Haruki Murakami rebrà el Premi Internacional Catalunya.

© Elena Seibert

L’escriptor japonès, Haruki Murakami rebrà el  Premi Internacional Catalunya.

El Premi Catalunya el lliura  la Generalitat de Catalunya i està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. Aquest premi  es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
El  jurat ha decidit atorgar per majoria absoluta el XXIII Premi Internacional Catalunya 2011 a l’escriptor japonès Haruki Murakami  i   ha volgut reconèixer la seva obra narrativa, que ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial; la creació d’una obra i un univers personal, que dibuixa un món d’oscil·lacions permanents, entre el real i l’oníric, l’humor i la foscor; i el fet de constituir un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals foranies.
El president de la Generalitat, Artur Mas, lliurarà el XXIII Premi Internacional Catalunya a Haruki Murakami en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, el dijous 9 de juny d’aquest any 2011

Haruki Murakami; un escriptor de culte
Haruki Murakami és en aquests moments un escriptor de culte. Sota una imatge de personatge tímit s’amaga un excel·lent escriptor que ha aconseguit traspassar fronteres i arribar a públic ben diferents com el català i l’americà. No és gens amic dels mitjans de comunicació ni tampoc de les aparicions públiques.
Agobiat per l’èxit que provocaven les seves novel·les al Japò, va haver de marxar del pais i anar als Estats Units, on aconseguiria una certa tranquilitat. Haruki Murakami va estudiar literatura a la Universitat de Waseda, i va regentar durant anys un club de jazz. De fet és un gran aficionat al Jazz i les seves novel·les també es fan resó d’aquests gustos musicals; After Dark fa referència a Five Spot After Dark, de Curtis Fuller
El meu primer amor Sputnik; L’amant perillosa; De què parlo quan parlo de córrer;Tòquio blues; Kafka a la platja ; El salze cec i la dona adormida  són algunes de les seves novel·les.
La darrera novel·la que ha publicat és 1Q84, en un clar homenatge a Orwell.  

1 COMENTARI

 1. Comentaris de Facebook
  http://www.facebook.com/illadelsllibres
  .
  Monse Gatell Sí, vaig llegir Tokio blues i em va agradar molt. M’agrada la història que explica però, sobretot, com l’explica. M’agrada la narració de Murakami, l’estil. Ja tinc a punt 1Q84!

  Eva Martin Estoy em pezando 1Q84…..y me encantó…..”De qué hablo,cuando hablo de correr”,2010…le entendí un poco más…..XD

  Mireia Fernández Vaig llegir “Kafka a la platja” i sincerament em va semblar fantàstic. I ahir vaig començar el de “Tòquio Blues”, a veure què tal serà, però també pinta bé. M’agrada la seva manera d’escriure.

  Imma Resino a mi kafka no gaire, em va agradar molt Tòquio Blues i ‘al este de no se que y al oeste de no se donde.

  .Carme Rovira Em va agradar molt Tòquio Blues. Vaig llegir alguna altra cosa. Estic llegint 1Q84, està molt bé, amb personatges molt a l’estil de Murakami però el final la història ja surt de mare i no s’agafa per enlloc…però bé, bé.

  Rosa Casas m’agrada moooooooooooooooolt!!!

  Salvador Macip Jo dec anar una mica contracorrent, però Tòquio Blues no em va dir res.

  María José Arias De Murakami malauradament només he llegit Toquio Blue, i he de dir que em va agradar molt.

  Nuri Font He llegit Toquio Blues i ara estic llegint Kafka a la platja. M’agrada.

  Jordi de Manuel Jo no vaig poder acabar Tokio Blues (i em vaig esforçar, que consti!), però Kafka a la platja em va agradar. També m’ha agradat força “De què parlo, quan parlo de córrer”, potser perquè m’agrada córrer i és una autobiografia encoberta i molt ben escrita.

  Silvia Jané Només he llegit Tokio Blues i no em va agradar. N’hauré de provar algun altre a veure què…

  Angels Gómez A mi m’agrada bastant Murakami, Kafka a la platja en va agradar molt, també Al sur de la frontera, al oeste del Sol; Tokio blues no esta malament. L’estil de Murakami em sembla senzill i molt íntim, he llegit quasi totes les obres d’ell i totes m’han omplit

  Esther Robert Fa temps vaig descobrir-lo, el primer que vaig llegir va ser Tokio Blues, em va fascinar, despres Kafka a la platja, Cronica del pajaro que da cuerda al mundo i ara mateix estic amb 1Q84.
  Per cert aquest ultim titol ha trigat molt en tradui…r-se aqui.Mostra’n més…

  Carme Llabrés Doncs com que Toquio Blues no em va agrada, ja no he repetit. Tal vegada sigui una errada, però és que hi ha tant per llegir, i soc tan lenta…

  .Michaela D’asnasch A mi tampoc no em va agradar Tokio Blues, pero val la pena intentar amb els altres perque n hi ha de molt bons com Kafka a la platja o Cronica del pajaro que da la vuelta al mundo que son una passada.

  Carme Turon He llegit Tòquio Blues i em va agradar molt. Ara vull llegir 1Q84 a veure que tal.

  Moren Galle Pilar Vaig llegir fa temps Tókio blues i recordo que em va agradar com explica la història però no l’argument. Per això no vaig llegir res més d’aquest autor. El curiós del cas es que si la vaig llegir va ser perquè me l’havien recomenat molt.

  .Roser Padros He llegit AL SUR DE LA FRONTERA AL OESTE DEL SOL i KAFKA EN LA ORILLA em van agradar sobretot la primera. Penso que s’han d’espaiar les lectures del MUrakami.-

Comments are closed.