Analitzem la novel·la  ‘A Bàrcino’ (Columna) de Maria Carme Roca

Deu anys després d’haver publicat ‘Bàrcino’ la Maria Carme Roca diu que tenia la necessitat de tornar a aquesta època. I per això ha escrit ‘A Barcino‘. Deixeu-vos portar.

És un viatge enriquidor, sorprenent, intens que es viu, se sent i es nota gràcies al profund coneixement que la Maria Carme té de l’època. Aquest coneixement fa que sigui molt fàcil pel lector capbussar-se en la història de Minícia, la filla del gran Luci Minici Natal Quadroni Ver, protagonista de la novel·la d’ara fa una dècada.

Una història plena de detalls que et fan entendre molt millor la vida quotidiana, la trama i la relació dels personatges.
De la cuina al vestuari i els rituals passant per tècniques per tenyir el cabell. Un mosaic complet i complex on hi conviuen esclaus, lliberts, cònsols, pretors, aurigues, gladiadors, emperadors, vistiplicus, mistèrics… Tot està al servei per explicar i comprendre la història d’una dona, la Minícia, que escriu, llegeix i munta a cavall gràcies a un altre dels personatges que ens connecta amb la Barcino original, en Teseu.

Una dona que lluita per fer-se un lloc a la Bàrcino romana i que malgrat que està envoltada de persones sàvies que l’aconsellen i vetllen per la seva ànima, Minícia es desviu per esmenar un error del passat que la mortifica en el present i la neguiteja de cara al futur.

“No cal recordar les coses dolentes que han passat si no serveixen per solucionar el present o aplanar el futur”. Aquesta reflexió la fa Quadrònia, l’àvia de Minícia. I coincideix plenament amb una de les moltes meditacions de l’emperador Marc Aureli, pensaments del qual la novel·la n’estan tenyida, impregnada, esquitxada. Deia: “Recorda que cadascú només viu el present, l’instant fugaç. La resta de coses o bé ja estan viscudes o són incertes”.

La forta personalitat de la protagonista us procurarà un viatge que us deia enriquidor perquè tornareu a la nostra època amb més coneixements. I sobretot havent rebut un bany de realitat per ser conscients que la lluita feminista fa molts anys que dura i que els homes hi hem de ser per un peu perquè les dues cames que formen aquesta societat avanci al mateix pas.

Molt recomanable la nova aventura històrica de la Maria Carme que a part que us farà patir durant tota la novel·la, us regala unes píndoles per pensar, per aturar-nos i meditar. No en va estan el·laborades pel gran emperador i amic de Minícia, Marc Aureli.

Vet-ho aquí aquesta que ens interpel·la directament a confinar-nos en el nostre interior “De fet, no hi ha cap lloc on una persona es pugui retirar amb més tranquil·litat i amb més calma que a l’interior de la seva ànima”.

 


Martí Gironell és periodista i escriptor.

Ha publicat les novel·les ‘La força d’un destí’ (Premi Ramon Llull), ‘Strappo’, ‘L’arqueòleg’, ‘El primer heroi’  ‘L’últim abat’, ‘La venjança del bandoler’ (Premi Nèstor Luján) i ‘El pont dels jueus’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here