‘Amarillo’, el darrer lliurament del detectiu Blacksad, Premio Nacional de Cómic

Juan Díaz Canales i  Juanjo Guarnido han estat guardonats amb el Premi Nacional del Còmic 2014 per la cinquena obra  protagonitzada pel detectiu John Blacksad.
blacksad-amarillo

El Premio Nacional de Cómic està concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i està dotat amb 20.000 euros.
El jurat ha triat aquesta obra “per ser un còmic de qualitat sense fronteres, carregat de referències culturals i amb una òptima execució; constituint un reconeixement al còmic per al gran públic”.

Amarillo (Norma editorial) és  el cinquè lliurament de la sèrie que ja ha venut més d’un milió d’exemplars a França i uns 100.000 exemplars  a Espanya. La sèrie també ha obtingut molts guardons i el darrer va ser el mes de juliol de 2013 amb el premi  Eisner concedit en el Comic-Con de San Diego (Estats Units).

blacksad_pose1Amb guió de Juan Díaz Canales i  les il·lustracions de Juanjo GuarnidoBlacksad destaca per la seva originalitat i qualitat.

Com en les millors  novel·les negres, en John Blacksad és un detectiu de tall clàssic amb gavardina, que investiga misterioses desaparicions i cruels assassinats en la dècada dels anys 40-50 als Estats Units.

El principal atractiu són els guions i unes il·lustracions que ens presenten animals amb aspectes humanitzats. En Blacksad, per exemple, és un gat i haurà de fer les seves investigacions en un món envoltat de gossos, aus rapinyaires, rates entre d’altres animals.

Aquesta idea no és original de Blacksad però si que  és poc comú en el món del còmic. Juanjo Guarnido porta aquestes caracteritzacions plenes de detalls i expresivitat a l’extrem, fent gaudir al lector en  cada vinyeta.

Un còmic per adults molt recomanable als seguidors de la millor novel·la negra que es pot assaborir escoltant una bona peça de jazz.

comics-blacksadEn el cinquè lliurament, John Blacksad vol agafar-se un temps de descansabans  de tornar a casa.  Un desconegut el contracta perque  porti el seu cotxe, un Cadillac groc de  Nova Orleans fins a Tulsa.
Blacksad haurà de recòrrer els Estats Units per portar a bon port l’encàrrec, però les carreteres nord-americanes de vegades porten moltes sorpresses. En el seu viatge  i roadmovie particular, Blacksad es trobarà amb força entrebancs pel camí que inclou motards, artistes de circ i  un assassinat que haurà de resoldre.

L’any 2011 Norma editorial va publicar una edició especial en català amb  els 4 primers àlbums, 2 històries inèdites i un nou pròleg dels autors.

 

Els quatre primers lliuraments de Blacksad.

Algun lloc entre les ombres. En aquest primer volum de presentació coneixerem a John Blacksad. També sabrem com treballa perquè haurà d’investigar la mort   de l’actriu  Natalia Wilford, un vell amor de Blacksad.

Artic-Nation. En el segon volum el tema central és el racisme. En Blacksad haurà d’investigar la desparició d’una nena de raça negre a The Line, un barri on existeix una lluita entre dos bàndols els Artic-Nation, els de raça blanca, i per altra banda els Black-Claws, els de raça negra.  Ànima Roja. Situada en plena Guerra Freda, i la lluita contra el comunisme, Blacksad es veurà involucrat en una trama d’espionatge nuclear

L’Infern, el silenci. En el quart volum de Blacksad és contractat per Fausto Lachapelle, un productor de jazz afectat pel cancer, perquè trobi a Sebastian “little hand” Flecher, un talentós músic addicte a l’heroina que ha desaparegut misteriosament abandonant a la seva dona embarassada.

Les històries de Blacksad es van publicar per primera vegada  a l’any 2000 a França. L’editorial Norma publica el còmic en castellà i català.

blacksad escena