L’escriptora ha rebut el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

L’acte celebrat a Tremp, poble natal de l’escriptora ha comptat amb un espectacle  de teatre i música inspirat en el seu personatge i obra.

Omnium Cultural lliura cada any el Premi D’honor de les Lletres Catalanes per distingir a persones que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, han contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Maria Barbal és una de escriptores més traduïdes de la literatura catalana i autora de la clàssica “Pedra de tartera” que junt a “Mel i Metzines” i “Càmfora”, formen part de l’anomenat Cicle del Pallars.  “Carrer Bolívia”, “Bella edat”, “Emma”, “Càmfora”,  “País íntim” i “Tàndem” són altres obres de l’autora de Tremp.

El jurat ha destacat la capacitat “ per haver creat, a través de la seva escriptura, un espai literari i una veu pròpia, un estil contingut i essencial que proporciona a la seva prosa un gran to poètic, sempre al servei de la versemblança”. També se li fa el reconeixement per “la composició de tot un univers que arrenca d’un compromís amb la realitat”, que comença amb un rerefons autobiogràfic en els seus primers llibres “donant-nos una visió crítica del món rural del Pallars i de la decadència de la societat agrària, i que ha anat traçant un recorregut per la història del país, fent una crònica del temps que li ha tocat viure amb una visió personal”.

Maria Barbal i Farré ha mostrat el seu agraïment  “M’inclino a pensar que la literatura, aquest món de les paraules, és vida dins de la  vida pròpia, la del dia a dia, la individual”. Barbal, però, també ha recordat que “la literatura catalana ha sofert escanyament durant anys”, i ha precisat: “El català ha sobreviscut a l’exili, la repressió, i a les dificultats que suposa compartir territori amb una altra llengua, sobirana, amb molts més parlants i persones que l’escriuen. I ara, per raons variades, torna a estar en una situació que les persones enteses denuncien com a crítica”.

El president d’Onnium Jordi Cuixart no ha pogut assistir a l’acte i a través d’un vídeo des de la presó de Lledoners ha felicitat a  Barbal: “La literatura ens recorda que no hi ha injustícia, presó o xantatge que pugui doblegar la voluntat de ser d’un poble”. Cuixart ha recordat que, “exercir els drets fonamentals és la millor manera de preservar-los. Perquè el dret a la paraula no hi entén de por ni de perdó, perquè, si té límits, la paraula ja no és paraula”.  Finalment ha fet una crida a seguir defensant el català “parlant-lo” i també “protegint-lo des de les institucions”. “No acceptarem mai cap renúncia en temes de llengua”, ha afegit Cuixart. “La cultura precisament ens fa comunitat”, ha dit, i ha sentenciat:  “Com en els últims seixanta anys, Òmnium en seguirà fent d’instrument de cohesió, de maduresa, d’autoestima col·lectiva”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here