Víctor Jurado publicarà la novel·la ‘La tardor de la llibertat’ i el fotògraf Jordi Borràs coordina un recull de fotografies i textos sobre els fets de l’1 d’octubre.

A finals d’any ja van ser publicades algunes novetats que feien referència als fets viscuts arran del referèndum de l’1 d’octubre.
Xavier Tedó i Laia Vicenç presentaven ‘L’operació urnes’ (Columna) on detallaven com s’havia produit l’operatiu clandestí que va fer possible el referèndum de l’1-O.

A partir del testimoni de les persones que van participar en l’operació, els autors del llibre expliquen com es va crear una xarxa popular, organitzada de forma secreta i piramidal, que finalment va fer possible que les urnes apareguessin l’1-0.

Per la seva banda Liz Castro publivaca ‘Els carrers seran sempre nostres’ (Portic) on feia un homenatatge als voluntaris i votants de l’1 d’octubre explicant per mitjà de testimonis el que va succeir aquell dia a poblacions com Barcelona, Sabadell, Girona, Sant Carles de la Ràpita, Dosrius o Sant Joan de Vilatorrada.
Liz Castro no només se centra només en les actuacions policials, també narra com van actuar moltes persones per garantir les votacions i salvar els vots.

L’any 2018 també ens portarà més novetats sobre els fets de l’1 d’octubre.

A mitjans de  febrer, el fotògraf Jordi Borràs coordina el llibre ‘Dies que duraran anys’ (Ara Llibres) sobre els fets de l’1 d’octubre amb fotografies del mateix Jordi Borràs i d’altres fotoperiodistes amb textos de Gemma Ruiz, Jenn DíazNatza FarréJoan Todó, Raül Garrigasait i Jordi Lara entre d’altres.

El 28 de febrer, l’historiador Víctor Jurado publicarà ‘La tardor de la llibertat’ (Columna), una novel·la ambientada  en els fets de l’1 d’octubre i la relació d’una jove guàrdia civil que en les seves missions d’infltració coneixerà l’Arnau, un jove estudiant d’història, militant d’Arran i convençut que la república catalana és l’única manera de tenir un futur millor. Mentre va creixent l’atracció entre tots dos, viuran junts les mobilitzacions prèvies a l’1-O, el dia que convertirà el procés en una revolució.

Finalment a principis de març, Jaume Grau presentarà ‘Les clavegueres de l’Estat’, guerra bruta i corrupció (Catedral), un assaig amb velacions sobre les maniobres que durant el darrer govern de Mariano Rajoy, s’han dut a terme des del Ministeri de l’Interior per combatre els adversaris polítics, siguin aquests independentistes o membres de Podemos.

Jaume Grau ha estat guionista del documental Las cloacas de Interior i el llibre que publicarà explica amb testimonis fins ara inèdits, segons informa l’editorial,  quin ha estat l’abast de la guerra bruta que des del govern del Partit Popular s’ha dut a terme en els darrers cincs anys, i els lligams que aquesta guerra bruta té amb diferents casos oberts sobre corrupció.