Enciclopèdia Catalana publicarà la novel·la el 12 de febrer de 2020

Potser ha estat fruit del destí, però el 60è Premi Sant Jordi, l’ha guanyat un autor que va néixer el mateix any de la creació del guardó literari, l’any 1959. Enguany s’han presentat 59 originals, fet que suposa un increment del 59% respecte a l’any anterior.

La dotació del Premi Sant Jordi és de 60.000 euros i el jurat ha decidit premiar l’obra ‘Les amistats traïdes’ de David Nel·lo, un escriptor habitual en el palmarès de premis de literatura infantil i juvenil però que darrerament ha aconseguit guardons literaris en premis com el Prudenci Bertrana amb ‘Melissa & Nicole’ o el Roc Boronat o el Marian Vayreda.

‘Les amistats traïdes’ està protagonitzada per Salvador Togores, un traductor literari. Després de la mort del seu pare, se’n va Suïssa, a fer una estada en una residència de traductors. Allí per sorpresa, trobarà el famosíssim escriptor Marcus Bachtel, desaparegut de la circulació des de feia molts anys. En una altra època, havia estat amic íntim de la família de Togores, especialment del seu pare. A partir d’aquí, Bachtel, com a les 1001 nits, li revela la història de la seva vida i el perquè de la seva fugida.

David Nel·lo va començar la seva carrera com a escriptor i anys més tard compaginaria amb la feina de traductor, assegura que ‘hi ha alguns elements de la vida del traductor que són força curiosos i obsessius perquè hi ha una espècie de gust absolut que et va esmolant la llengua’.

Assenyala que ‘Si no hagués fet aquests anys de traducció segur que escriuria pitjor’.
La part central de la novel·la segons ha destacat l’autor ‘és un monòleg molt llarg de l’escriptor Bachet el titulat ‘Scheherazade’, en clara referència al personatge de les 1001 nits, on  narra bona part de la seva vida’. L’altra veu narrativa és la del traductor, Salvador Togores.

Sobre el personatge de Bachtel assegura que s’ho ha passat bé escrivint sobre ell ‘ és un personatge molt egocèntric i bastant sobredimensionat, no és la meva veu perquè quan escric ho faig amb una certa bona fe i Bachtel és un punt maquiavèl·lic’
La novel·la segons ha destacat l’autor té dos moments destacats la nit del 23 F de 1981 i la Barcelona del 1992. Tot i afirmar que ‘La novel·la no parla de la transició ni tampoc té una forta càrrega política però com ha destacat l’autor els personatges no viuen en una bombolla però es veuen afectat en aquest rerefons social i històric’.

En el discurs d’agraïment del premi, David Nel·lo ha afirmat que ‘Un futur sense poesia, sense ni literatura seria un futur dessolat’ i ha destacat que se’l fa difícil de pair ‘el que va començar ara fa vint-i-cinc anys com un joc s’hagi convertit en un ofici sòlid, el meu ofici‘.

Asseguurar que ‘quan escric dono el millor de mi mateix i això em fa sentir més viu no només com a escriptor sinó també com a persona’ a més d’assenyalar que la seva missió
‘és que les obres que escric siguin un mirall on tots ens hi veiem tots reflectits amb les nostres grandeses i mesquineses, amb l’alegria, les contradiccions i la incoherència que són inherents a la condició humana”.

David Nel·lo és un escriptor especialitzat en literatura infantil i juvenil tot i que també té publicades novel·les per a adults, com ara Melissa i Nicole (Premi Prudenci Bertrana) La geografia de les veus, El meu cor cap a tu per sempre o Setembre a Perugia. Pel que als llibres infantils i juvenils destaquen L’Albert i els menjabrossa, El restaurant de l’Adrià Potato o Ludwig i Frank, Guguengol i La nova vida del senyor Rutin.

Enciclopèdia Catalana publicarà la novel·la el 12 de febrer de 2020

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here