboquen. S’adona que la criança té moments molt complicats i comença a tenir la sensació que no connecta amb la nena tant com s’espera que ho faci una bona mare. I a mesura que passen els mesos, se li fa intensa la intuïció que hi ha alguna cosa que no va bé en la seva filla i que no es comporta com els altres nens.
La seva ment es debat de si la seva filla Pot ser que la Violet és en realitat una persona malvada i fruit de les seves inseguretats també es debat si la relació amb el seu marit és tan idíl·lica com aparenta.
Blythe comença a preguntar-se si està perdent el seny, tal com els ha passat a les dones de la seva família.

Ashley Audrain va començar a escriure la novel·la quan el seu fill tenia sis mesos “Quan estava embarassada em sentia molt creativa i amb moltes ganes d’escriure sobre l’experiència que estava vivint, que ja avanço que no té res a veure amb la protagonista del llibre” assegura l’autora en una roda de premsa telemàtica. Ashley afirma que “Veia una gran diferencia pel que fa a les expectatives sobre el fet de ser mares, i no podem desfer-nos de les expectatives lligades a la maternitat. Una ha de ser una bona mare si o si, i això suposa una gran càrrega” Amb aquesta idea l’escriptora canadenca volia explorar sobre aquest fet i sobre la realitat de la maternitat enfront de les expectatives creades a les mares.
Assegura que “Part de tabú és saber fins a qui punt podem lamentar tenir fills o desitjar no haver-los tingut mai. Volia explorar aquesta idea de trobar-se atrapada en la maternitat i lamentar haver decidit ser mare i tenir fills, i no estimar a la persona que has portat al món”.  Per traslladar aquesta idea a la novel·la Ashley afirma que no va poder comptar amb dones que li expliquessin aquests sentiments perquè segons ella “en la maternitat hi ha moltes coses que es consideren tabú i no s’expliquen”.

L’autora ha reconegut que el seu fill va néixer sa, però al cap de dues setmanes el van ingressar en un hospital de Toronto per una infecció molt greu , llavors, “tot el que vaig planejar que faria, no ho vaig poder fer, pensava a gaudir del meu fill, en donar-li el pit, però les coses no van succeir com havia pensat. Quan tens un nen malalt, sents una gran culpabilitat i has de saber gestionar aquests sentiments tan durs” afirma l’autora.

Ashley Audrian assegura que si ho hagués estat mare segurament no hauria pogut escriure la novel·la i es mostra agraïda a la maternitat per haver-li donat l’oportunitat d’escriure “L’Instint”. Per l’escriptora va ser “Una manera d’alliberar tots aquests sentiments i de treballar-los a través de l’escriptura de la novel·la”.

Assegura que no li va ser difícil separar el seu paper d’escriptora amb la de mare malgrat que ara quan llegeix algunes de les escenes de la novel·la “em resulten més difícils que quan les vaig escriure”. De fet, Ashley també explora l’origen de la maldat a la novel·la i com els traumes familiars es transmeten de mares a filles i sí l’origen de la maldat es troba en la família. Reflexionar sobre el fet que sempre “sempre pensem, esperem i confiem que el fill que portem al món sigui una bona persona, però no saben que arribaran a ser ni tampoc saben que porten en el seu interior.”

La protagonista de la novel·la es pregunta si està vivint una vida feliç amb un marit i una filla perfecta o bé està repetint la història de la seva mare i àvia marcades per maltractes i desamor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here