Es tracta de la primera novel·la del poeta tarragoní

 

Nascut l’any 1997, Pol Guasch és poeta i forma part de la productora cultural La Sullivan. És autor dels llibres de poesia Tanta gana (Premi Francesc Garriga 2018) i La part del foc (Premi López-Picó 2020). Ara amb Napalm al cor ha rebut el 6è Premi Llibres Anagrama de Novel·la i s’endú els 6.000 euros del guardó.  Enguany s’han presentat 83 originals.

El  jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé ha decidit premiar l’obra de Pol Guasch.

Guillem Gisbert, membre del jurat ha destacat de la novel·la  «Pol Guasch s’ha mirat el gènere distòpic amb ulls de poeta i li ha sortit una suggeridora novel·la postnuclear ambientada al marge dels marges. Napalm al cor és una faula d’oprimits i opressors, una descripció de l’horror feta des de la fascinació que normalment es reserva a la bellesa, i captivarà el lector amb una combinació sorprenent: l’asfíxia imperant en el món que descriu i la voluptuositat dels recursos expressius que desplega per fer-ho»,  Per la seva banda Mita Casacuberta assenyala que «La veu que ens parla des de Napalm al cor, innocent i brutal alhora, com el bon minyó de “La guerra” de Carner i l’adolescent de Quanta, quanta guerra… de Rodoreda, ens situa al bell mig del bosc esfereïdor dels contes infantils i de la condició humana. És una d’aquelles novel·les que, com va dir Kafka, ens afecten com un desastre i ens ajuda a obrir el mar gelat que portem dins».

UNA NOVEL·LA DISTÒPICA

Situada en una geografia ambigua, la primera novel·la de Pol Guasch posa en dansa una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada, marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerància de l’entorn cap al seu desig, i per unes famílies tocades pel desarrelament. La manca de perspectives ho domina tot, però encara mantenen la possibilitat de deixar-se enlluernar i fins i tot sotmetre, d’aferrar-se a la militància i a la temptació de la violència, i de seguir parlant una llengua que es desfà: la seva.

L’única alternativa és fugir d’aquesta terra erma. En el seu trajecte més enllà de «l’altra banda», carregant literalment el pes del passat en forma de carta i de cadàver per enterrar, trobaran respostes diferents a enigmes compartits. Muntada delicadament com un mosaic, escrita amb precisió i bellesa, Napalm al cor conté una viva al·legoria de les diverses opressions que determinen tantes vides, però també de la fina línia que de vegades separa la víctima del botxí.

 

Obres guanyadores en les anteriors convocatòries:

2016    Albert Forns, Jambalaia. Finalista: Anna Ballbona, Joyce i les gallines.
2017    Tina Vallès, La memòria de l’arbre.
2018    Llucia Ramis, Les possessions.
2019    Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla.
2020    Anna Ballbona, No soc aquí.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here