Ara Llibres publicarà el 18 de gener “Isabel-Clara Simó. Una veu lliure i compromesa”, de Jordi Tormo.

El 13 de gener farà un any de la mort de l’escriptora d’Alcoi.  Autora de més d’una cinquantena de títols editats entre novel·les, contes, poesia, obres de teatre i literatura infantil i juvenil va destacar per ser  reivindicativa, compromesa i lluitadora pels drets de les dones des de diferents vessants com l’ensenyament, el periodisme, l’escriptura i la lluita social i política.

Va ser  guardonada en múltiples ocasions; entre altres distincions, el 1978 amb el Premi Víctor Català per És quan miro que hi veig clar; el 1993 va rebre el premi Sant Jordi per La Salvatge, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, en el 2001 li van atorgar el premi Andròmina de narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig, per En legítima defensa, Premi Joanot Martorell amb ‘Amor meva’.

Ara, amb la publicació d’ Isabel-Clara Simó. Una veu lliure i compromesa, l’única biografia autoritzada d’Isabel-Clara Simó , recull les seves últimes confessions, descobreix el seu vessant més personal i la profunditat del seu llegat, i repassa una vida intensa dedicada a les lletres catalanes, a la defensa del feminisme i de les llibertats nacionals.

L’autor de la biografia, Jordi Tormo afirma que “Simó va fer que, per primera vegada, moltes generacions de joves i d’adults llegissen en la seua pròpia llengua i va ajudar a popularitzar la literatura, fugint sempre de l’elitisme.”

Rebent el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Barcelona l’any 2017. Foto: Ramon Boadella. Font: Òmnium Cultural.

El llibre recull les entrevistes inèdites que Isabel-Clara Simó va mantenir fins dos dies abans de la seva mort amb Jordi Tormo, autor de diverses biografies i amic i col·laborador habitual de l’autora, així com el testimoni del seu entorn, que reivindica i contextualitza tot el seu llegat:  Bel Olid, Vicent Partal, Josep-Lluís Carod-Rovira, Magarida Aritzeta , Vicent Sanchis o David Fernàndez, que destaca de Simó “va ser precursora i anticipada, perquè mirava enrere i mirava endavant, i duia la maleta de la vida i la lluita carregada de frustracions passades i d’esperances futures. Crec que això li donava una mirada especial i fonda, sàvia, de les que són corredores de fons, no es despisten i reprenen el nom exacte de les coses”.

Isabel-Clara Simó i Montserrat Roig fotografiades l’any 1984 per al llibre de la col·lecció «Diàlegs a Barcelona». Foto: Pilar Aymerich.

El llibre reconstrueix els inicis de l’autora, les seves lluites, els seus vincles i la seva relació amb altres creadors, com Montserrat Roig, Maria Aurèlia Capmany, Pilar Aymerich, Ovidi Montllor, Antoni Miró,  Salvador Dalí o Joan Fuster, entre molts d’altres.

Núria Cadenes al pròleg destaca “ Entreu en aquestes pàgines condensades de passió i de talent literari, de sensibilitat i de fermesa, endinseu-vos en el món amplíssim de la Isabel-Clara Simó: legere aude!”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here