La Setmana fa balanç i destaca un increment de vendes de llibres i participació als actes programats

El canvi de data ha afavorit l’afluència de públic a La Setmana i això s’ha traduït  amb el nombre de participants en les activitats. Aquest any quasi 26.000 persones han participat algun dels 270 actes programats, un 15% més que l’edició del 2016 que s’ha celebrat a l’avinguda de La Catedral de Barcelona del 8 al 17 de setembre.

La xifra de llibres i revistes venudes en aquesta edició ha suposat un increment del 13,56% respecte l’any 2016 que es tradueix a  402.000 € de facturació.

Pel que fa a les vendes de llibres s’han venut uns 26.189 exemplars, un 55%  representa les novetats editorials  i un 45% suposa exemplars de llibre de fons.

Joan Sala, el president de la Setmana Llibre en Català ha destacat a L’Illa dels Llibres que la valoració ” és molt positiva i tant les xifres de venda com l’assistència han estat magnífiques’.
Sala recorda que malgrat que alguns dies amb pluja l’assistència ha estat molt bona i en especial el primer cap de setmana.
Pel que fa al futur de la Setmana el president de La Setmana del llibre en Català assegura que ”El futur és molt bo i cada vegada estem augmentant la presència de públic expositors i xifres de venda. No hem de tocar moltes coses i hem de continuar amb aquesta línia, afegint alguns detalls però sempre amb aquesta aposta que ens està funcionant molt bé’‘.

Satisfacció també a l’Associació d’Editors en Llengua Catalana pel que fa a la valoració general de la darrera edició de la Setmana del Llibre en Català. Montse Ayats presidenta de l’ AELLC ha destacat a L’Illa dels Llibres ‘Estem molt contents per la difusió als mitjans, per la presència de públic a les activitats i comprant llibres’.

Ayats assegura que des de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana estan ‘molt feliços per consolidar un esdeveniment que va avançant per ser la gran festa de la literatura en català’.

Enguany, s’han realitzat més de 270 actes, 70 per als més petits, s’han presentat més de 200 novetats editorials, 170 autors catalans han passat per La Setmana i han estat en contacte amb els seus lectors.

L’Illa dels Llibre sun any més ha participat a La Setmana amb el lliurament del 7è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES a l’escriptor Rafel Nadal autor de la novel·la ‘La senyora Stendhal’. Sobre el gaurdó, Nadal assenyalava ”Els premis a votació popular com el de L’Illa dels Llibres en fa una especial il·lusió. De vegades penses que no et calen els premis i que hi ha llibres que un cop escrits ja han arribat al seu objectiu per la necessitat íntima de l’autor’.

Un dels noms propis de la Setmana 2017 ha estat Jaume Cabré que ha rebut el Premi Trajectòria. Per  Joan Sala president de La Setmana ‘ha estat un honor per nosaltres donar-li el premi i veure a Jaume Cabré emocionat al rebre el guardó” i ‘ la satisfacció per part nostra és enorme i ja no pots demanar més” afegeix el president de La Setmana.

Paul Auster el 9 de setembre  va presentar la novel·la ‘4 3 2 1 ‘a l’auditori del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya convidat per l’organització de La Setmana. Enguany s’ha apostat per una internacionalització de La Setmana ”També volíem fer una aposta en escena que la Setmana s’internacionalitzava i això no vol dir que oblidem els nostres autors. Això és un espai que serveix per presentar els nostres autors i per això ens han visitat 16 editors internacionals a comprar drets d’autors catalans’ asenyala Joan Sala.

Izaskun Arretxe, directora de l’àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull destaca que la visita dels editors internacionals “Els ha permès veure i viure de primera mà la potència del sector i de la literatura catalana i els ha fet, per tant, millors ambaixadors de la nostra literatura arreu del món. La voluntat de l’IRL és que aquesta col·laboració esdevingui permanent.’’

Jordi Fernando editor de Meteora ‘Ha estat un any molt millor que l’any anterior amb més gent i intensitat pel que fa a l’interès en els llibres i la compra’
Les causes poden ser moltes però principalment destaca ‘la persistència de fer-ho al mateix lloc i a les mateixes dates a l’avinguda de la Catedral que es converteix en un lloc de pas que fa que vinguin nous lectors’

Paula Jarrín responsable de la Llibreria Al·lots especialitzada en literatura infantil i juvenil destaca a L’Illa dels Llibres el bon ambient i ‘el punt de festa i de reunió que cada any es supera’

No oblida el moment màgic que es produeix quan els nens descobreixen per primera vegada les històries que apareixen als llibres ‘ seuen a terra i demanen als grans que els hi expliquin el llibre’ Per Jarrín ‘ser espectador del que ha pensat un autor i ha plasmat en un llibre i d’aquest moment màgic que arriba al lector és fantàstic’. Finalment recomana sobretot ‘llegir en veu alta’.

Per Laura Huerga editora de Raig Verd ‘es consolida any rere any i aquesta edició ha estat immillorable’. L’editorial que aquest any celebra el cinquè aniversari destaca la importància de ser presents perquè ‘la Setmana és una oportunitat de donar-nos a conèixer i encara ens queda molt camí per recórrer’. En la mateixa línia Aniol Rafel editor de Periscopi que assenyala que ‘la Setmana es converteix ‘en la tornada al nou curs literari i les editorials apostem per treure ara les novetats’. Afegeix que poques coses canviaria de l’actual model però sí que demanaria ‘ que ens acompanyés més el temps’