14 llibres imprescindibles per acomiadar l’any 2014

L’Illa dels Llibres us ofereix la llista amb catorze llibres que han destacat aquest any per la seva qualitat. Són els imprescindibles de 2014.
14 llibres del 2014

Sabem que es publiquen molts llibres i que segurament esteu pensant en títols que no formen part d’aquesta llista o simplement que considereu alguns de prescindibles, però aquesta és la llista dels 14 llibres de l’any 2014 de L’Illa dels Llibres.

[column-group] [column] animaL’autor de l’obra teatral Incendis’ Wadji  Mouawad ens ofereix ara la novel·la ‘Ànima’, (Edicions del Periscopi /Destino) on narra el camí que ha de seguir Wahhch Debch  quan arriba a casa i descobreix  que la seva dona assassinada.
La policia sap qui és l’assassí, però ha fugit i Wahhch comença la recerca que es convertirà en cacera per trobar el culpable de l’horrible fet que el  portarà a un llarg viatge a través d’Amèrica, on  redescobrirà els records amagats  de la seva infància.
L’autor dóna veu als animals que es troba el protagonista durant el viatge i es converteixen en els narradors d’Ànima.
Wadji  Mouawad ha escrit una novel·la brillant però al mateix temps dura i punyent sobre l’ànima humana i de com alguns fets podem despertar-nos els instints més primitius.[/column] [column]650_RH29723.jpgLa història d’Enric Marco ha protagonitzat documentals i darrerament algunes novel·les s’han inspirat en el seu cas.
Durant moltes dècades, Enric Marco es va fer passar per un supervivent de camps de concentració nazi arribant a presidir l’associació Amical Mauthausen.
Marco va oferir durant tot aquest temps conferències a més de rebre diversos reconeixements institucional per la seva tasca.
L’any 2005 es va descobrir que tot havia estat una farsa i que mai havia trepitjat un camp de concentració.
Javier Cercas analitza a El impostor (Literatura Random House) la figura del personatge amb les seves mentides i veritats on hi  barreja realitat i ficció per oferir al lector també, un repàs per la història d’Espanya del darrer segle. +INFORMACIÓ[/column] [/column-group] [column-group] [column]imagen128362mEl periodista Xavi Ayén analitza el fenomen del boom dels autors llatinoamericans. Los años del boom (RBA) ha estat una de les obres més interessants de la temporada, oferint un estudi molt rigorós basat en el periodisme d’investigació i endinsar-nos en la literatura de Gabriel Garcia Márquez, Mario Vargas Llosa, José Donoso, Julio Cortázar entre d’altres escriptors.
Però els anys del boom és també parlar de l’agent literària Carme Balcells que va jugar un paper destacat per la consolidació i professionalització del sector editorial i l’èxit de bona part d’aquests autors que en un moment de la seva vida van passar per la ciutat de Barcelona. +INFORMACIÓ[/column] [column]angle convidat nocturnAngle editorial ha publicat en català la novel·la de l’escriptora australiana Fiona McFarlane.
No és fàcil explicar el que es trobarà el lector a les seves pàgines com tampoc haurà estat fàcil per l’autora, construïr una novel·la que sota l’aparença de tranquil·litat, s’amaga una obra colpidora i molt potent psicològicament i amb certes dosis de thriller.
Fiona Mc Farlane va escriure El convidat nocturn després de ser testimoni de la demència de les seves àvies. Precisament aquest és un dels temes d’una novel·la que arrenca amb una misteriosa presència d’un tigre, una nit, a casa de la Ruth, una dona que viu sola al costat de la platja lluny de la ciutat.
Cada nit creu escoltar un tigre que ronda per casa seva però les seves pors la confonen dubtant de si el que sent és real o fruit de la seva imaginació. + INFORMACIÓ[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]Original La filla del escocs.inddCarme Melchor debuta com a escriptora per al gran públic amb ‘La filla de l’escocès’ (Proa). Melchor demostra ofici, oferint una narració impecable plena de matisos i colors per endinsar-nos en un mosaic coral que arrenca en una Barcelona de principis de segle XX plena de canvis i reivindicacions.
És la Barcelona de 1915, que viu l’arribada de l’electrificació de la ciutat a càrrec de Fred Pearson i la Barcelona Traction Light and Power, més coneguda com La Canadenca, amb un cert escepticisme per part d’alguns ciutadans que es debaten sobre la viabilitat del megaprojecte que substituirà el carbó per l’electricitat. També és la Barcelona coneguda a tot Europa com la Rosa de Foc arran dels fets de la Setmana Tràgica.+ INFORMACIÓ   [/column] [column]El mundo-afuera Jorge FrancoGuardonada amb el Premio Alfaguara 2014, El mundo de afuera de Jorge Franco (Alfaguara) situen a l’escriptor colombià com un dels valors destacats de la literatura llatinoamericana.  La novel·la està basada en un fet real, el segrest de Don Diego Echavarría a l’any 1971 i que va  commocionar la llavors tranquil·la ciutat de Medelllín.
Diego era un milionari que es va fer construir un castell d’inspiració francesa  a l’estil de La Rochefoucauld i que es traslladava en una limusina. El segrest del milionari va ser un dels primers en rellevància i va marcar un abans i un després de la ciutat colombiana.
Tot i que la història compta amb elements reals, Jorge Franco s’ha basat en aquests fets per construir una novel·la on barreja fantasia i realitat. +INFORMACIÓ [/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]ens veurem allà dalt pierre lemaitreDesprés de rebre el premi Goncourt, la novel·la  Ens veurem allà dalt (Bromera/Salamandra) de Pierre Lemaitre es va convertit en tot un fenomen editorial a França, oferint  un retrat cru i emotiu  de la Primera Guerra Mundial,  un conflicte bèl·lic que va canviar el món, així com de l’existència desoladora a la qual es van haver d’enfrontar els supervivents.
Tot i ser un autor habitual del gènere negre, l’escriptor francès combinant elements de diversos  gèneres com el relat d’aventures, el drama psicològic, la crònica social i política  per oferir un al·legat antibèl·lic. + INFORMACIÓ[/column] [column]herencies-col·laterals_llort Amb Herències col·laterals (RBA-La Magrana), LLort demostra un cop més, el seu ofici com a escriptor, oferint al lector una estructura narrativa i uns personatges prou potents que no ens deixarà indiferents.
Com ja va succeir amb l’anterior novel·la, l’autor torna a inspirar-se en un fet real per escriure la novel•la.
Fa uns anys a la ciutat de Paris, un advocat va oferir una dona d’edat avançada, una pensió vitalícia a canvi de quedar-se amb el seu pis un cop ella morís.
El negoci, que semblava a priori molt rendible, no va comptar amb el final feliç que s’esperava l’advocat. Ell va morir d’un atac de cor i ella va arribar als 100 anys.  + INFORMACIÓ [/column] [/column-group] [column-group] [column] Marta Rojals, l'altraL’any 2011 Marta Rojals  debutava amb ‘Primavera, estiu etcètera (Rba) una novel·la que a poc a poc va captivar a llibreters, lectors i crítica. Ara publica L’altra(RBA-La Magrana),  la segona novel·la on tornar a demostrar la seva capacitat d’observació  amb una obra  de Rojals  marcada per la crisi econòmica i laboral que pateixen els  protagonistes.
Marta Rojals segueix amb un estil propi  malgrat que ens presenti ara una novel·la molt diferent a Primavera, estiu etcètera. Amb L’altra, Marta Rojals es va consolidant  com una de les veus narratives més destacades de la literatura catalana actual. +INFORMACIÓ [/column] [column]dies-de-Cinc anys després de la publicació Els jugadors de Whist, Vicenç Pagès Jordà torna a demostrar  la seva qualitat com a escriptor,  que amb ‘Dies de frontera’ consolida i eleva, gràcies també a una veu narrativa diferent.
Novel·la protagonitzada per la parella, Pau i Teresa  que  es coneixen l’any 2004 en un concert i un temps després comencen una vida en comú que es desenvolupa amb una certa normalitat fins que arriba el moment de decidir si volen tenir fills o no.
Ell és professor d’institut i ella  administrativa d’un centre cultural i just a  punt d’arribar a la quarantena, en la frontera de la relació, arriba el moment de prendre decisions i  dubtes sobre el futur.
Inseguretats, precarietat d’una generació entre la trentena i la quarentena,  la relació entre pares i fills i com aquesta va evolucionant i canviant amb el pas del temps són els altres temes que ens proposa Dies de frontera’.   + informació[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column] desig-de-xocolata Care SantosGuanyadora del IV Premi de L’Illa dels Llibres, Desig de xocolata (Planeta) de Care Santos és s’endinsa en la història de tres dones que viuen en tres èpoques diferents i que els uneix una xocolatera de porcellana blanca des del moment en què es trenca fins a la seva fabricació.
Per aquest motiu Desig de xocolata ens trasllada en un primer moment a la Barcelona actual per anar viatjant en el temps fins arribar al segle XVIII fent un recorregut per la tradició xocolatera de la ciutat de Barcelona. + INFORMACIÓ  [/column] [column] els jardins de la dissidenciaEls jardins de la Dissidència  de Jonatham Lethem (Angle editorial / Literatura Random House)  descriu la historia de l’activisme  i els moviments contraculturals  que han succeït als Estats Units  principalment durant el segle XX i principis del XXI.
La novel·la arrenca amb  l’expulsió  de  Rose Zimmer , la matriarca de la familia, del Partit Comunista per haver mantingut relacions sexuals amb un policía negre.
Els jardins de la Dissidència és una novel·la on els seus personatges lluiten per uns ideals o moviments que els acabaran traicionant. La lluita entre els ideals i les pressions internes i externes que van rebent condiciona en les decisions que hauran de prendre. [/column] [/column-group] [column-group] [column] Ofrena tempesta dolores redondoDolores Redondo tanca amb Ofrena a la tempesta (Columna/Destino) la trilogia de Baztán. Dolores Redondo publicava a principis del 2013, ‘El guardià invisible’ la primera part de la trilogia sobre Baztan.
La formula escollida per l’autora era barrejar la novel·la negra amb elements mitològics, una decisió arriscada que li va permetre convertir-se en una de les revelacions literàries de la temporada A Ofrena a la tempesta, la inspectora Salazar posarà al descobert la terrible veritat que s’amaga darrera dels crims de la vall. Possiblement la millor novel·la de la sèrie. +INFORMACIÓ

[/column] [column]castellvi_narracions En plena celebració dels actes del tricentari, ja és possible llegir en català els fets històrics del 1714 amb “Les narracions històriques”, de Francesc de Castellví.
Nascut a Montblanc el 16 de febrer de 1682, Francesc de Castellví i Obando va deixar el testimoni més complet, rigorós i imparcial de la Guerra de Successió, motiu pel qual va utilitzar nombrosos documents originals, va entrevistar‐se i consultar testimonis dels dos bàndols i va fer ús d’una extensa bibliografia en diferents idiomes.
Després de més d’un any i mig de feina, l’editorial EADOP publica una edició de 381 pàgines de lectura amena però respectuosa amb l’original amb traducció d’Antoni Dalmau i la selecció de textos de la historiadora Mercè Morales (que ha comptat amb la col·laboració del també historiador Jordi Mata).[/column] [/column-group]