L’autor de ‘Soldados de Salamina’  s’endú els 601.000 de la dotació del premi per la novel·la

Javier Cercas, s’ha presentat amb el pseudònim de Melchor Marín.  Precisament és el nom de la protagonista de la novel·la ‘Terra Alta’ , un ex delinqüent convicte, actual mosso d’esquadra a Gandesa i heroi als atemptats yihadistes de Cambrils de 2017, s’enfronta a la resolució d’un triple assassinat per la que haurà de pagar un preu molt alt.

Les primeres paraules de Cercas després de rebre el guardó ha estat reconèixer que és la primera vegada que es presentava a un premi literari

Ha reconegut que la novel·la ‘Terra Alta’ és un llibre especial i ”la millor manera de presentar-la als lectors era presentar-me al premi Planeta i guanyar-lo’.

En el seu parlament Cercas, ha reconegut que ‘Tinc 57 anys i  a la meva edat un dels errors que poden patir els escriptors és repetir-se’. Ha assegurat que la novel·la és ‘un intent de canviar i de convertir-me en un altre escriptor i reinventar-me’.

‘Terra Alta’ en paraules de l’autor és un thriller portat al seu terreny per ‘explicar les coses que m’interessen’.  Cercas ha destacat que ‘’La majoria de llibres meus han estat thrillers, i en aquest cas he fet el mateix, però a diferència de les altres novel·les, aquí caldrà llegir fins al final per saber qui ha estat l’assassí’

Finalment Cercas assenyala que la novel·la ‘vol ser una reflexió sobre el valor de la llei, la possibilitat de la justícia, la legitimitat de la venjança, però sobretot vol ser l’epopeia d’un home que busca el seu lloc al món’’.

Nascut a Càceres l’any 1962 és professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona.  La seva obra s’ha traduït a una trentena d’idiomes i destaquen títols com El móvil, El inquilino, El vientre de la ballena, Soldados de Salamina, La velocidad de la luz, Anatomía de un instante, Las leyes de la frontera, El impostor i El monarca de las sombras.

Aquest any, Reservoir Books ha publicat una nova edició  Soldados de Salamina, revisada per l’autor amb un epíleg escrit pel mateix Cercas. Jose Pablo García s’ha encarregat de l’adptació gràfica de la novel·la publicada l’any 2001 i que va guanyar guardons com el Premi Llibreter.

Javier Cercas ha publicat els darrers títols a Penguin Random House i ara publicarà la darrera novel·la al grup rival de Planeta.

El Jurat del Premi Planeta ha estat format per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, secretaria amb vot.

La nova edició del Premio Planeta ha rebut 564 originals, tot i que rebaixa la xifra dels 642 obres rebudes l’any anterior.

La majoria dels originals provenen d’Espanya, tot i que destaquen les novel·les rebudes d’Amèrica del Sud (89 obres), Amèrica del Nord (46), Amèrica Central (19) i la resta d’Europa (22).

Juan Eslava Galán, membre del jurat  destacava aquest dilluns en  roda de premsa prèvia al lliurament, que enguany destacava una gran presència d’originals de temàtica de novel·la negra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here