L’escriptora dedica l’article a recordar el el programa radiofònic ‘Llegir per sentir’ de Ràdio Vilafranca especialitzat en literatura infantil i juvenil.

Ja fa un quart de segle, des del curs 1993-1994, que a Ràdio Vilafranca es va començar a emetre el programa “Llegir per sentir” amb l’objectiu de difondre la literatura infantil i juvenil. Cal destacar,  no només que es parli de LIJ, malauradament  un fet poc habitual a casa nostra, sinó la qualitat que l’avala. No és gens estrany, doncs, que en el decurs de la seva trajectòria hagi obtingut premis com el que va obtenir l’any 2003, l’Atlàntida, que concedia el Gremi d’Editors de Catalunya, i que l’any 2007 rebés el premi “Pàgines hertzianes” atorgat per la revista Faristol i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Enguany, ha rebut la menció de qualitat dels premis Ràdio Associació de Catalunya.

El programa, conduït per Josep M. Soler (locutor i entrevistador) i coordinat per Pere Martí i Bertran (escriptor i crític literari), es realitza un cop per setmana. Durant uns 20 minuts s’entrevista un autor, il·lustrador o traductor arran d’una obra seva recent. De manera més ocasional l’entrevistat és un editor o bé el director d’una col·lecció.

Tanmateix, alguna vegada s’han fet programes especials, com per exemple els dedicats a revistes infantils i juvenils en català, als jocs informàtics en català, a llibres teòrics sobre LIJ, a blogs de LIJ…

Enguany s’emet els dimecres a les 9 del vespre i els dissabtes a les 13h 30m. Des de l’any 2015 es penja a internet i també es pot escoltar a través de la xarxa: http://www.rtvvilafranca.cat/programa/llegir-per-sentir

Pere Martí i Josep Ma Soler. Fotografia de Jordi Morgades

Cal dir que el programa, més que a un públic infantil o juvenil, va adreçat fonamentalment a possibles prescriptors: mares, pares, avis, àvies, mestres…, a qui pot interessar de conèixer aquell llibre, o aquell autor autora, per recomanar-lo o comprar-lo.

A “Llegir per viure” hi ha passat gairebé tot el món de la LIJ, més de 500 persones diferents (336 escriptors, 75 il·lustradors; 31 traductors; 67 editors…), amb obra a 45 editorials, tant de grans grups com de petites, sobretot del Principat, però també d’arreu dels Països Catalans. Hem de tenir en compte que la majoria d’editorials hi han intervingut en més d’una ocasió, com també ho han fet una bona colla d’entrevistats.

Gairebé durant vint anys, cada final de curs es va fer un sopar-tertúlia al restaurant Cal Ton de Vilafranca del Penedès, en el qual es convidaven els entrevistats, més la premsa especialitzada i gent del món editorial de LIJ. A les postres, s’hi debatia a l’entorn del tema triat durant aquell curs. I des del curs 2001-2002 fins al 2011-12, s’hi va fer el lliurament del “Premi Aurora Díaz-Plaja d’articles d’anàlisi i estudi sobre la literatura infantil i juvenil catalana”, convocat per l’AELC.

També val la pena destacar que el programa sempre s’ha fet amb una visió de Països Catalans i per això hi han estat convidats, i hi han passat, autors i autores i editorials d’arreu dels territoris de parla catalana. Quan s’ha dedicat el programar a títols no catalans, sempre ha estat perquè n’hi havia l’edició catalana (d’aquí que s’hagin entrevistat traductors i autors de fora de l’àmbit lingüístic que podien ser entrevistats en castellà: bascos, gallecs, espanyols…).

Per commemorar aquests 25 anys, s’han organitzat activitats diverses algunes de les quals ja s’han realitzat: taules rodones, conferències, exposicions…

“Llegir per sentir”, un molt bon exemple de la feina ben feta, en aquest cas dedicada a tots aquells que estimen la literatura per a infants i joves, als seus creadors i als que ajuden a difondre-la.

Per molts anys!!!

Maria Carme Roca

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here