L’Illa dels Llibres us ofereix una selecció de les lectures imprescindibles del 2016.

guitarra blava john banvilleLa guitarra blava/La guitarra azul
John Banville
Bromera/Alfaguara
El protagonista de la novel·la  Oliver Orme, és un  pintor en hores baixes que ha estat abandonat per  la seva musa. És també un lladre que roba pel plaer eròtic d’apoderar-se de les pertinences dels altres. Possessions com la irresistible Polly, la dona del seu amic Marcus.
Les històries que ens proposa John Banville són importants, però el que més meravella de les seves novel·les. és com cuida el llenguatge fins al punt de crear una literatura on el més important és el ‘com’ i no pas el ‘què’ explica’, on no deixa res a l’atzar o improvisació. + INFORMACIÓ

tu-no-ets-una-mare-com-les-altres-coberta-401x609Tu no ets una mare com les altres
Angelika Schrobsdorff
La Campana / Periférica & Errata Naturae

Angelika Schrobsdorff narra a ‘Tu no ets una mare com les altres’ la vida de la seva mare Elsa, des del seu naixement en una família jueva de la burgesia berlinesa de principis del segle XX fins a la seva mort.
Schrobsdorf reconstrueix en forma de novel·la la biografia d’una mare que va viure al límit i sense complexos allunyada del tradicionalismes imposats del seu entorn familiar.
Elsa va viure intensament l’ambient bohemi del Berlín dels anys 20 que anys més tard veuria com la seva vida patiria un canvi a conseqüència de l’arribada de Hitler al poder.
La novel·la ha rebut el premi dels llibreters de Madrid i l’editorial La Campana publica l’edició en català.

siete-asesinatos-marlon-jamesUna breu història de set assassinats / Breve historia de siete asesinatos
Bromera/Malpaso
Marlon James
La novel·la guanyadora del prestigiós premi Man Booker del 2015 s’inicia amb l’intent d’assassinat de Bob Marley el 3 de desembre de 1976 durant un assaig i a dos dies d’un concert gartuït a la capital de Jamaica on el cantant volia  alleugerir les tensions polítiques del país.
Set homes armats amb metralletes irrompen a la casa del cantant i aquest atac gairebé posa fi a les vides de Marley, la seva dona i el seu mànager. Marley va poder sobrire a l’atac i va poder fe rel concert però després va abandonar el país.
Marlon James es refereix a Marley com el ‘’Cantant’, sense citar el seu nom  i aprofita aquest fet històric per recrear la situació i la recent història de Jamàica, des dels barris pobres de Kingston dels 70 fins al crac dels 80 a Nova York o la Jamaica més radicalitzada dels 90.

bosques imantados juan vicoLos bosques imantados
Juan Vico
Seix Barral
Juan Vico presenta una novel·la on denuncia la manipulació de la informació i ho fa amb una història ambientada a França l’any 1870.
El bosc de Samiel és el lloc on es reuneixen tot tipus de persones, mèdiums, mags, premsa i alguns curiosos, amb la intenció de descobrir els fenòmens que succeiran el 10 de juliol.
El protagonista és en Víctor Blum, un periodista que vol combatre el frau i l’engany i que es troba amb un assassinat i la profanació d’una església. Juan Vico és un jove autor que cal seguir-li la pista.

oona-i-salinger_imgFréderic Beigdeber
Oona i Salinguer
Amsterdam Llibres /
 Anagrama

L’escriptor francès recrea la relació entre l’autor d’E’l vigilant en el camp de sègol’ i la que es convertiria anys més tard en la dona de Charles Chaplin  ‘Oona i Salinger’ (Amsterdam/Anagrama) recrea també l’ambient del Nova York dels anys 40 on hi desfilen personatges com Truman Capote, Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Eugene O’Neill o Charles Chaplin.
La relació de Salinger i Oona va ser més aviat curta i va ser interrompuda per la Segona Guerra Mundial. Salinger després dels fets a Pearl Harbour va allistar-se voluntari a l’exèrcit per lluitar a Europa contra els nazis, participant en diverses campanyes com el desembarcament de Normandia.
Salinger i Oona es van intercanviar cartes durant el període en què l’escriptor va estar al front però a poc a poc la relació es va refredar i la distància física, d’uns nou mil quilòmetres entre Oona i Salinger va provocar que tres anys després, ella conegués a Charles Chaplin amb qui es va casar i van tenir vuit fills. + INFORMACIÓ

generacions espontaniesLes generacions espontànies
Mar Bosch
Editorial Periscopi
Mar Bosch debutava amb la novel·la ‘Bedlam’ l’any 2012 i ara confirma la seva qualitat literària amb la publicació de ‘Les generacions espontànies’. Una entrevista de feina i un currículum són el punt de partida de la novel·la. Eva, la protagonista de la novel·la té una entrevista de feina i mida que va repassant el seu currículum també anirem coneixent moments de la seva vida i de les feines que ha anat exercint com a especialista en genètica a maquilladora de cadàvers fins a professora o detectiu.
Mar Bosch ofereix un punt d’ironia i humor al mateix temps que ens ofereix una crítica de la situació laboral actual.
Sí amb ‘Bedlam’ (Empúries) ja intuíem de la seva capacitat narrativa amb ‘Les generacions espontànies’, Mar Bosch confirma la seva qualitat com una de les joves escriptores amb més projecció.

em-dic-lucy-bartonEm dic Lucy Barton 
Elizabeth Strout
Edicions 1984/Duomo

Elisabeth Strout ha escit una novel·la que narra la relació d’una mare amb la seva filla. Narrada en primera persona per la Lucy Barton  descriu la seva estada a l’hospital després d’una operació de l’apèndix que fa que la seva estada en un hospital de Nova York s’allarga un mes i mig.
Bona part de la novel·la està centrada en les converses amb la seva mare que decideix visitar-la després de molt de temps sense pràcticament relació entre elles.Mare i filla conviuran durant sis dies en una habitació de l’hospital i la situació les obligarà a comunicar-se i intentar escurçar les distàncies entre elles.
La calma i l’assossec que regnen durant les nits de convalescència les empenyen a parlar, temptejant no només la possibilitat del retrobament sinó també l’eventualitat de la cura.
Lucy Barton mostra al lector aspectes importants de la seva vida com com una infantesa pobra i solitària, els problemes amb la família, la desconcertant presència del pare i la seva ambició de fer-se escriptora.

aniversari inma monsoL’aniversari
Imma Monsó
Columna
Imma Monsó ha consolidat una carrera literària sense fer gaire soroll. L’autora de La dona veloç o Un home de paraula’ presenta amb ‘L’aniversari’ una parella en crisi després de vint-i-cinc anys de vida conjunta. Ell sempre ha estat bé amb la rutina però a ella sempre li han agradat els canvis i les ganes que la sorprenguin fugin de la previsibilitat. Tots dos han optat pel silenci com a opció per salvar la relació, però tot canvia en el dia de la celebració de l’aniversari quan queden atrapats dins del cotxe enmig d’un bosc. No calen gaires espais ni personatges per crear una atmosfera de misteri i disseccionar les complicades, a vegades, relacions humanes

departamento_especulacionesDepartament d’especulacions / Departament de especulaciones
Jenny Offill
Amsterdam Llibres / Libros del Asteroide
La novel·la va ser qualificada de una de les deu millors de l’any 2014 pel New York Times Review. Jenny Offill descriu la relació d’una parella al llarg dels anys i de com es va transformant l’amor o l’ideal d’amor.
Escrita amb bon de sentit de l’humor, ‘Departament d’especulacions’ està narrada en forma de diari personal de la protagonista que intenta trobar en quin moment la seva relació matrimonial va començar a torçar-se i quina és la causa que encara el manté units. Les pors, la maternitat, l’adulteri i els dubtes sobre el matrimoni feliç van sorgint en una novel·la que cal llegir a poc a poc i reflexionar sobre cada frase de l’escriptora nord-americana.

Bruixola Mathias EnardBruíxola
Mathias Enard
Columna/Literatura Random House

L’escriptor francès establert a la ciutat de Barcelona va rebre a finals de 2015, el Premi Goncourt, un dels guardons literaris amb més prestigi de la literatura francesa. Enard evoca els records de la infantesa de l’autor en la comunitat jueva del Caire i està protagonitzada per Franz Ritter, un universitari orientalista musicòleg que viu a Viena i està afectat d’una malaltia greu que el porta a fumar opi.
Franz Ritter, pateix una malaltia degenerativa, rememora durant una llarga nit l’amor de la seva vida, la Sarah, i acompanyat per l’opi recorda els països per on va viatjar, les aventures viscudes, el descobriment de l’altra i els mil personatges que junts van trobar durant la seva cerca de l’Orient.
La crítica ha definit ‘Brúixola’ com una exploració dels llaços entre Orient i Occident on una cop més es reafirma la qualitat literària de Mathias Enard.

amb-uns-altre-sullsAmb uns altres ulls
Betsabé Garcia
Roca Editorial

L’unica biografia autoritizada pels familiars de Montserrat Roig. Bestabé Garcia reconstrueix la vida de l’escriptora I periodista catalana a aprtir d’entrevistes, arxius personals I textos d’obres com El temps de les cireres y Els catalans als camps nazis.
Amb ulls altres ulls inclou fotografies de Pilar Aymerich, fotògrafa i amiga de Roig.
Aquest any 2016 s’han fet molts homenatges a Montserrat Roig coincidint en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort.

l_aquariL’Aquari 
David Vann 
Periscopi/ Literatura Random House

L’autor Sukkwan Island continua oferint als seus lectors novel·les excepcionals. Acostumats a llegir novel·les colpidores i dures de l’escriptor nord-americà, amb L’Aquari es visualitza un petit canvi en la seva carrera. David Vann s’endinsa de nou en traumes familiars i dle passat però a diferència de les altres històries publicades fins ara apareix el perdó.
La Caitlin, una nena de dotze anys que cada tarda, després de l’escola, visita l’aquari de Seattle, però quan un dia comença a compartir la seva afició amb un home gran provoca, sense voler-ho, provoca un gir en el seu entorn familiar portant a la seva mare a reviure els fantasmes d’un passat traumàtic.

ciudad-en-llamas-de-garth-risk-hallbergCiudad en llamas
Garth Risk Hallberg
Literatura Random House
Es tracta de la primera novel·la de l’escriptor Garth Risk i s’ha convertit en tot un fenomen després de rebre un avançament de dos milions d’euros per publicar-la i rebré gairebé un milió més per adaptar-la al cinema.
L’autor descriu en més de 900 pàgines el Nova York dels anys 70 on hi desfilen una galeria de personatges en un ambient força caòtic marcat per la violència.
La novel·la comença una nit de Nadal de 1976 i amb un crim que s’ha comès a Central Park i finalitza el 13 de juliol de 1977, data del segona Gran Apagada de Nova York que va provocar un gran caos a la ciutat amb saquejos i incendis que van paralitzar la ciutat.

manual per a dones de fer feinesManual per a dones de fer feines
Lucia Berlin
L’Altra Editorial/Alfaguara
L’obra guanyadora del Premi Llibreter a Altres Literatures és una tria dels millors contes de Lucia Berlin que solen ser autobiogràfics i que constitueixen un retrat de les angoixes i aventures de l’autora, que va afrontar sempre la seva vida convulsa i complicada amb alegria i bon humor.
El jurat va decidit atorgar el Premi Llibreter a aquesta obra de relats ‘que conformen una història personal i són la recuperació d’una forta veu literària. L’autora és capaç de connectar amb el lector des de la sensibilitat i la qualitat del seu treball. El mateix títol és un desafiament pels qui busquen descobrir alguna cosa diferent’. +INFORMACIÓ

beatlebone_cat_baixa-201x300Beatlebone
Kevin Barry
Raig Verd /Rayo Verde

A partir d’un fet històric i les ganes de John Lennon de comprar una illa, l’escriptor Kevin Barry fabula sobre aquesta idea. Sembla ser que que el música va comprar finalment l’illa de Dorinish. Aquets fe ha servit a Barry per crear una novel·la on narra i fantaseja sobre aquell primer viatge a l’illa. Lennon fugint de la premsa intenta asserenar l’esperit i superar així els fantasmes que el persegueixen i li bloquegen la creativitat. Per aconseguir-ho, un conductor irlandès d’allò més peculiar li farà de guia espiritual improvisat.
Una novel·la diferent que barreja realitat i ficció de la mà de l’autor de Ciutat de Bohane.

Cob-El-llibre-dels-BaltimoreEl llibre dels Baltimore
Joël Dicker
La Campana/Alfaguara
L’any 2012, l’escriptor Joël Dicker es convertia en un dels autors més destacats del moment amb ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’,una novel·la que destacava pel seus girs argumentals. Ara amb ‘El llibre dels Baltimore’ se centra en Marcus Goldman i la seva infantesa, concretament l’època que vivia amb els seus tiets i cosins on descobrirem les dues branques de la família Goldman: els Goldman de Baltimore i els Goldman de Montclair. Els Montclair, dels quals forma part Marcus Goldman, autor de ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’, és una família de classe mitjana que viu en una petita casa en l’estat de Nova Jersey. Els Baltimore, pròspers i als quals la sort sempre ha somrigut, habiten una luxosa mansió en un barri de l’alta societat de Baltimore. Marcus Goldman vol saber la veritat sobre l’ocàs de la família. +INFORMACIÓ