L’escriptor publica una sàtira en clau de novel·la negra sobre la festa literària amb l’especialista en jocs Oriol Comas com a personatge destacat.

Màrius Serra ha decidit escriure la novel·la de Sant Jordi. No es tracta d’una història que recrea la llegenda del cavaller, la princesa i el drac.

Amb un ‘és Sant Jordi, i l’assassí encara dorm’ comença ‘La novel·la de Sant Jordi’ (Amsterdam), de Màrius Serra, una obra que serà una de les grans apostes del 23 d’abril.
Precisament, l’autor s’atreveix a escriure una paròdia sobre el món literari i també dels d’autoficció, un gènere que darrerament està de moda. ‘N’estic tip de l’autoficció’ afirma categòricament Màrius Serra.

Màrius Serra assegura que ‘No he volgut dinamitar res’ i assegura que ‘he fet una defensa del dia de Sant Jordi, perquè d’allò que estimes pots criticar-ho’. Assegura que ‘fa trenta anys que em documento per escriure aquesta novel·la’.
Fins i tot s’ha reservat un ‘cameo’ a la novel·la amb un personatge que porta el mateix nom i que ha escrit ‘Eleusis per Sant Jordi”, publicada al segell fictici de Lorem Ipsum, de l’editor Nil Illa.

La novel·la aconsegueix triomfar en la fictícia diada de Sant Jordi en una gairebé estrenada República Catalana.

La trama de la novel·la està farcida d’enigmes que planteja la mort d’una sèrie d’escriptors a les mans d’un grup de poetes furiosos guiats per un joc anomenat Eleusis. Per cert, el joc preferit d’Oriol Comas, creat per Robert Abbott, un dels grans creadors de jocs del món, segons ha destacat l’editor de Devir.

La novel·la ‘Eleusis per Sant Jordi”, acaba sent premonitòria i autors supervendes acabaran assassinats, entre ells Carlos Ruíz Zafón o Pilar Rahola.
Per criticar, cal ser autocrític i per aquest motiu, el mateix Màrius Serra és converteix en un personatge més de la novel·la al costat d’altres personatges de la cadena editorial que protagonitzen un dia com el de Sant Jordi com escriptors, caps de premsa, editors i periodistes.


Es tracta d’una novel·la de personatges que abracen tot el sector editorial com l’editor Nili Illa el cap de premsa Francesc Garota, l’especialista en jocs Ector Tutusaus i Oriol Comas, personatge real de carn i ossos que s’ha prestat a ser un dels protagonistes de la novel·la després de signar un contracte, segons ha destacat el mateix Comas en la roda de premsa de presentació als mitjans.

Màrius Serra recorda que amb 24 anys ‘vaig començar a signar per Sant Jordi en una petita parada a les Rambles i com no era conegut, la gent es pensava que era un dels llibreters i em demanaven llibres”.
Les ganes de mostrar com es viu per dins la Diada de Sant Jordi i el creixement que ha experimentat en els darrers anys han estat l’origen de tot plegat.
Però en cap cas és una història qualsevol perquè Màrius Serra tenia molt clar ‘ que si algun dia escriuria una història sobre Sant Jordi, hi hauria crims’.

UNA NOVEL·LA DE SANT JORDI MOLT NEGRA

‘La novel·la de Sant Jordi’ abraça el gènere negre ‘quan pensava en la novel·la vaig pensar que el millor vehicle per explicar la història era el gènere negre, tot i que la novel·la és més d’enigmes’ assegura l’autor, tot i que adverteix ‘Hi ha sang però poc fetge’ adverteix Serra.

Tot i no ser un dels gèneres que habituals de Màrius Serra, l’autor destaca que s’ha acostat al gènere negre ‘amb una gran humilitat’ perquè escriure novel·la negra ‘suposa una gran dificultat’.
Màrius Serra assegura que és lector ‘moderat de la novel·la negra’ i destaca autors com Pierre Lemaitre, Fred Vargas, Andrea Camilleri i Henning Mankell.

Una de les obsessions de l’autor és el temps, com ja va demostrar a ‘D’on trec el temps’ (Empúries), i ara construeix una història que succeeix en un sol dia. Els capítols són curts i dinamitzen la lectura de la novel·la.

L’EGO, EL MOTOR I LA BENZINA DELS AUTORS

Dins de la novel·la, el joc compta amb un protagonisme especial amb el joc ‘Eleusis’ i dos més que han estat un encàrrec del mateix Serra a Oriol Comas, ‘L’Ego’ sobre buscar per Sant Jordi quin autor té l’ego més pujat o ‘El joc de Lo Siginero’, un joc per fer dieta.

‘L’ego és el motor i la benzina pels autors i intento no estalviar-me cap mirada sobre Sant Jordi’ afirma l’autor que destaca que la novel·la està escrita a dues mans, però Oriol Comas ha estat el lector constant i un dels cervells de ‘La novel·la de Sant Jordi”. De fet, Comas assegura haver-se llegit la novel·la vuit vegades.
És possible que ‘La novel·la de Sant Jordi” podria ser la primera de les novel·les d’una sèrie on el personatge Oriol Comas ”pugui resoldre casos relacionats amb el joc”.


Joan Carles Girbés, el director editorial d’Ara Llibres i Amsterdam, assegura que alguns aspectes que apareixen a la novel·la son reals, com la contractació de novel·les a les fires literàries, basant-se en la lectura només d’alguns paràgrafs o capítols. Assenyala que ha estat la promoció més llarga que ha realitzat l’editorial tenint en compte els ‘misteriosos’ missatges a les xarxes socials que van començar a aparèixer a l’octubre coincidint amb la Fira de Frankfurt on anunciaven la contractació de la novel·la de Sant Jordi.