Mor el Premi Nobel hongarès Imre Kertész

Imre-Kertesz-4Nascut el 9 de novembre de 1929 a Budapest, Kertéz va rebre l’any 2002 el premi nobel de Literatura per una escriptura que manté l’experiència fràgil de l’individu contra el caràcter arbitrari i bàrbar de la història.

Imre Kertész va sobreviure a l’holocaust nazi després de ser deportat l’any 1944 al camp d’extermini nazi d’Auschwitz, i posteriorment als de Buchenwald i Zeitz.
El seu pas pels camps de concentració es va veure reflectit en la novel·la ‘Sense destí’ protagonitzada per un jove de 15 anys que es deportat a un  camp de concentració.

Després de dedicar-se un anys al periodisme i ser crític amb el comunisme, Kertész es va dedicar plenament a la literatura a la dècada dels anys 70 i va ser autor de les obres Sense destí (Quaderns Crema), Fiasco (Quaderns Crema), Kaddish pel fill no nascut (Quaderns Crema), Liquidació  i (Edicions 62), Jo, un altre (Quaderns Crema).

També va dedicar una bona part de la seva vida professional com a traductor entre d’altres autors de Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud i Elias Canetti.