Del 30 de gener al 9 de febrer, la ciutat de Barcelona viurà una nova edició del festival de novel·la negra amb una programació d’una seixantena d’activitats.

Del 30 de gener al 9 de febrer, la ciutat de Barcelona viurà una nova edició del festival de novel·la negra amb una programació d’una seixantena d’activitats.

El festival tindrà com a fil conductor la ciutat amagada, la ciutat oculta i per aquest motiu i gràcies a un mapa de metro i, a través de les seves línies i parades, es bategen les taules i activitats. Amb un programa que abasta més de 60 activitats, es duran a terme 35 taules rodones en què es donaran cita a més de 97 escriptores i escriptors.

Carlos Zanón, comissari de la BCNegra destaca que aquest any ‘us proposem un viatge sota terra, amb cinc línies de metro que ens porten a conèixer la ciutat, tant la real com la inventada, que s’amaga en els llibres.’’ Zanón que liderarà per tercer any el festival assegura que ‘A la vida i als llibres són tan necessaris els valents com els covards, els màrtirs com els traïdors, els herois com els delators. Tot és territori de la literatura criminal, un gènere voraç que no té problemes a robar de les neveres d’altres gèneres: fantàstic, gòtic, històric…’’

Entre les escriptores i escriptors participants, BCNegra comptarà amb la presència del guanyador de la XV Premi Pepe Carvalho, Juan Madrid, a més de noms com Mariana Enríquez, Antonio Manzini, Marc Pastor, Cristina Fernández Cubas, Yasmina Khadra, Teresa Solana, Petros Màrkaris, Dolores Redondo, Andreu Martín, Mónica Ojeda, Domingo Villar, Llort, Bonnie Jo Campbell, Javier Cercas i Dominique Manotti, entre d’altres.

Com assegura Carlos Zanón ‘Hem intentat, un cop més, fer un festival del material del qual estan fets els somnis, un material amagat a la vista de tothom. És la millor manera que només el trobi aquell qui el busqui.’’.

El 6 de febrer es lliurarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el Premi Pepe Carvalho a la trajectòria del reconegut escriptor Juan Madrid, l’autor de Días contados i Tánger.

El jurat format per Carlos Zanón com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuan com a vocals, ha destacat “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor, periodista i guionista tant de cinema com de televisió i traduït a més de 16 llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia”.

Així mateix, el jurat ha remarcat que “ell és un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat. Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, el llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hardboiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història en comú. Ràbia i honestedat, eina política i de denuncia, la seva literatura és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant a la imaginació del seu autor com a les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan Juan Madrid les escriu”.

El Premi Pepe Carvalho vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here