L’escriptor i periodista analitza ‘El viatge’ de Luiggi Pirandello publicat per Viena Edicions

Ara que poc o molt ens comencem a bellugar. Ara que gosem sortir de casa amb totes les precaucions que calen. Ara que ens plantegem fer nits fora de casa, algun desplaçament més llarg i, fins i tot, un viatge, deixeu-me que us parli d’un petit gran llibre.

És ‘El viatge’ de Luiggi Pirandello amb la traducció de Narcís Comadira. És una petita obra d’art, una peça d’orfebreria que Viena Edicions ha inclòs en aquesta col·lecció delicada i extraordinària que es diu Petits plaers. I els asseguro que ho és un plaer, i dels grans, retrobar-te amb la prosa poètica de Pirandello, envernissada amb el català pròxim i autèntic de Comadira.

Obres el llibre i una cita d’Anton Txèkhov ens recorda que “l’art d’escriure consisteix a dir molt amb poques paraules”. Com també és ben veritat que, tal com diu l’editorial, després del període que hem viscut- tancats a casa- llegir la història d’un desconfinament, el de l’Adriana Braggi, és inspirador.

El text del novel·lista i dramaturg sicilià, fidel a la màxima txekhoviana, ens ofereix en poques paraules però precises i suggeridores, un retrat fidel i cru d’una epòca que en la ruralia siciliana, com en molts poblets de la catalana, era remarcable la força de les dones que maldaven per sobreviure a pesar de la rigidesa de les convencions.
És per això que malgrat la bellesa captivadora de l’illa que genera un punt de fascinació en el lector, hi ha la melangia que destil·la Adriana que no ha pogut desplegar les seves ales i volar com voldria. I sospira per fer-ho. Serà precisament gràcies a una malaltia que podrà sortir de casa i veure món, tastar l’amor i la vida fora de les quatre parets de la casa que la tenien empresonada, subjugada a la voluntat d’un marit egoista.

Pirandello ens ofereix un cant a la vida, a la joie de vivre abans no sigui massa tard. I si per les circumstàncies que siguin o que vinguin, aquest viatge no pot ser a l’exterior, un recorregut pel nostre interior també és recomanable i saludable. I aquest periple intern, sense sortir de casa, només ens el pot oferir la literatura.


Martí Gironell és periodista i escriptor.

Ha publicat les novel·les ‘La força d’un destí’ (Premi Ramon Llull), ‘Strappo’, ‘L’arqueòleg’, ‘El primer heroi’  ‘L’últim abat’, ‘La venjança del bandoler’ (Premi Nèstor Luján) i ‘El pont dels jueus’. A finals d’agost publicarà ‘Paraula de jueu’ la continuació d’El pont dels jueus’.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here