”El nen dibuixat”, l’aventura infantil de Martí Gironell

L’escriptor debuta en el terreny  de la literatura infantil amb un conte inspirat en el seu fill, publicat a  La Galera, on reivindica la tasca d’explicar i viure els contes.

El_nen_dibuixat_1_0

En Quim és un nen a qui li agraden els contes però sobretot voldria poder entrar en les històries que llegeix  o li expliquen. El seu deseig és córrer pels boscos de la Caputxeta o d’en Patufet o passejar per les cases dels tres porquets. Una nit abans d’anar a dormir demana el desig  de convertir-se en un dibuix i poder entrar als contes.

El_nen_dibuixat-Gironell_MartiAmb ‘El nen dibuixat’’ fa la primera incursió en el terreny de la literatura infantil.
I per què no?!! A casa hi ha molts contes i des que era ben petit en Quim ,el meu fill de  3 anys-, n’hi hem explicat i no se’n cansa de sentir-ne. Ell mateix els agafava,  te’ls portava i et deia “Aplical!” i li’n  explicàvem un munt. Fins i tot te’n portava d’aquells que encara no eren per la seva edat.

Qui és el nen dibuixat?
I el nen dibuixat és un nen, en Quim, però pel cas pot ser qualsevol criatura que tingui curiositat i ganes de voler entrar i conèixer altres mons, viure altres aventures i realitats a través de diversos contes. En Quim es converteix en dibuix i entra dins una sèrie  de contes que tots coneixem perquè ens els han explicat o els hem explicat: La caputxeta, els tres porquets, en patufet o la història dels tres reis d’orient

Quin ha estat el punt de partida?
El punt de partida és la voluntat manifesta d’en Quim de voler entrar dins els contes. I tant la seva mare com jo li dèiem: “Quim, als contes no s’hi pot entrar. Són dibuixos“  Fins que un dia vaig pensar: I per què no? I tant que hi podràs entrar! Saps com ? Et faré un conte.

El llibre reivindica el fet d’explicar històries, contes o rondalles als nens. 
Sí reivindicar els contes com  aquests petits tresors que atresoren altes dosis d’imaginació! I en certa manera és defensar tant l’hàbit de la lectura i introduir-la en els més petits com la d’ aquest costum tan antic i ancestral d’explicar contes, rondalles, històries. Tal com em feia notar una amiga bibliotecària en aquest cas d’El nen dibuixat, la seva lectura en veu alta et dóna peu que a mig explicar te’n vagis cap a aquell altre conte gràcies al personatge que es troba amb el protagonista, en Quim

Que hi trobaran els joves lectors?
Espero que hi trobin inspiració i que sigui una eina. És curt perquè és per a nens i nenes de 4-6 anys però crec que el pare, mare, iaia o tieta que l’agafi per llegir en veu al seu fill, nét o neboda es trobaran passant per escenaris que li resultaran molt familiars i que li portarà records molt tendres i especials. Els animo a engrescar-se i a aturar el relat en el punt que vulguin i continuar improvisant per allà on vulguin.La imaginació al poder!

Les il·lustracions són de Pedro Rodriguez.
 Les il·lustracions ho són tot en aquest llibre. Estic molt content perquè la feina d’en Pedro ja la coneixia i vaig demanar a La galera si el podria tenir a ell dibuixant i il·lustrant ‘’El nen dibuixat’’. M’ho van concedir i per mi és un privilegi i un luxe comptar amb en Pedro. El seu traç, els seus dibuixos són molt expressiu i et capbussen de ple en la història.

Continuarà amb més llibres infantils?
Estic escrivint a foc lent una altra novel.la però d’idees i arguments per fer llibres per a petits lectors en tinc. Ja es veurà. Trobo que l’important és fer lectors nous.