La novel·la guanyadora de l’11è Premi L’Illa dels Llibres, “El primer emperador i la reina Lluna” (Comanegra) compta amb moltes reflexions sobre el poder i la transformació de l’ésser humà a través d’aquest.

La novel·la recorre la història de l’emperador xinès Qin Shi Huangdi.
Es tracta d’un emperador obessionat per la immortalitat i que sempre ha estat embolcallat en la llegenda i la seva figura es una barreja entre la divinitat i la monstruositat.
Bona part del seu llegat ens queda l’alfabet, la gran Muralla i també els guerrers de Xi’an que s’encarregaven de custodiar la seva tomba. Un dels aspectes més destacats de Qin Shi Huangdi va ser la capacitat d’unir en un sol regne els set reialmes de la Xina i acabant la guerra entre ells.

La novel·la  de Jordi Cussà està dividida en tres llibres i un epíleg on cada capítol s’inicia amb una frase que el lector es trobarà més endavant en el text, on l’autor mostra missatges contundents que ens permeten reflexionar sobre l’essència de la novel·la.

 

1 “Aquell que es creu un llibre absolutament, viuria millor sense llibres”

2 “Això que veus, Zhengú, és la cara de la mort, la qual a partir d’avui ha de ser el teu enemic principal”

3 “La literatura és aquest branquilló i la immortalitat una d’aquestes guspires, príncep. Res desapareix enlloc, però res perdura tampoc.”

4 “La vàlua de cada persona ve determinada per l’estatus social, que sovint depèn dels esdeveniments fortuïts de l’entorn”

5 “En política, la túnica al final gairebé sempre transforma al monjo”

6 “Em consta que l’exercici del poder perverteix l’essència de les persones. Les inclina a l’autoritarisme, la megalomania, i en última instància la divinització”.

7 “El tron no li permetia veure persones: només formigues, paparres i papallones”,

8 “Si un rei no es comporta com pertoca a un rei, el seu assassinat tendeix a la justícia”

9 “Crear una escultura magistral i dedicar-la a l’esperit d ela guerra, és com cuinar un banquet exquisit i donar-lo als porcs!”

10 “Com ell mateix ha dit cent vegades, no em vol de consellera perquè tinc opinions pròpies, i no em vol de partera perquè té por que els fills li surtin rebels”

11 “Ell creia que gavanyar la vida reflexionant sobre com morir, en el fons, era renunciar a la vida dues vegades”

12 “Les tragèdies arriben de tres en tres, però ningú no sap quan la tanda acaba o comença”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here