L’any 2024 està farcit de celebracions literàries. Haruki Murakami, Ken Follet i Andreu Martín celebren el seu 75è aniversari, però recordarem els centenaris de les morts d’Àngel Guimerà, Frank Kafka, Joan Salvat Papasseit, Joseph Conrad, Vicent Andrés Estellés i Truman Capote.

El 8 de gener es commemora els dos-cents anys del naixement de Wilkie Collins, contemporani de Charles Dickens.
Entre els aniversaris destaquen els 75 anys de l’escriptor japonès Haruki Murakami el 12 de gener. El 27 de gener, vint-i-cinc anys de la mort de Gonzalo Torrente Ballester.
El 28 de febrer farà vint anys de la mort de l’eterna Carmen Laforet, l’autora de “Nada”.
El 17 d’abril es commemora el desè aniversari de la mort de Gabriel García Márquez. Precisament aquest 2024 es publica la novel·la inèdita “En agosto nos veremos”.

El 19 d’abril farà 200 anys de la mort de Lord Byron i el 22 d’abril es commemorarà el 300 aniversari del naixement del gran filòsof Immanuel Kant. Al maig haurem de felicitar a l’escriptor Andreu Martín pels seus 75 anys. Autor de novel·la negra, ha publicat aquest any “Allò que només els passa als altres”.

El 28 de maig es commemora el 175è aniversari de la mort d’Anne Brontë. El 3 de juny commemorarem el centenari de la mort de Frank Kafka, l’autor de “La metamorfosi”, El castell i El procés. Cent anys de la mort d’un del sgrans autors de la literatura universal del segle XX,
L’escriptor gal·lès Ken Follet, autor del best-seller Els pilars de la terra farà 75 anys.
Un clàssic com “1984” de George Orwell farà 75 anys de la seva publicació el 8 de juny,
El 14 de juny es commemora el 125è aniversari del naixement de l’autor de Mil grulles o El so de la muntanya, l’escriptor japonès Yasunari Kawabata.

Un 25 de juny de fa 10 anys ens deixava Ana Maria Matute, auto entre d’altres de “Olvidado rey Gudú” i guanyadora d’importants premis literaris com el Cervantes, Nadal, El Nacional de Literatura o el Planeta.

De les commemoracions més clàssiques el 18 de juliol recordarem la mort d’Àngel Guimerà, autor de “Les filles del mar”, Terra Baixa” “Mar i cel” entre d’altres. Tres dies més tard el 21 de juliol serà Ernest Hemingway el protagonista amb el 125è aniversari del seu naixement.
De l’autor d'”El cor de les tenebres”, Joseph Conrad commemorarem el 3 d’agost el centenari de la seva mort.

Enguany també recordarem el centenari de la mort d’un dels grans poetes de la literatura catalana, Joan Salvat-Papasseit. Serà el 7 d’agost i servirà per reinventar la seva obra composta per títols com “El poema de la rosa als llavis”, “La gesta dels estels” o “L’irradiador del port i les gavines”. El 8 d’agost farà 50 anys de la mort de l’escriptor Joaquim Amat-Piniella, l’autor de “K. L. Reich”
El 29 d’agost es commemorarà el 150è aniversari del naixement del poeta Antonio Machado.
El 3 de setembre farà 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana Salazar, molt reivindicada en els darrers anys.
Maria Barbal, l’autora de “Pedra de tartera” i “Tàndem” entre altres títols, celebrarà el 75è aniversari el 17 de setembre.

Al setembre també serà recordat el centenari del naixement de Truman Capote, (30 de setembre) autor de “A sang freda”, Esmorzar a Tiffany’s” o “Música per a camaleons”. Va morir el 15 d’agost de 1984 i continua sent un dels autors de referència del periodisme.
També recordarem el centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924.

A l’octubre, el centenari del naixement de l’escriptor José Donoso, autor de Coronación, El lugar sin límites i El obsceno pájaro de la noche
El 7 d’octubre recordarem el 175è aniversari de la mort d’Edgar Allan Poe, l’autor de misteri i terror. A finals d’octubre, 25 anys de la mort de Rafael Alberti (28 d’octubre)

Entre les efemèrides literàries i commemoracions del 2024, cal destacar el 50è aniversari del mangaka japonès Kishimoto Masashi, autor de “Naruto”
Vint anys de la mort de Stieg Larsson, efemèride que commemorarem el 9 de novembre. L’autor de la sèrie Millennium protagonitzada per Lisbeth Salander i Michael Blomkvist que mai va veure publicada i que va ser un èxit internacional.
El 18 de novembre Margaret Atwood, autora de “El conte de la serventa” farà 85 anys.

Cent anys de la publicació de “La muntanya màgica de Thomas Mann i de “Veinte poemas de amor y una canción desesperada” de Pablo Neruda.

L’any 2024 també es commemoren els sis-cents anys de la mort de poeta d’amor trobadoresc Jordi de Sant Jordi i el 25è aniversari de la publicació de “Marina” de Carlos Ruiz Zafón.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here