Què llegirem el 2015? Les principals novetats en català

Ferran Torrent, Sílvia Soler,  Jaume Cabré, Joan Margarit, Albert Espinosa i Joan Barril entre les principals novetats del 2015 en llengua catalana.

NOVETATS LITERÀRIES EN CATALÀ 2015L’any 2015 arrenca amb força  amb la publicació dels nous treballs d’autors ja consolidat en la literatura catalana.
Ferran Torrent
presentarà  Un dinar un dia qualsevol  (Columna) on torna a explorar les intrigues i escàndols de corrupció a la València actual on hi apareixeran personatge sreals com Paco Roig amb d’altres de ficticis creats per l’autor de Sedaví.

Sílvia Soler després de l’èxit aconseguit fa dos anys amb L’estiu que comença, novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull, publicarà a columna Un any i mig. Soler torna ha tracta les relacions familiars a través uns pares a punt de jubilar i la història de quatre germans que han de marxar de casa i buscar-se la vida .

Edicions 62 publicarà La dona immòbil,  la novel·la pòstuma de Joan Barril.  La dona immòbil és una història d’històries que graviten a l’entorn d’una dona de considerable atractiu, l’Helena Graus, que es veu forçada a la immobilitat per culpa d’un accident domèstic. Ella és el centre d’atenció de quatre homes que en diferents moments de la vida han mantingut amb ella una relació sentimental.

Des d’on tornar a estimar (Proa)  és la novetat del poeta Joan Margarit, considerat un dels autors poètics més destacats de la literatura catalana. En el camp de la poesia també podrem llegir “Refraccions del poeta  Hilari de Cara, darrer Premi Carles Riba de poesia.

Sebastià Alzamora amb ‘La malcontenta’ (Proa), la història de venjança d’una bandolera a la Mallorca de 1829,  serà una de les novetats destacades de l’inici d’un any literari que també comptarà amb la publicació de  ‘L’àliga negra’ de Joan Carreras, la novel·la guanyadora del darrer Premi Sant Jordi. Carreras consolida amb aquets guardó una carrera literària que ha comptat amb molt bones crítiques i que ara intentarà sumar molts més lectors, després d’aconseguir un dels grans guardons literaris en llengua catalana.

L’escriptora Maria Mercè Cuartiella guanyadora del darrer  Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, publicarà   “Gent que tu coneixes” (Proa).

Els contes també són protagonistes de La senyoreta Keaton i altres bèsties (Empúries) de Teresa Colom. La poeta, ofereix  cinc contes interconnectats per explicar-nos la vida (i mort) d’una criatura (nen o nena) amb ingredients de misteri i aires gòtics.
El periodista i també escriptor Jordi Nopca publica a LAltra editorial, el recull de relats Puja a casa, l’obra  guanyadora del premi Documenta.

També arribarà La segona lluna (Empúries) d’Antoni Carrasco, novel·la gunayadora del  Premi Just M. Casero 2014.

Coia Valls també presentarà novetat a principis del mes de febrer i ho farà a Ediciones B després de la publicació de ‘La cuinera’. Aquest cop viatjarà al segle XV amb ‘Amor prohibit’ on un sacerdot i la filla d’un noble rural lluitaran pel seu destí. La novel·la recorre  els escenaris de Vic, Manresa, Camprodon o Sant Benet de Bages

El 16 de febrer edicions del Periscopi publicarà  Gegants de gel de  Joan Benesiu amb un pròleg de Manuel Baixauli on coneixerem la història de diversos personatges arribats d’arreu del món que es troben  a les acaballes de l’any, al voltant d’una taula del petit bar Katowice, a la ciutat argentina d’Ushuaia.

L’escriptora Margarida Aritzeta inicia a Llibres del delicte  una sèrie negra protagonitzada per la inspectora Fuster a L’amant xinès on investigarà casos relacionats amb temes de l’actualitat com  BCN World i Castor.
Jordi Solé, s’endinsarà en els secrets que s’amaguen darrere el cas d’una noia nigeriana assassinada amb un ritual vudú. Es tracta d’una novel·la negra que Columna publicarà amb el títol de ‘La nit de Damballah’
Andreu Martín  i  Jaume Ribera tornen amb una  nova historia protagonitzada per Flanagan a ‘Els bessons congelats’ (Fanbooks)

RBA-La Magrana aposta per  la novel·la El germà difícil d’Andrea Rodés a més del  thriller psicològic  L’home que comptava diner de Jordi Boixadós i el VI Premi Crims de Tinta que es donarà a cnèixer el 29 de gener.

El mes de febrer, Ramon Erra amb Far West gitano (Empúries)  explicarà les aventures i desventures d’una família de gitanos en ruta.
En el terreny de la novel·la histórica, Miquel Fañanas, l’autor de ‘La bruixa de pedra’ s’endinsarà en la historia de  Nicolau Eimeric, Inquisidor General de la Corona d’Aragó a ‘El gran inquisidor’, Eimeric va ser un dels personatges més foscos de la història de Catalunya.

El duet formar per Ramon Gash i  Andreu González recreen un dels episodis destacats de la historia catalana amb La venjança dels almogàvers’ (Columna),  una novel·la amb aires èpics sobre un episodi desconegut de la història de Catalunya: la venjança dels almogàvers catalans enfront del poderós imperi bizantí, després de la publicació de Bon cop de falç i Defensors de la terra.

Al març, Albert Espinosa esperarà repetir l’èxit aconseguit amb les anteriores novel·les amb una formula que de moment funciona. El món blau. Estima el teu caos (Rosa dels vents) és la novetat del creador de ‘Polseres vermelles’ on ara es centrarà en la vida d’un grup de joves.

Carme Riera està de celebració aquest any amb motiu del 40è aniversari de la publicació de Te deix,amor, la mar com a penyora’ i per aquest motiu es presentarà una edició especial de la novel·la més coneguda de l’escriptora mallorquina.

Jaume Cabré no publicarà novel·la aquest any però si que presentarà ‘Les incerteses’ (Proa) on exposarà els seus pensaments i opinions sobre la creació literària.

Tot i que no hi ha data de publicació, el 2015, Albert Sánchez Piñol presentarà la segona part de ‘Victus’.