L’any 2018 es commemora l’any Pompeu Fabra amb dues efemèrides destacables: els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.  

Durant l’any estan previstes diverses activitats dedicades a Pompeu Fabra que han començat a l’ Institut d’Estudis Catalans (IEC) amb  un acte d’homenatge davant del bust de Pompeu Fabra al pati de la Casa de Convalescència on s’ha dipositat una corona de llorer davant el seu bust com a distinció honorífica i símbol de reconeixement.

JA lacte han participat Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Mir, membre de la Secció Filològica, que ha glossat la figura de Fabra. Mir ha destacat el «sentit de pàtria» de Fabra, a qui ha qualificat «d’home provindencial», gràcies a qui «avui ens podem manifestar en una llengua que forma part del patrimoni cultural mundial».

Eal teatre Zorrilla de Badalona acull  el 21 de febrer  una lectura de textos sobre Pompeu Fabra per part d’actors i actrius com són Marta Angelat, Pere Arquillué, Oriol Genís, Manel Barceló, Carme Sansa, Rosa Cadafalch i Pablo Derqui; en un monòleg escenificat de Jordi Oriol i en les actuacions de Cesc Gelabert, Maria Hinojosa i Francisco Poyato.

La resta d’activitats es poden consultar al web de L’ANY FABRA.

Jordi Ginebra,  Comissari de l’Any Pompeu Fabra destaca que ‘a inicis del segle XX la creixent voluntat col·lectiva de recuperació de la llengua catalana va trobar en Pompeu Fabra la persona ideal.’’

Assenyala que ‘Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autònom’’.

Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogràfiques (1913), la gramàtica (1918) i el diccionari (1932).

UNA NOVEL·LA GRÀFICA SOBRE POMPEU FABRA

Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, de la col·lecció Traç del temps editat per Rafael Dalmau Editor i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ens aproparà a la figura de Fabra de la mà del dibuixant especialitzat en el còmic històric català Oriol Garcia dona vida als personatges d’aquesta història, seguint el guió de la filòloga Gemma Pauné.

L’objectiu de l’obra és fer conèixer al gran públic la figura de Fabra i difondre’n el valor cultural i social i el que va significar per a la llengua, la cultura i la societat catalana.

L’obra va acompanyada de textos que expliquen aspectes i anècdotes de Fabra emmarcats en el context històric i cultural de l’època