‘Ernest Lluch. Vida d’un intel·lectual agitador’ ofereix una biografia sobre l’economista i polític català. 

El XVII Premi Gaziel de Biografies i Memòries, que convoquen l’editorial RBA i la Fundación Conde de Barcelona -promoguda per La Vanguardia- ha recaigut en l’obra de Joan Esculies Serrat.

La biografia segons ha informat l’editorial RBA, ‘recorre tota la vida del personatge en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya al llarg de la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986’.

‘Ernest Lluch. Vida d’un intel·lectual agitador’ compta amb material inèdit fruit de moltes entrevistes
L’obra reconstrueix també la seva etapa com a ministre, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d’altres interessos polítics, com el propòsit d’intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l’any 2000.

El jurat ha destacat la rellevància històrica de l’economista, intel·lectual i polític Ernest Lluch (1937-2000), un personatge polifacètic, bolcat en diferents empreses de tot tipus al llarg de la seva trajectòria professional, gairebé sempre dominada per la voluntat d’afavorir un esperit de consens i un sentit clar del lideratge.

L’entrega del guardó està prevista per al proper mes de novembre en un acte que tindrà lloc a l’Auditori RBA.