Llum antiga de John Banville.

L’escriptor irlandès torna a demostrar  la seva qualitat literària

Ningú  discuteix la qualitat literària de John Banville. L’autor d’El mar, Els infinits  o’El llibre de les proves’ és una de les veus literàries més destacades de l’actualitat.

La publicació d’una nova novel·la es converteix en tot un esdeveniment al mateix temps que alterna la producció literària amb el seu alter ego Benjamin Black signant les novel·les més negres.

John Banville ha  estat guardonat amb importants premis com el Premi Booker amb El mar l’any 2005 i  el Premi Franz Kafka l’any 2011 considerat per molts com l’avantsala del premi Nobel.

LLum antiga/Antigua Luz (Bromera/Alfaguara) narra la història d’Alexander Cleave, un vell actor de teatre que fa memòria dels millors anys de la seva vida en recordar l’idil·li fugaç que va mantenir, quan era adolescent, amb la mare del seu amic a la Irlanda dels anys 50.

”En Billy Gray era el meu millor amic i em vaig enamorar de la seva mare. Amor pot ser una paraula massa forta, però no en conec cap de més suau que serveixi. Tot això va succeir fa mig segle. Jo tenia quinze anys i la senyora Gray en tenia trenta-cinc. Aquestes coses es diuen amb facilitat, ja que les paraules en si no tenen vergonya i mai no senten sorpresa. Podria ser que encara fos viva.
En tindria… quants?, vuitanta-tres, vuitanta-quatre? No és una gran edat, en aquests temps. I si em posés a buscar-la? Això sí que seria una cerca. M’agradaria tornar a enamorar-me, una vegada més i prou. Podríem  prendre una tanda d’injeccions de glàndules de mico, ella i jo, i ser com érem fa cinquanta anys, aturats en els embadaliments.
Em  pregunto com li deuen anar les coses, suposant que encara sigui. Era tan infeliç aleshores, tan infeliç, devia ser, malgrat l’alegria valerosa i constant, i desitjo sincerament que no continués essent així”
Els records de la relació i dels encontres il·lícits amb la mare del seu amic es barregen amb els  records sobre el suïcidi de la seva filla Cass, deu anys enrere.   Afectada per de problemes mentals, va decidir posar fi a la seva vida en la costa italiana.
Ara Alexander Cleave,  rodarà un la primera pel·lícula, un   biopic centrat en la figura d’un acadèmic i filòsof belga de tèrbola personalitat, anomenat  Axel Vander.

A poc a poc anirà descobrint una possible connexió entre Vander i la seva filla, ja que tot apunta a que va coincidir amb la seva filla uns dies abans que morís. Aquesta connexió amb el passat el farà lligar caps sobre el seu primer amor.

Malgrat compartir personatges de les novel·les Eclipse  (Alexander Cleave i la seva dona Lydia)  i Imposturas (Axel Vander i Cass Cleave), Llum Antiga es pot llegir de manera independent de la resta.