El meravellós ‘El club de lectura del final de tu vida’ de Will Schwalbe.

L’autor ens descobreix  el poder de la literatura i l’amor als llibres arran d’un episodi autobiogràfic.

 

Tot va començar amb una pregunta,  Què llegeixes?.
En la recta final de la seva vida un fill i una mare decideixen crear un club de lectura força especial.
La mare, Mary Ann malalta de càncer assisteix a les sessions de quimioteràpia i  les visites a diversos especialistes al costat del seu fill Will Schwalbe.

‘Nuestro club de lectura empezó formalmente con un cafè moca y una de la spreguntas más despreocupadas que pueden planterase dos personas: ¿Qué estas leyendo?. Es una pregunta peculiar hoy en día. En los interludios de una conversación, és más habitual que la gente pregunte: ¿Qué has visto en el cine? O ¿Adónde vas a ir de vacaciones? … ..Así que un día de noviembre, mientras pasábamos el rato entre que le sacaran sangre y el momento de la visita a la doctora (que precedía a la sesión de quimio), le planteé esa pregunta….’’

A partir d’aquest moment, Will recorda la relació intensa amb la seva mare i com gràcies a la lectura els unir molt més.  El club de lectura del final de tu vida  (Amsterdam/RBA) suposa el debut literari de Will Schwalbe.
Novel·la autobiogràfica que al mateix temps es mostra com un cant a la literatura  i de com determinades lectures poden millorar el nostre estat d’ànim.[pullquote]’Si algú va afirmar què  som el que mengem també podem afegir que som el que llegim .[/pullquote] Si algú va afirmar què  som el que mengem també podem afegir que som el que llegim .

En algun moment de la nostra vida hem pogut llegir alguna novel·la que sense saber perquè ens ha ajudat a prendre decisions importants.
La literatura i els llibres formen part de la nostra vida i el club de lectura entre mare i filla ho posa de manifest

Will Schwalbe fuig del sentimentalisme  i pessimisme per oferir-nos una narració optimista i plena de lluita.

La lectura, en aquest cas, aconsegueix que mare i fill s’evadeixin de la realitat i oblidin per uns moments la crua realitat i el càncer de la mare queda en un segon pla per donar protagonisme a obres d’autors diversos com Bolaño, Tolkien, Khaled Hosseini, Stieg Larsson. Dickens, Scott Fitzgerald….

La novel·la aporta una llarga llista de llibres de diferents gèneres i autors.
Novel·la negra, poesia, autoajuda, bestsellers, classics van formant una excel·lent biblioteca que ajuden  a mare i fill a recordar moments viscuts  i parlar de qüestions sobre la vida i pensaments.

Los detectives salvajes, Una lectora poc corrent, El senyor de les mosques, Mil sols esplèndids, Suite francesa, La muntanya màgica i El Hòbbit són algunes de les més d’un  centenar de  lectures comentades i analitzades  a la novel·la.

‘’Mi madre me enseñó que se pueden cambiar las cosas en este mundo y que los libros tienen importancia: son la manera de averiguar lo que tenemos que hacer en esta vida, y el modo de decírselo a los demás.
Mi madre también me enseñó, en el transcurso de dos años, docenas de libros y cientos de horas en hospitales, que los libros pueden ser el modo de intimar, y de seguir cerca, incluso en el caso de una madre y un hijo que ya estaban muy cerca de entrada, y siguen estándolo incluso después de la muerte de uno de ellos’’

Si us pregunten  Què llegeixes?  digueu ‘El club de lectura del final de tu vida’ de Will Schwalbe.