Araceli Segarra ‘l’educació és la millor eina per canviar i millorar el món’

L’alpinista i il·lustradora presenta a L’Illa dels Llibres la col·lecció de llibres protagonitzats per la viatjera i aventurera Tina.

Araceli Segarra Tina Mont Jaya 2p

Araceli Segarra vol transmetre la passió per la muntanya als joves lectors a través de la Tina, el seu alter-ego que protagonitza la col·lecció ‘Els set cims’ publicats a l’editorial Alpina.
Es tracta d’una sèrie d’aventures que permetren conèixer diverses cultures i indrets d’arreu del món. Amb  un caràcter aventurer i optimista com la mateix Araceli Segarra, les històries de a Tina ens permetran explorar paisatges però també valors com la solidaritat, l’amistat i l’esforç. 

Entrevista Jordi Milian
Fotos: Araceli Segarra

La Tina al Mont JayaLa vitalitat, l’optimisme i les ganes de comunicar són les paraules que millor et defineixen?
Aquestes són les bones, m’agrada que pensis en positiu!!! (Riu)  També sóc molt curiosa i tastaolletes, m’agrada provar constantment coses noves, se fer moltes coses i cap massa bé.

Assolir un cim és tot un repte que cal gestionar molt bé i sobretot treballar en equip com ja comentaves a Ni tan alt ni tan difícil. La societat ha d’aprendre molt de les expedicions?
Penso que tots els col·lectius es comporten de la mateixa manera, per la senzilla raó que tots estan formats per persones. Persones amb inquietuds, tarannàs, defectes, il·lusions… independentment del mitjà en què es trobin.
La muntanya ens força a estar en situacions extremes més sovint o en intervals de temps més curts que no pas en altres col·lectius, però això no vol dir que el que passi en altres grups, no sigui igualment interessant o enriquidor.

Què et va motivar a crear el personatge de la Tina?
Moltes coses i no res. Quan vaig tornar de l’Everest algunes editorials van demanar que escrivís un llibre sobre aquest ascens i vaig creure que no era necessari.
Vaig pensar que no aportaria res al món amb aquell fet aïllat i que tampoc calia tallar més arbres. Van insistir força anys després i llavors vaig començar a pensar en la idea de fer alguna cosa que fos útil i coherent. Sempre he pensat que l’educació és la millor eina per canviar el món i per millorar-lo.
Llavors agafant les coses que sabia més o menys fer com és dibuixar i explicar histories i afegint uns coneixements que m’ha donat la muntanya i un concepte en el qual crec, va ser que va sorgir la Tina.

En què t’inspires per crear l’univers de la Tina?
Per la sèrie dels “set cims” un projecte tancat de set contes, set viatges, set continents, vaig fer un esquema inicial de cada uns dels llocs, i a cada muntanya li associo una sèrie de conceptes que vull transmetre i que van lligats a cada muntanya.

I partir d’aquí, a dibuixar?
Amb aquesta base, desenvolupo un guió, després dibuixo “story board”, els esbossos de cada dibuix i finalment passo a net cada dibuix a mida gran, l’entinto i el pinto en aquarel·la.

Tot el procés dura un dos mesos, d’intenses jornades d’entre 8 i 12 hores diàries.
La sèrie de “parcs i espais naturals”, és més lenta, perquè té més pagines, pinto en Acrílic amb l’ordinador. Com que té un altre format trigo uns sis mesos aproximadament.

Araceli Segarra Tina Jaya 5
Des de quan dibuixes?

D’ençà que tinc memòria, copiant d’unes làmines de dibuix de cavalls d’Emilio Freixas. Em vaig posar a pintar, quan en una cursa de sac de les festes del barri, vaig guanyar una meravellosa caixa d’aquarel·les Jovi. Vaig ser la nena més feliç amb aquelles aquarel·les.

Has participat en diversos mitjans de comunicació a més de fer conferències. Què t’aporta el fet d’adreçar-te al púbic més jove amb les històries de la Tina?
M’obliga a canviar la meva forma de pensar, de mirar les coses, a fer un esforç per sortir del pensament acomodat en una sola direcció. Quan vaig a fer xerrades a les escoles sobre la Tina i poso imatges sobre els seus viatges, que en realitat són els meus, o sobre com faig les il·lustracions, els nens paren l’atenció a coses que jo no veig. Quan els hi faig preguntes, ells donen respostes que no espero.

Amb la sèrie de la Tina intentes transmetre molts valors com la cura del medi ambient, l’amistat…..
Aquest és la idea original, després desenvolupant-la, vaig acabar veient que la Tina té moltes capes de missatges és en cada una de les aventures. Quatre són bàsiques i sempre presents.

Quines són aquestes capes?
 Una capa és el moment on parlo del país, la seva flora, la seva fauna, la seva religió o els seus costums.  Després introdueixo els esports a la natura, més enllà del muntanyisme en alguns dels contes arriba en piragua, a cavall o en parapent.

La Tina també explica els motius de les seves expedicions.
Ella sempre té un motiu per pujar cada muntanya, més enllà de la merament esportiva, és a dir: trobar una llavor per curar la malària, contemplar una pluja d’estels o trobar al Ieti.  Peròals contes de la Tina,  també comento l’aprenentatge vital gràcies al viatge: com el de no donar-se per vençut, que les aparences enganyen, els valors de l’amistat, o explicar que els avis són savis per ser vells.
I també parlo de ciència: de planetes, de volcans, d’icebergs, de nord i sud, o de la durada d’un dia depenent de quin lloc en l’hemisferi et situïs.

La Tina té el cabell de color blau. Símbol de rebel·lia?
Aquest tema encara no el puc explicar, un dia revelaré el misteri del seu color.

La Tina té el caràcter aventurer d’Araceli Segarra. Com era Araceli Segarra quan era petita?
Era una nena que no jugava amb nines, que pujava als arbres, es treia la samarreta per córrer i feia pólvora amb sofre, carbó i nitrat de potassi.
Mai vaig tenir una línia que distingís el que ha de fer una nena o un nen, sinó que vaig aprendre a viure la vida tal com raja i així vull que sigui la Tina.

Araceli Segarra dibuixant 2
Gràcies a la Tina, molts joves es poden engrescar a descobrir l’alpinisme. En el teu cas quan i com vas descobrir aquesta passió?

Més que l’Alpinisme, el que m’agradaria és que descobrissin els beneficis de l’esport, i més concretament els esports a la natura a més que aprenguin les ensenyances del viatge, que per mi, és la millor escola de la vida.
Jo vaig començar fent un curs d’espeleologia, i després vaig aprendre a escalar en roca, en gel, a fer esquí de muntanya, alpinisme, etc.

Què t’ha aportat l’alpinisme?
A mirar endins i fora, a relativitzar, a valorar, a qüestionar, a aprofitar fins al darrer segons d’aquest miracle que és estar vius.

Amb ‘La Tina al Mont Jaya’ arribes a la sisena aventura de la sèrie els 7 cims. Quina serà la nova aventura?

Bé, només li queda una muntanya per completar el seu projecte dels “set cims” però serà una muntanya amb mooooooltes sorpreses amb un final no deixarà indiferent a ningú.
 Però no us puc explicar res més i haureu d’esperar al Nadal. Però si voleu saber més cosetes, teniu la seva web www.tina.cat .

Un altre projecte de la Tina, és descobrir els diferents parcs naturals,  suposo que aquí el ventall de possibilitats i aventures és enorme.
Exacte!!! A mig dibuixar la Tina als set cims, vaig començar aquesta sèrie, que és molt diferent sobretot en extensió, disseny, estil, temàtica, i intencionalitat.
El que proposo són recorreguts dins de parcs Naturals o Nacionals. I introdueixo personatges màgics que es poden anar a buscar.

És una eina que a més de tot el que dèiem abans del que aporta l’esport i el viatge i serveix perquè els pares que els hi agrada el senderisme poder dur també als seus fills a la muntanya i compartir amb ells aquest esport.

Tenim Tina per a molt de temps?
Fins que la faci crèixer i la converteixi en manga…..o me n’atipi i la faci desaparèixer misteriosament en algun viatge……!!!! (riu)

Un consell per a futurs alpinistes
 Desconnecteu el wifi.