Care Santos, Coia Valls, Carlos Zanón, Vicenç Villatoro, Empar Moliner, Martí Gironell, Mar Bosch, Rafel Nadal, Carlota Gurt, X R. Trigo, Javier Castillo, Imma Monsó, Montse Barderi, Gemma Lienas,Vicenç Llorca, Salvador Macip, Santiago Posteguillo, Eva Baltasar, Lolita Bosch, Maria Llopis, Sebastià Portell, Sergi Belbel i Vicenç Villatoro  responen a la pregunta de l’Illa dels Llibres sobre què és i que representa Sant Jordi.

Cadascú viu el Sant Jordi a la seva manera, però a molts escriptors i escriptores es tracta de la gran festa del llibre i una gran oportunitat de compartir experiències amb els seus lectors i també amb companys de professió.
Hi ha lectors que finalment s’han convertit en escriptors i han viscut la festa des de les dues bandes. Sant Jordi és una festa única on els llibres són els grans protagonistes. Per a l’escriptora Care Santos “Representa una festassa, una alegria i el millor dia de l’any. Tenim tantes ganes de Sant Jordi que ens és igual si plou, llampega o ens cau el cel a sobre”.

Autors com Carlos Zanon recorden la seva infantesa assegurant que per “la gent que hem nascut aquí, el Sant Jordi des que eres nen, sempre era el dia més especial per a la gent que li agradaven els llibres i el contacte amb els autors”. Per l’autor de “Love song”, Sant Jordi “És una festa molt transversal on tothom hi participa i si sent implicat perquè no es deixa fora a ningú. Veure aquesta gent que té aquesta fascinació pels llibres és molt especial”

Altres autores com Coia Valls defineix el Sant Jordi com “l’encontre amb els lectors i els companys, La festa en què celebrem tots que la lectura és i ha de ser un bé fonamental a defensar perquè ens permet viure moltes vides, en permet somiar i projectar futur i conèixer el passat i, per tant, ressituar-nos”. Precisament en un Sant Jordi de fa quinze anys es van conèixer Coia Valls i l’escriptor Xulio R. Trigo.
Xulio Ricardo Trigo ens recorda que Sant Jordi “És una oportunitat de trobar-te a molts lectors i lectores, que no veus habitualment i potser no ha pogut anar a les presentacions i escullen aquest dia per veure els seus autors. I en aquest sentit és un dia feliç”.


Rafel Nadal defineix Sant Jordi com “és la festa de la vida” i afirma que “és la festa més fantàstica i espontània del calendari de l’any és una festa que tothom ha intentat organitzar i reorganitzar, però que al final funciona sola. És la festa de la gent, dels llibres, de la cultura; tanmateix, també és la festa del contacte social, de sortir al carrer i de la retrobada amb el bon temps i de l’inici de la primavera”.

Empar Moliner és més contundent i afirma que “És un dia que m’encanta i s’ha acabat el rotllo. M’encanta i m’agrada veure les multituds. Per mi Sant Jordi és alegria i miracle”. Qui també parla de miracle és l’escriptora Eva Baltasar “Sant Jordi és un miracle preciós i representa retrobar-me amb els lectors i lectores, que per mi és el més meravellós”. Per a molts autors i autores el Sant Jordi arrenca uns dies o unes setmanes abans amb signatures i presentacions per diferents llibreries. És el cas de Mar Bosch que recorda a L’Illa dels Llibres que és “una festa i un dia molt emocionant semblant a un casament amb tots els preparatius. Aquest any sembla com un casament gitano perquè porto molts dies amb presentacions i signatures. Sempre havia volgut tenir un casament gitano”.

Martí Gironell és dels que també recorren un bon grapat de llibreries abans del 23 d’abril “és la culminació de tota una colla de dies fent voltar els llibres pel país i és el dia que ens podem trobar autors i autores que és difícil fer-ho durant l’any.
Trobar-te molts més lectors que no pots trobar-te cada dia, tot i que procures que l’esperit de Sant Jordi s’allargui abans i després. És un dia molt especial i cada dia tinc la pell de gallina amb una emoció que t’envernissa durant tot el dia”.

La feina d’un escriptor o escriptora és solitària com recorda Santiago Posteguillo
“El treball d’escriptor és molt solitari i Sant Jordi et permet posar cara a tota la gent que et llegeix. Llavors quan tornes a la teva biblioteca a tornar a escriure t’adones que no estàs sol i et recarrega emocionalment.”

L’escriptora Montse Barderi és molt més poètica en la seva definició “És una diada molt esperada perquè és el dia que et pots trobar amb la gent que et llegeix. Això del llibre és com tirar una carta d’amor en una ampolla i ara venen tots és de les altres illes i et comenten coses. Es trata del retorn d’aquesta cosa tan solitària que fas durant tot l’any.”

El Sant Jordi també és dia dels traductors i per la traductora Maria Llopis ho viu també “com una autora també encara que la gent es pensi que no som autors, però els traductors no som autors perquè som els que fem que la literatura arribi als catalans”. Maria Llopis defineix el Sant Jordi com la gran festa de Catalunya.

Per Lolita Bosch “Sant Jordi és la festa d’aquest país i tant de bo la fessin a tot arreu. Sant Jordi és el que manté el pols de l’editorial catalana. Porto 84 llibres publicats, però només signo quan parlo de Mèxic i els altres santjordis faig de lectora que és el que m’agrada en realitat i posar-me a la cua perquè em signin el llibre, com per exemple Joyce Carol Oates.

El Sant Jordi també són aglomeracions i cues per aconseguir la signatura d’un autor o autora. Imma Monsó, ha estat la pregonera del Sant Jordi 2022 i ens comenta que “normalment quan no tinc novetat editorial visc el Sant Jordi tancada a casa. No m’agraden massa les festes multitudinàries i com compro llibres tot l’any no és una festa que m’encanti” Però m’agrada veure-la de lluny i és una festa que té moltes coses maques”. Sobre el fet ser pregonera de Sant Jordi “Això sí que m’ha fet especial il·lusió perquè com a pregonera pots dir algunes coses que ten a veure amb la literatura i pots fer visible la teva idea de literatura”.

Altres autors ja s’han convertit en habituals del Sant Jordi gràcies a la legió de lectors que els segueixen com és el cas de Javier Castillo que recorda que “És el dia més feliç de l’any a la vida de qualsevol escriptor. És una celebració del llibre i és com una festa per retrobar-te amb la gent que ha passat tant de temps llegint-te,
És la màgia de les roses del regal és increïble, un somni”. Castillo assegura que “escriure sempre es tracta d’emocionar a la gent”.

Sebastià Portell, escriptor i president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana “És un dia que dona sentit tota la feina que fan els escriptors durant tot l’any. És un punt de celebració col·lectiva com a societat i com a gremi de l’associació d’escriptors i traductors en llengua catalana. És un dia que ens sentim orgullosos de qui som i d’escampar-ho a tot arreu.” Per a Gemma Lienas “El Sant Jordi des de sempre ha estat la festa més meravellosa del món. Per mi els llibres són la part més important de la vida. El dia de Sant Jordi no em compro cap llibre per mi perquè durant la resta del mes em compro una trentena de llibres, però, en canvi, aquest dia en compro per tots els nets i netes, fills i per a tothom”.

L’escriptor i científic Salvador Macip abandona per Sant Jordi el seu laboratori a Leicester, Anglaterra per viatjar a Barcelona i signar llibres. Pel doctor Macip “és una gran festa, la gran festa del calendari català i de tots els amants de la literatura. Per mi és un plaer estar a Barcelona amb els carrers plens de llibres i roses”.

Hi ha qui viu el seu primer Sant Jordi com a autor i sempre és especial. El director i autor teatral, Sergi Belbel que debuta com a novel·lista recorda que
“Sant Jordi és una festa emocionant que combina la literatura, la bellesa, la primavera, l’alegria de viure i sobretot una festa cultural. Es tracta d’una festa que ens arrela a una cultura, una tradició i que ens fa ser més lliures i ser més comunicatius i també la rosa que personifica la bellesa i les ganes de viure”.

Una altra debutant, Carlota Gurt el Sant Jordi “Significa molta gent i molts llibres i si t’ho mires des de fora és fins i tot una mica surrealista. Si vingués una persona de fora i veies el Sant Jordi pensaria que quina cosa més bèstia que estem fent”.


Sobre l’experiència extraordinària del Sant Jordi es refereix la il·lustradora Pilarín Bayés “fa molt més de cinquanta anys que participo en el Sant Jordi i recordo una frase que va dir el president Pujol. Si tot l’any tots els catalans fóssim com Sant Jordi, els catalans seríem la primera potència mundial, perquè és un esclat de vida, d’il·lusió, d’amabilitat… som fenomenals, almenys el dia de Sant Jordi”. Per a l’escriptor Vicenç Villatoro “representa més de quaranta anys, que el 23 d’abril és un dia diferent en el calendari personal i és un dia que fas una cosa que ja no fas més i que et permet fer un observatori sobre la gent extraordinari.”

L’èxit del Sant Jordi és una feina de molts i el mèrit del seu èxit és compartit. L’escriptor Vicenç Llorca afirma que “És un gran èxit col·lectiu que ha cristal·litzat després de molts anys de treball des de les entitats, el Gremi de Llibrers, des dels editors, els escriptors. Ha passat de ser una festa més catalana a més universal. Per mi, és la gran festa de la cultura, del llibre i la rosa és un símbol molt bonic de l’amor”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here