‘Paper cremat. 10 contes per a 100 anys de Ray Bradbury’ és el projecte on hi participen autors com Anna Carreras, Salvador Macip, Pep Prieto o Víctor Garcia Tur.

El recull de contes forma part de la col·lecció Tremola de relats de terror i és un homenatge al centenari del naixement de l’escriptor nord-americà.
Els deu autors/es que participen amb els seus relats són Silvia Broome, Anna Carreras, Víctor García Tur, Andrea Jofre, Salvador Macip, Inés Macpherson, Ramon Mas, Jordi Masó, Pep Prieto i Carme Torra.

El 10 de febrer, coincidint amb la nova fase de l’editorial Apostroph va començar la campanya de Verkami de

L’Illa dels Llibres entrevista a l’editor i responsable de l’editorial ‘apostroph, Bernat Ruiz Domènech.


Per què heu decidit fer un Verkami per fer realitat el vostre projecte?

El Verkami forma part de la nostra nova manera de treballar, fruit de la reflexió després de més d’un any i mig de fer-nos càrrec de l’editorial. En el meu llibre “Desencadenats. Un nou mercat per al llibre independent”, editat per Saldonar el setembre de 2019, on analitzo el sector i apunto al fet que una de les solucions —entre d’altres— per a les petites editorials independents és el micromecenatge. Es tracta d’evitar les grans tensions financeres que l’actual cadena del llibre imposa i, a més, obtenir altres avantatges, com un contacte més estret amb els lectors, una millor remuneració pels autors, més productes al voltant del llibre, per exemple.

Quants diners són necessaris?

Pel que fa als diners, l’objectiu d’aquest projecte està en 1.500 € però cada projecte pot tenir un objectiu diferent. Estem contents de com ha començat la campanya, al final del primer dia ja hem superat el 15% de la recaptació total. Tenint en compte que la campanya dura quaranta dies, som optimistes. Però això no va de muntar la campanya i esperar que tot arribi sol: la promoció és crucial i la implicació dels autors, també. Estem molt contents, també, en aquest aspecte.

Homenatge a Ray Bradbury en el seu centenari.

Ray Bradbury és d’aquells autors que, segons el tòpic, “no necessita presentació”. És l’autor de Fahrenheit 451 (1953), i de les seves col·leccions de ciència-ficció i d’històries de terror, The Martian Chronicles (1950), The Illustrated Man (1951) i I Sing the Body Electric (1969). Bradbury va ser un dels escriptors nord-americans més famosos dels segles XX i XXI. Les seves obres més conegudes són en l’àmbit de la literatura fantàstica però també va escriure en altres gèneres, com la novel·la Dandelion Wine (1957) i les memòries fictícies Green Shadows, White Whale (1992). També va escriure i va participar en guions de cinema i televisió, inclosos Moby Dick i It Came from Outer Space. Moltes de les seves obres es van adaptar als còmics, la televisió i el cinema.

Com va sorgir la idea?

La idea ens la va donar la Inés Macpherson, que també n’ha estat l’editora. Ella va proposar la majoria d’autors i va contactar amb ells. Coneix el gènere molt millor que nosaltres i per això vàrem deixar que encapçalés el projecte. Si el mèrit se l’ha d’endur algú, és ella.

Com serà aquest homenatge?

Tal com diu el subtítol, seran 10 contes per a 100 anys. És a dir, deu autors han escrit un relat pensant en l’obra de Bradbury en el centenari del seu naixement. Al principi vàrem pensar a ser molt concrets i tocar un aspecte d’ell o de la seva obra però això hauria estat trair un escriptor que va demostrar ser molt polifacètic durant tota la seva vida. La tria dels autors és variada i volem que la seva aproximació també ho sigui. Els amants del gènere fantàstic més clàssic en gaudiran, però també aquells a qui els agraden idees més heterodoxes.

Com ha estat la tria dels autors?

Hi ha una autora que no és catalana, la Silvia Broome, una llibretera molt coneguda a Twitter per la qualitat de les seves recomanacions literàries, el seu bagatge cultural i el seu coneixement del gènere. La resta, ho són tots. I totes, perquè el que hem volgut és que la llista fos paritària. No va costar massa, en aquest país tenim talent sobrer, homes i dones fent una literatura fantàstica de volada. Comptem amb la ja esmentada Silvia Broome, l’Anna Carreras, en Víctor García Tur, l’Andrea Jofre, en Salvador Macip, la Inés Macpherson, en Ramon Mas, en Jordi Masó, en Pep Prieto i la Carme Torras. Un luxe.
La llista va ser entre planificada i atzarosa. Malgrat que ben aviat vàrem tenir molt clar que el llibre tindria 10 relats d’entre 2.500 i 5.000 paraules —un compromís entre extensió i economia— la primera llista d’autors era força més extensa. No hi havia una llista A i una B, ningú és a la llista en substitució de ningú. Són els que han tingut temps i s’hi han avingut. Els que s’hi han engrescat i vist amb cor.
Ah! I l’ordre de publicació serà alfabètic. Algú pot pensar que seria literàriament més aconsellable un altre ordre; en aquest cas, hem volgut ser tan justos com sigui possible i que sigui el lector, segons l’ordre alfabètic, qui triï què li agrada més.

Heu demanat als autors algunes indicacions?

L’única indicació, a part de centrar-nos en Ray Bradbury des d’una perspectiva àmplia, ha estat la llargada dels contes: entre 2.500 i 5.000 paraules.

Les persones que participin en el Verkami quins avantatges tindran?

La primera, una petita rebaixa en el preu en comparació amb el preu de llibreria. No és massa gran, però volem premiar aquells que confien en aquesta fase del projecte. En segon lloc, accés a packs que reuneixen Paper cremat amb altres llibres de la col·lecció Tremola, a un preu molt atractiu. Per exemple: per 35 € es pot accedir a un exemplar de Paper cremat, un exemplar de Contes per a les nits de lluna plena (aquest volum inclou audiollibre), un exemplar de Contes de terror 1, de Contes de terror 2, de Contes de terror 3, l’e-book de Paper cremat i incloure el nom del mecenes o el seu pseudònim als crèdits del llibre. En total i per aquest preu, un total de 26 relats fantàstics, de por i terror, de 20 autores i autors diferents.

És important tenir en compte que aquesta oferta —i la resta de packs, més senzills— està
limitada en nombre i temps. Només estarà disponible durant la campanya de Verkami i només per a 25 persones, perquè tenim molt clar que, fora d’aquests casos i ocasions especials, la nostra companya de viatge és la llibreria.

També poden comprar només el llibre digital o només el llibre de paper. El millor és entrar a la pàgina de la campanya i veure les diferents opcions. N’hi ha una per a cada gust i butxaca. Des dels 6 fins als 35 €.

Fins quan durarà la campanya?

La campanya, com totes les de Verkami, dura quaranta dies. Hem començat el 10 de febrer a les 9 del matí, acabarem el 21 de març a les 9 del matí.

Un cop aconseguits els diners, hi ha data de possible publicació?

De fet estem treballant en la producció. Ja hem fet una primera edició i correcció del text, tenim cobertes, estem maquetant els contes… per Sant Jordi, si tot va bé, serem a les llibreries. Però tampoc és que Sant Jordi ens llevi la son. Si hem de sortir després, sortirem després. En tot cas: els participants a la campanya de Verkami rebran el llibre entre finals de març i principis d’abril.

 

Campanya Verkami 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here