Aquestes són les recomanacions de llibres per aquest estiu de L’Illa dels Llibres.
La desaparició de Stephanie Mailer
Joel Dicker
La Campana/ Alfaguara
L’autor suís continua amb la seva formula de l’èxit basada en ingredients propers al thriller amb trames que atrapen al lector. L’autor de la novel·la ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert‘ i ‘El llibre dels Baltimore‘ tornar a desmostrar la seva qualitat amb ‘La desaparició de Stephanie Mailer‘
La novel·la ens situa a la nit del 30 de juliol de 1994 l’afable població d’Orphea, assisteix a l’obertura del festival de teatre. Però l’alcalde s’endarrereix i mentrestant, Samuel Paladin recorre els carrers buits buscant a la seva dona, fins a trobar el seu cadàver davant la casa de l’alcalde. A l’interior, tota la família ha estat assassinada.
Jesse Rosenberg i Derek Scott són els dos joves policies de Nova York que resolen amb èxit el cas, però vint anys més tard, en la cerimònia de comiat de la policia a Rosenberg, la periodista Stephanie Mailer anuncia que Dereck i Jesse es van equivocar d’assassí, tot i que totes les proves l’assenyalaven com a autor dels fets.
Mailer afirma posseir informació clau i dies després de l’anunci, desapareix.
Voluntat
Jeroen Olyslaegers
Amsterdam Llibres /Seix Barral
La novel·la s’ha convertit en una de les revelacions de la temporada a Bèlgica on l’autor narra la història del jove Wilfried Wils durant la Segona Guerra Mundial, quan la ciutat d’Anvers viu sota el domini de l’exèrcit alemany. El jove, amb ànima de poeta, treballa de policia per evitar la deportació i els treballs forçats. La seva ambigüitat moral l’endinsa en el terreny obscur i pantanós que separa la víctima del botxí. Entre entregar-se a l’antisemitisme del seu mentor artístic i arriscar-se a salvar la vida dels jueus com fa el seu company de guàrdia Lode, Wilfried adopta l’aparença de l’home ordinari que observa, escolta i obeeix. I la seva feina com a auxiliar de policia el converteix en còmplice de la violència i els abusos generalitzats.
‘Voluntad’ és la confessió ja en la darrera etapa de la seva vida de Quan Wilfried, quan apareixen els sentiments de vergonya i culpa. Ha perdut tota relació amb la seva família i decideix escriure una confessió dirigida al seu besnét, on busca justificar-se per les decisions que va prendre i per tot allò al que va renunciar per sobreviure.
La força d’un destí
Martí Gironell
Planeta
Gironell es posa en la pell del jove Ceferino Carrión que amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.
A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon i després viatjarà a Los Angeles on es convertirà en amic i confident de les estrelles de Hollywood.
Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Gary Cooper, Clark Gable, Liz Taylor, Natalie Wood, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.
La novel·la ha rebut el premi Ramon Llull 2018
L’harem del Tibidabo
Andreu Martín
Editorial Alrevès
Allà a l’avinguda del Tibidabo, per on circula el vell Tramvia Blau entre mansions modernistes imponents, s’hi troba l’Harem, un prostíbul ben exclusiu que ja en temps del franquisme havia estat molt popular: el més luxós de la ciutat, amb portes daurades, càmeres de vigilància, vitralls de colors, cortinatges i tapissos, i replet de refugis, amb sales clandestines i passadissos secrets.
Tan secrets com els misteris que amaguen també bona part dels seus personatges. I és que el Mili Santamarta, personatge histriònic i únic hereu de la nissaga familiar i regent del club, rep la terrible notícia de la troballa del cos de la seva mare, assassinada amb dos trets a la nuca. Juntament amb la Sancha, la seva mare adoptiva i mà dreta del bordell —i també trasbalsada per la mort del seu fill anys enrere—, emprenen un llarg camí per esclarir els fets i trobar una veritat que, al capdavall, suposarà una caixa de sorpreses, amb desapareguts, traficants de dones, llistes inesperades, sectes satàniques, rituals de vudú, clubs sadomasoquistes… i molts morts.
Permagel
Eva Baltasar
Club Editor
La novel·la publicada a Club Editor, ha estat una de les sorpreses d’aquest any i el jurat del Premi Llibreter l’ha premiat ‘per ser una obra valenta, desinhibida i arriscada. Pel llenguatge emprat, amb una clara influència poètica que fa servir imatges i comparacions impossibles que superen la realitat. Per la forma de narrar l’evolució de la protagonista que, al contrari del que indica el títol de la novel·la, aconsegueix esquerdar i fondre el que l’empresona’’.
Permagel és un relat íntim, irònic i punyent d’una noia lesbiana amb tendències suïcides que no ens deixarà indiferents. Un monòleg interior que cal llegir.
Autora coneguda pels seus contes, debuta amb una novel·la curta basada en la relació d’un pare i una filla. Afectat per la pena a causa de la mort de la seva dona, John Cyrus decideix deixar la seva granja a Pensilvània i emprendre una aventura impossible. Vol seguir el rastre dels antics monstres i animals fabulosos, dels quals les històries dels vells pioners asseguraven haver trobat ossos a l’interior del país. Amb tan sols una brúixola i unes poques provisions emprèn un llarg viatge. Abans de marxar, però, li promet a la seva única filla adolescent, la Bess, que si pot li escriurà i que passi el que passi tornarà en un màxim de dos anys.
La noia es veu forçada a créixer òrfena, però, als vells mapes que troba a la biblioteca local aconsegueix resseguir les passes del seu pare.
La fugitiva
Blanca Busquets
Proa
Mireia, una dona de 92 anys, solitària, marcada per un fort caràcter i poc donada a les relacions socials protagonitza la novel·la ‘La fugitiva’
L’obra aprofundeix en temes com el pas del temps, la solitud i també l’envelliment. L’àvia viu sola en un pis de Sarrià i és cuidada per unes assistentes amb qui demostra el seu mal caràcter i amb qui manté una gran desconfiança.
Espia als seus veïns amb uns binocles i es parla amb els seus fills des de fa molts anys.El seu pis es convertirà en el seu refugi i només aconsegueix relacionar-se amb la seva neta Sònia qui la visita de tant en tant.
Pàgina a pàgina, el lector anirà coneixent aspectes del passat de la Mireia i arribarà a entendre el perquè del seu comportament i els secrets que amaga
El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead
Edicions del Periscopi / Random House
Colson Whitehead ha escrit una de les novel·les de la temporada literària. El ferrocarril subterrani parteix de la història real de la xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.
El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que ara, Colson Whitehead, converteix en un ferrocarril real.
La Cora és una jove esclava, després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.
L’ordre del dia /El orden del día
Éric Vuillard
Edicions62 / Tusquets
Novel·la avalada amb el darrer Premi Goncourt 2017, narra la implicació dels industrials en l’ascens de Hitler al poder.
L’any 1933 en el Reichstag es va fer una reunió secreta que no estava inclosa a l’ordre del dia on industrials alemanys de destacades empreses com Opel, Krupp, Siemens, IG Farben, Bayer, Telefunken, Agfa i Varta va fer grans donacions econòmiques a Hitler. Hermann Göring i Adolf Hitler van demanar als industrials que financessin la campanya nazi a les eleccions legislatives a canvi de prometre una suposada estabilitat que no arribaria mai.
En poc més de 140 pàgines, l’autor francès descriu aquest passatge històric amb dues dates clau, la reunió realitzada l’any 1933 i l’annexió d’Alemanya a Àustria l’any 1938.
La dona a la finestra
A. J. Finn
Rosa dels Vents/Grijalbo
A J. Finn pseudònim de Daniel Mallory, signa uns dels thrillers de la temporada inspirat en ‘La finestra indiscreta’ de Hitchcock. L’autor narra la vida d’una dona que pateix agarofobia i decideix no sortir de casa i espia als seus veïns des de la finestra. Tot canvia el dia que arriben al barri els Russell: una parella i el seu fill adolescent. Tot i semblar una vida perfecta, una dia veu des de la seva finestra alguna cosa que no hauria d’haver vist.
Perduda, La noia del tren o Ho sé tot de tu són altres de les inspiracions de la novel·la que ja ha venut els drets per una possible adaptació cinematogràfica i traduccions a 38 idiomes.
Un amor
Alejandro Palomas
Destino
Una de les protagonistes de la novel·la, Amalia, de més de 70 anys, vetlla per la felicitat dels seus dos fills, especialment de Fer, el petit.
La novel·la, ‘Un amor’ ens situa en el dia de les noces d’Emma però no tot serà felicitat a la família. L’obra amb un cert aire de comèdia d’embolics ens portarà a ser testimonis d’un retrat familiar amb personatges que apareixien a les anteriors novel·les de l’autor; ‘Una mare’ i ‘Un gos’.
‘Un amor’ d’Alejandro Palomas, guardonada amb el Premi Nadal 2018
Quan surt la reclusa /Cuando sale la reclusa
Fred Vargas
Amsterdam / Siruela
Possiblement una de les millors novel·les de l’escriptora francesa. ‘Quan surt la recluosa’ és la novena novel·la protagonitzada pel comissari Adamsberg.
Vargas ofereix una novel·la que inclou una mena de joc amb la mitologia i les llegendes on el comissari Jean-Baptiste Adamsberg haurà de resoldre unes misterioses morts aparentment produïdes per la picada d’una aranya reclusa. Tot i que la picada d’aquestes aranyes no és mortal, el comissari voldrà resoldre que s’amaga darrere de les morts, malgrat els dubtes del seu equip.
Taxi
Carlos Zanón
Salamandra
L’autor d ‘Tarde, mal y nunca’, ‘No llames a casa’, ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Marley estaba muerto’ publica nova novel·la per s’endinsar-se en la història del taxista Sandino per explorar novament la ciutat de Barcelona i oferir-nos una novel·la on les referències musicals formen part també del seu paisatge. Sandino, un taxista trist, malenconiós i faldiller que farà tot el que pugui per no tornar a casa després de la sospita que la seva dona el vol deixar, després que aquesta hagi deixat anar la frase de «Hem de parlar». Durant la nit, Sandino es trobarà amb la seva amiga taxista Sofia que haurà de donar explicacions a la policia després de la mort d’un passatger al taxi i haver-hi deixat una bossa.
La dona pèl-roja
Orhan Pamuk
Més llibres / Literatura Random House
La desena novel·la del premi Nobel de Literatura reinterpreta mites d’Orient i Occident.
La trama de la novel·la es basa en la relació entre un mestre constructor de pous Mahmut i el seu nou aprenent Cem Celik, quan són contractats per trobar aigua en una terra erma en una ciutat als afores d’Istanbul.
Mentre lluiten contra la calor de l’estiu, excavant un pou, el mestre constructor i l’aprenent, desenvolupen un vincle paternofilial que cap dels dos ha experimentat mai. Gràcies a aquesta relació, l’autor reflexiona sobre diferents formes de paternitat, inclosa l’autoritària.
Un tercer personatge és cabdal a la novel·la es tracta d’una dona pèl-roja que coneixerà el noi arran de la visita d’una companyia de teatre ambulant. El noi se sent atret per la dona pèl-roja, però quan una distracció seva li provoqui un accident fatal al mestre, fugirà per tornar a Istanbul. I només molts anys més tard descobrirà si va ser responsable de debò de la seva mort i qui era realment aquella pèl-roja tan captivadora.
Azul de Prusia
Philip Kerr
RBA
L’editorial RBA publica el dotzè títol de la sèrie creada per l’escriptor Philip Kerr. Les novel·les de la sèrie Bernie Gunther abracen diferents períodes de la història com els primers de Hitler al poder, fins a la postguerra i la Guerra Freda. Tot i que la ciutat de Berlín centra bona part de la trama, el personatge de Kerr també ha viatjat a Munich, Viena, Praga, Buenos Aires i L’Havana.
La nova novel·la ‘Azul de Prusia’ (RBA) està ambientada els anys 1939 i 1959 i arrenca l’any 1956 quan el general Erich Mielke, un alt comandament de la Stasi , ha viatjat fins a la Riviera francesa per obligar a Bernie Gunther a assassinar a una dona. És una missió suïcida i Gunther ho sap, així que fugir és la seva única opció. Mentre escapa dels agents de la Stasi, l’antic detectiu rememora un altre cas: en 1939 va ser enviat a Baviera a resoldre un assassinat comès en la segona residència de Hitler.
Malgrat els disset anys separen ambdues històries, existeixen forts vincles entre passat i present.