L'illa dels llibres

El meravellós ‘El club de lectura del final de tu vida’ de Will Schwalbe.

L’autor ens descobreix  el poder de la literatura i l’amor als llibres arran d’un episodi autobiogràfic.

 

Tot va començar amb una pregunta,  Què llegeixes?.
En la recta final de la seva vida un fill i una mare decideixen crear un club de lectura força especial.
La mare, Mary Ann malalta de càncer assisteix a les sessions de quimioteràpia i  les visites a diversos especialistes al costat del seu fill Will Schwalbe.

‘Nuestro club de lectura empezó formalmente con un cafè moca y una de la spreguntas más despreocupadas que pueden planterase dos personas: ¿Qué estas leyendo?. Es una pregunta peculiar hoy en día. En los interludios de una conversación, és más habitual que la gente pregunte: ¿Qué has visto en el cine? O ¿Adónde vas a ir de vacaciones? … ..Así que un día de noviembre, mientras pasábamos el rato entre que le sacaran sangre y el momento de la visita a la doctora (que precedía a la sesión de quimio), le planteé esa pregunta….’’

A partir d’aquest moment, Will recorda la relació intensa amb la seva mare i com gràcies a la lectura els unir molt més.  El club de lectura del final de tu vida  (Amsterdam/RBA) suposa el debut literari de Will Schwalbe.
Novel·la autobiogràfica que al mateix temps es mostra com un cant a la literatura  i de com determinades lectures poden millorar el nostre estat d’ànim.[pullquote]’Si algú va afirmar què  som el que mengem també podem afegir que som el que llegim .[/pullquote] Si algú va afirmar què  som el que mengem també podem afegir que som el que llegim .

En algun moment de la nostra vida hem pogut llegir alguna novel·la que sense saber perquè ens ha ajudat a prendre decisions importants.
La literatura i els llibres formen part de la nostra vida i el club de lectura entre mare i filla ho posa de manifest

Will Schwalbe fuig del sentimentalisme  i pessimisme per oferir-nos una narració optimista i plena de lluita.

La lectura, en aquest cas, aconsegueix que mare i fill s’evadeixin de la realitat i oblidin per uns moments la crua realitat i el càncer de la mare queda en un segon pla per donar protagonisme a obres d’autors diversos com Bolaño, Tolkien, Khaled Hosseini, Stieg Larsson. Dickens, Scott Fitzgerald….

La novel·la aporta una llarga llista de llibres de diferents gèneres i autors.
Novel·la negra, poesia, autoajuda, bestsellers, classics van formant una excel·lent biblioteca que ajuden  a mare i fill a recordar moments viscuts  i parlar de qüestions sobre la vida i pensaments.

Los detectives salvajes, Una lectora poc corrent, El senyor de les mosques, Mil sols esplèndids, Suite francesa, La muntanya màgica i El Hòbbit són algunes de les més d’un  centenar de  lectures comentades i analitzades  a la novel·la.

‘’Mi madre me enseñó que se pueden cambiar las cosas en este mundo y que los libros tienen importancia: son la manera de averiguar lo que tenemos que hacer en esta vida, y el modo de decírselo a los demás.
Mi madre también me enseñó, en el transcurso de dos años, docenas de libros y cientos de horas en hospitales, que los libros pueden ser el modo de intimar, y de seguir cerca, incluso en el caso de una madre y un hijo que ya estaban muy cerca de entrada, y siguen estándolo incluso después de la muerte de uno de ellos’’

Si us pregunten  Què llegeixes?  digueu ‘El club de lectura del final de tu vida’ de Will Schwalbe. 

Exit mobile version