A principis de maig a Comissió de Cultura de l’Ateneu Barcelonès feia públics els noms dels finalistes de la nova edició del  Premi Crexells.

Les novel·les Des del balcó, de Teresa Muñoz; Escacs d’amor i de mort, de Marcel Fité; El camí de les aigües, de Carme Martí; Els vells amics, de Sílvia Soler; L’últim passatge de Walter Benjamin d’Enric Umbert; La memòria de l’arbre, de Tina Vallès i L’olor de la seva pell, d’Alfons Cama eren proclamades finalistes.

Però, la polèmica ha protagonitzat novament el guardó literari, després de la decisió dels membres del jurat, de no  respectar les bases del premi i incloure quatre obres més: Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya, de Max Besora; Robinson, de Vicenç Pagès Jordà; Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, de Josep Lluís Badal i Els estranys, de Raül Garrigasait.

Davant d’aquest fet, tots els  autors com han retirat la seva candidatura al Premi Creixell 2018.

La primera en retirar-se ha estat l’escriptora i traductora Tina Vallès

Teresa Muñoz assenyala que  ”És una decisió trista però presa per respecte als qui hi han participat i per contribuir, ni que sigui modestament, a la dignitat que penso que el premi es mereix.”

Sílvia Soler ”Potser el més adequat hauria estat que el aquest anys hagués quedat desert. Vist que l’ vol seguir endavant, m’estimo més retirar “Els vells amics” d’entre les obres finalistes”.

L’Ateneu Barcelonès a la reacció per la decisió del jurat del XLVII Premi Crexells d’incorporar a la llista de set finalistes quatre obres més destaca en un comunicat ‘El jurat va valorar que la participació dels socis havia estat molt insuficient i que això havia exclòs obres molt bones’  També qualifica ‘que a la vista d’aquesta situació i per respecte a tots els aspirants es va ampliar el nombre de finalistes sense que això avancés cap criteri ni tampoc impliqués el desmèrit de les 7 obres votades pels 150 socis d’una entitat de 4.000.’’  Sobre la decisió del jurat entenen que ‘ampliar els finalistes no contravenia les bases sinó que resolia el problema de la baixa participació’.

L’any 2017, el Premi Crexells ha provocar certa polèmica per premiar la novel·la autoeditada  Crui. Els portadors de la torxa, de Joan Buades.