Mercè Arànega interpreta a Neus Català a l’adaptació teatral d’Un cel de plom

La Sala  Muntaner acull fins el 26 de juliol l’adaptació teatral de la novel·la de Carme Martí basada en la vida de Neus Català.

merce aranegda un cel d eplom

Sota la direcció de Rafel Duran i dramatúrgia de Josep Maria Miró, ‘Neus Català’ un cel de plom compta amb la interpretació de l’actiu Mercè Arànega que dóna vida  a Neus Català a l’escenari de la Sala Muntaner

Josep Maria Miró responsable de la dramatúrgia de l’obra destaca que ”Neus Català gesta un discurs de resistència i supervivència des dels mateixos camps i que un cop fora articula amb una actitud i forma d’entendre la vida que manté d’una forma combativa fins avui en dia.
Per la seva banda, Rafel Duran  el director de l’obra afirma que ” NEUS CATALÀ, un cel de plom té la intenció d’esdevenir una escenificació que formuli preguntes més que respostes. Sovint cal repassar d ́on venim, què fem i cap on anem.

Filla de pagesos d’un petit poble del Priorat, Els Guiamets, Neus Català, tenia  vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Llavors va decidir ajudar a la causa  republicana i  es va fer responsable sanitària d’una colònia de 182 nens. Després vindria l’exili a França, on es va enamorar í va col·laborar amb la Resistència… Més tard va ser capturada per les SS  i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen.

Neus Català va decidir explicar de nou les seves memòries perquè Carme Martí en pogués fer una novel·la on s’aboquen tots els records d’una vida marcada per la lluita i la supervivència. Neus Català va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes.

Les editorials  Amsterdam llibres i Roca editorial van publicar l’edició catalana i  castellana de la novel·la.