Peter Van Olmen ‘Hi ha joves que han llegit fins a dotze vegades Odessa’.

L’escriptor belga Peter Van Olmen  presenta a L’illa dels llibres la novel·la juvenils ‘Odessa i el món secret dels llibres’.

Foto: Jordi Milian

 
Odessa i el món secret dels llibres (La Galera/Siruela) és un  homenatge a la literatura i als autors clàssics com Shakespeare, Kafka, Dostoievski entre d’altres.
La  protagonista és Odessa, una noia de dotze anys la que la seva mare no la deixa sortir al carrer i que vol saber qui és el seu pare.
Un  bon dia decideix sortir a la teulada de casa seva i es troba amb  un llibre especial. llavors és perseguida per unes estranyes i misterioses  criatures i la seva mare es segrestada.
A partir d’aquest moment Odessa, voldrà conèixer qui és el seu pare i saber on han portat a la seva mare.
La jove  viurà tot un seguit d’aventures al costat d’un canari que fuma anomenat Ludo A i entrarà en un món màgic anomenat Scribòpolis on hi conviuen grans escriptors de tots els temps amb els personatges literaris més coneguts com Hamlet, Sherlock Holmes, Hercules Poirot o Eurícide.

Peter Van Olmen ha parlat a L’illa dels llibres de la seva novel·la.  Jordi Milian 

Odessa suposa el seu debut com a escriptor i ho fa  amb una novel·la juvenil plena d’aventures i passió per la literatura.
Quin va ser el punt de partida de la novel·la?

Sempre m’agradat els llibres i  sempre he llegit molt. Els llibres m’ajuden a aprendre i entendre el món i sempre vaig pensar que si escrivís un llibre faria servir els llibres.
Molts escriptors m’han regalat històries I sempre he pensat que el més maco que et poden regalar és  una història


La novel·la està adreçada a un públic juvenil.  De fet, la seva filla d’onze anys va ser una de les primeres lectores. Com han rebut els joves lectors aquesta novel·la?

La meva filla  no era gaire lectora i es va llegir unes 180 pàgines d’una tirada. Li vaig prendre de les mans perquè anés a dormir i llavors vaig pensar que podria ser un bon llibre.

També he rebut mails de joves lectors que estan encantats amb Odessa. Fins i tot vaig rebre un mail d’un nen que es va llegir la novel·la en dos dies.  La seva mare el va castigar i li va prendre el llibre. Llavors el nen va agafar el llibre de l’habitació de la seva mare i va continuar llegint gairebé sense dormir.  Aquest, és un dels compliments més macos que et poden fer com a escriptor.

 
Creu que  Odessa, pot despertar  als joves un  major interés per la literatura?
Crec que si. A la classe de la meva filla, quan  estan  estudiant mitologia grega i parlen de les muses, molts companys seus li cliquen l’ullet, perquè  gràcies a Odessa saben qui són les muses.
Fins i tot alguna vegada, alguns nens volen llegir Shakespeare, Kafka entre d’altres.
 
 
Vostè descriu a Odessa un mon  anomenat  Scribòpolis  on hi viuen  els escriptors més destacats de la literatura universal.
Escriure es un ofici perillós perquè  els escriptors  sempre s’atreveixen a dir la veritat sobre coses que l’ altra gent  no vol escoltar.
Al llarg de la història s’han cremat molts llibres fins i tot fa poc van decapitar  un poeta perquè una altra persona no li agrada el que havia escrit. Ser escriptor es perillós i per aquest motiu a Odessa viuen a Scribòpolis i s’aïllen del món
 
Shakespeare, Dovtoievski, Kafka, Victor Hugo, les germanes Brönte apareixen a la seva novel·la.
Per crear els escriptors d’Odessa he combinat  dels escriptors la seva personalitat amb la  dels seus personatges, on també hi he barrejat  l’ambient dels seus llibres.
Per exemple, de Dovtoievski, hi ha molt de la seva personalitat  com el seu caràcter irascible. Sobre Kafka, sabem que  era una persona tímida però jo he agafat l’ambient dels seus llibres. Un món agobiant, ple de normes i per això no para de dictar regles a Odessa.

En aquest món que ha creat  no tot és ideal. També observem les disputes enveges entre escriptors…
Els escriptors també tenen gelosia com  en el món real. Cada escriptor pot tenir una idea de com han de ser els llibres i llavors poden discutir sobre això.

S’imagina viure a Scribòpolis?
Si, però en realitat això és com un petit secret, perquè a la continuació d’Odessa tinc un paper a Scribòpilis……..


A Odessa també parla d’un llibre en blanc  anomenat LIBRUS que fa realitat tot el que s’escriu en ell.
A Scribopolis hi ha una divisió molt clara entre tots els escriptors i Mabarak. La majoria dels escriptors  diuen que cal escriure per inspirar la gent però Mabarak vol controlar el món amb el que escriu amb aquest Librus especial.
Una part dels altres escriptors no hi estan d’acord i l’expulsen d’Scribòpolis perquè volen que la gent s’inspiri amb el que s’escriu i no que els obliguin a fer el que s’escriu en un llibre.
Hi ha  una discussió de si els llibres han d’obrir nous  mons  a la gent o tancar el món i controlar-lo totalment.


Odessa tindrà continuïtat……
De moment hi ha una primera part publicada i ara estic treballant amb una segona part que es publicarà en dues parts.


Tindrem pel·lícula?
Qui vulgui pots fer-se amb els drets de la novel·la.

Des de molt jove volia ser escriptor i als 15 anys ja llegia Shakespeare però ha trigat molt de temps en publicar la seva primera novel·la.
Es que no sabia escriure fins ara (Riu). Aquí teniu una escola d’escriptura però a Bèlgica no en tenim. Quan jo era petit no hi hi havia llibres en el meu entorn i no  vaig pensar mai  que  tindria l’oportunitat d’escriure llibres. Llavors et fas gran i dius ‘Collons, ho faig’’.


Com era vostè com a  lector?
Sempre volia llegir llibres que fossin complicats i difícils per mi perquè sobretot  volia pensar que l’escriptor era més intel·ligent que jo. D’aquesta manera podria aprendre coses noves,

Per què hem de llegir Odessa?
És una pregunta difícil però et diré que alguns joves l’han llegit 4 o 5 vegades i fins i tot algun nen l’ha llegida dotze vegades.

1 COMENTARI

  1. A la nostra escola hem començat un petit Club de Lectura amb nois i noies i també adults, el proper llibre que tenim ganes de comentar és el d’Odessa, el vam presentar el dimecres passat i estaven molt il·lusionats en començar-lo a llegir. Ja us explicarem com va tot plegat.

Comments are closed.