L’escriptor celebrarà el seu centenari amb actes que ajudaran a impulsar la seva obra en tots i cadascun dels seus gèneres perquè es mantingui viva en els catàlegs editorials. 

La Generalitat a través del Departament de Cultura i de la Institució de les Lletres Catalanes, vol celebrar l’efemèride del centenari del naixement de l’escriptor Josep Vallverdú sota el comissariat de la filòloga Carme Vidalhuguet.
Vallverdú és un dels grans autors catalans de la segona meitat del segle XX.  Vallverdú és el creador del personatge  Rovelló És narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment destacat en el món de la literatura infantil.   Nascut a Lleida l’any 1923, Josep Vallverdú és autor de 70 llibres de literatura infantil i juvenil; 70 de tot gènere (narrativa, dietaris, memòria, poesia) i 70 traduccions. Darrerament la seva producció és de poesia: De signe crancArgilaRonda de boiresA ull nu (tots 4 poemaris)  i Bestiolari I i II .

Ha estat guardonat amb el  Premi d’Honor de les Lletres Catalanes,  el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (2000), el Memorial Joan  XXIII (2011), el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), i ha estat finalista del Premi Andersen.

E la presentació dels actes de l’Any Vallverdú, l’escriptor ha afirmat que “per a molts possiblement era poc conegut o mitjanament conegut, per a d’altres sí, però sentir-se el dia de la presentació, el dia d’apertura de l‘Any Vallverdú, acompanyat d’aquest coixí d’amistat i d’interès és molt gratificant”. “Un servidor és un escriptor vocacional, i com deia Guillem Viladot, professional, amb vocació de professional”

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga assenyala que  “No passa cada dia que puguem rebre autors per celebrar el seu centenari, i poder comptar avui amb ell aquí és un honor”. “Sempre dic que la cultura no es fa sola, la fem entre tots dia rere dia. La fan aquells qui escriuen mots i aquells qui els llegim. Per això, aquest any ha de servir per difondre l’obra de Vallverdú, perquè se segueixi mantenint viva i perquè sigui homenatjat, conegut i llegit”, ha recordat la consellera.

Al llarg de la commemoració de  l’Any Vallverdu s’oferiranconferències, presentacions de novetats bibliogràfiques de l’autor i recitals de poesia permetrà que Vallverdú es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats de tot el país en tot el seu abast. I, amb els dibuixos, en sales d’exposicions i museus.

L’inici oficial de la commemoració tindrà lloc el 5 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida, ciutat natal de l’autor i de la qual n’és fill predilecte

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here