El lingüista, escriptor, traductor i històric de la revista Cavall Fort ha estat reconegut amb el guardó que lliura Òmnium Cultural

Durant l’acte d’anunci del guardó, el president d’Omnium Cultural, Xavier Antich ha assegurat que “Sense l’Albert Jané els Barrufets, en Lucky Luke o el Gat amb botes no parlarien català ni haguessin entrat a les cases de tants infants”. Jané, va ser l’inventor de la paraula “barrufar” que van fer molt popular els personatges dels barrufets.

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes dotat amb 20.000 euros, s’atorga a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la im­portància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectu­al, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Del guardonat també ha destacat  “Jané ha estat un treballador silent i incansable per la llengua catalana, amb aportacions imprescindibles en el camp de la literatura infantil i juvenil, en les traduccions i en les adaptacions de contes, llegendes, còmics, rondalles, faules..”. El president d’Omnium ha recordat que “el seu nom va estretament lligat a la revista Cavall Fort: 16 anys com a redactor i 18 més com a director. Segurament per a molts aquest és el seu llegat més visible”. La producció del guardonat més de 60 llibres, més de 200 obres traduïdes i més de 150 àlbums de còmics traduïts.

Per la seva banda Albert Jané i Riera ha assenyalat que “El Cavall Fort és un miracle. Una revista infantil de 63 anys que actualment, lluita contra els mòbils i les pantalles”. S’ha definit com “un obrer de la llengua” i que “no hi ha solucions màgiques per fer front a la situació actual d’emergència lingüística, tothom des del seu camp ha de fer el pugui”.

Fotografies cedides per Omnium Cutural

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here