L’escriptor ha estat l’encarregat de pronunciar el pregó d’inauguració de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern de Barcelona

Fins al 4 d’octubre al passeig de Gràcia de Barcelona torna la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern.

Enguany Lluís Calvo ha estat l’encarregat del pregó inaugural.  L’autor ha iniciat el seu parlament amb una confessió  “Fa un bon grapat d’anys no m’agradaven els llibres vells ni usats […] jo era molt jove llavors”.

Aquesta idea inicial va anar canviant amb el pas del temps ‘’la meva percepció sobre el llibre vell va canviar radicalment” I ha afirmat que “Els vostres catàlegs són, fet i fet, l’immens receptacle on podem assolir una possible veritat pròpia, un criteri individual, una visió particular del que constitueix la nostra literatura, i per extensió la literatura universal”

També ha assegurat  que “mentre no hi hagi polítiques editorials que incideixen en la cultura i en el valor de la tradició, per damunt de les xifres econòmiques i els enlluernaments –sovint frustrats– de les novetats, no avançarem”. Calvo afirma  que “Sense els llibreters de vell no és possible tenir un coneixement ampli ni una consciència clara del que significa la nostra literatura, en tots els seus gèneres i camps”.

Com és tradició, l’autor homenatjat ha fixat la placa amb el seu nom al monument de l’Homenatge al Llibre de Joan Brossa, instal·lat a la vorera central de la Gran Via cantonada amb passeig de Gràcia

En l’acte inaugural el president del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, Marçal Font, ha estat  contundent en els seu parlament referint-se a “un malalt que tenim a l’UCI i es diu cultura, es diu món del llibre i, molt especialment, es diu món del llibre de segona mà i vell. És, probablement el més desconegut de tots, però possiblement el més important quant a la vàlua cultural del món llibre”.

La nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa ha ssegurat queq “si no existís –la FIRA– s’hauria d’inventar”  recordant que ”Té seixanta-nou anys d’història, és a dir que l’any vinent haurem de mirar de donar-li aquest impuls que tant el pregoner com el president demanaven. És la més antiga d’Europa i això vol dir prestigi i solidesa”.

La consellera ha volgut recordar als assistents que “Els actes culturals són els més segurs que hi ha”.

La Fira d’enguany comptarà amb les mesures de seguretat i higiene que marca la pandèmia de la Covid-19 i els organitzadors han adoptat ‘una sèrie de mesures extraordinàries. Enguany, els estands estaran més distanciats que mai, s’ha establert un aforament limitat a cada aparador i serà obligatori l’ús de gel hidroalcohòlic per tocar i remenar els llibres. En el cas dels més antics –i sempre que ho demani el llibreter– s’haurà de fer servir guants, que estaran a disposició del client’’

La FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN comptarà amb 28 estands, que ocuparan Passeig de Gràcia, des de Plaça Catalunya fins al carrer Consell de Cent.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here