Marta Orriols, Eva Baltasar, Rafel Nadal, Maria Carme Roca, Alejandro Palomas, Care Santos, Albert Sánchez Piñol, Coia Valls i Eduard Marquez han estat guardonats en les anteriors edicions.

L’Illa dels Llibres lliurarà el divendres 11 de setembre a les 17.30h el 10è Premi L’Illa dels Llibres en un acte que tindrà lloc en la Setmana del Llibre en Català. (Moll de la Fusta de Barcelona).
Es tracta d’un guardó a obra publicada i són els lectors del portal L’Illa dels Llibres qui  decideixen amb el seu vot la novel·la guanyadora de cada edició.

Per la novena edició de premi s’han seleccionat 15 obres publicades entre el mes d’agost de 2019 i juliol de 2020 i que han estat escrites o traduïdes al català.

Les votacions de la desena edició encara poden realitzar a la web de L’Illa dels Llibres fins el dia 28 d’agost.

Els guanyadors reben una ceràmica de Roser Oter anomenada ‘El lector’.  La creadora de l’obra assegura que ‘L’ànima lectora’ representa aquella imatge bucòlica del lector que llegeix en paper”.  Sobre el lliurament de la seva obra al guanyador del premi assenyala ‘perquè l’ànima lectora se li pugui donar a algú que el públic ha valorat la seva feina i la seva obra em sembla fantàstic. Quan se’m va proposar la idea em vaig posar molt contenta d’aquesta fusió entre literatura i art.

GUANYADORS DEL PREMI L’ILLA DELS LLIBRES

2019 MARTA ORRIOLS

L’escriptora Marta Orriols ha estat la darrera guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘Aprendre a parlar amb les palntes’’’(Periscopi / Lumen).

‘‘Aprendre a parlar amb les plantes’ on narra el procés de dol de Paula Cid, després de la mort sobtada de la seva parella, en Mauro a conseqüència d’un accident de trànsit. Poques hores abans de morir li confessava la seva intenció de deixar-la per a una altra dona.
A partir d’aquest moment la Paula es submergirà en ella mateixa i  emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per superar la difícil situació.

En el discurs d’agraiment, Marta Orriols destacava ‘Creieu-me si us dic que encara no m’he aconseguit banyar en l’èxit de la novel.la. Que sé que hi és perquè de tant en tant algú m’ho recorda, però que tinc una pell estranya que no ha après a filtrar les alegries grandiloqüents.” L’autora d”Aprendre a parlar amb les plantes afegia  ‘El que sí filtra i agraeix enormement, és aquesta generositat lectora vostra, que us hagueu estimat la novel.la, que l’hagueu gaudit i l’hagueu fet córrer entre els vostres. Segurament res pren més sentit que conquistar explicant històries i acabar conquistat per aquells qui les saben apreciar.’

2018 EVA BALTASAR
L’escriptora Eva Baltasar ha estat la darrera guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘Permagel’’ (Club Editor /Lumen). ‘Permagel’ és un monòleg molt ben escrit amb una protagonista que es defineix com a lesbiana, amant del sexe i els llibres, però amb uns pensaments suïcides que marquen el ritme d’una novel·la curta, directa i punyent que reivindica la feminitat i explora aspectes com la soledat o simplement la llibertat de decidir sobre el que realment, un vol fer en aquesta vida.
L’escriptora en el discurs de lliurament del guardó agraïa el suport dels lectors ‘La maneta li han donat els lectors i lectores que l’han llegida i gaudit, que l’han deixada i comentat, criticada i recomanat, i que ara l’han votada al 8è Premi L’Illa dels Llibres.’. Baltasar assegura que els lectors són ‘els qui l’heu ajudat a créixer. Per això, a L’Illa dels Llibres i a totes i tots vosaltres, moltíssimes gràcies!’.

2017 RAFEL NADAL

L’escriptor Rafel Nadal  va ser guardonat amb el VII Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘La senyora Stendhal’’ (Columna). L’escriptor va destacar a en el discurs de lliurament del guardó destacava  ”Els premis a votació popular com el de L’Illa dels Llibres en fa una especial il·lusió. De vegades penses que no et calen els premis i que hi ha llibres que un cop escrits ja han arribat al seu objectiu per la necessitat íntima de l’autor’. Nadal va assenyalar que ‘en el cas de La senyora Stendhal  és una història que va molt bé que arribi a molts lectors  ja no per l’autor com els protagonistes sinó pels seus valors  i per aquestes dones que van perdre la guerra dues vegades com a  dones i republicanes i  en aquest sentit el premi segur que ajudarà força’’.

 

2016 MARIA CARME ROCA

L’escriptora Maria Carme Roca va ser guardonada amb el VI Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘A punt d’estrena’ (Columna).Maria Carme Roca en el discurs de lliurament del guardó destava  que ‘el reconeixement dels lectors era el premi més preuat i això és el que fa especial el premi de “l’Illa dels llibres”.
Maria Carme Roca també assegurava el valor del llibre ‘Pensem que el llibre és el millor regal, perquè no l’acabem de desembolicar del tot fins que no arribem a l’última pàgina.
Finalment aconsellava als lectors ‘Deixeu-vos seduir per aquella coberta que, no sabeu perquè, però trobeu meravellosa, per aquell títol suggeridor que us fa somiar abans d’hora, per aquell… perquè sí, perquè us agrada i prou’.

 

2015 ALEJANDRO PALOMAS

Alejandro Palomas va rebre el Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘Un fill’’ (La Galera). L’escriptor destacava ‘ creieu-me si us dic que té un valor molt especial, perquè és el primer que rebo de la meva gent, dels meus lectors, a obra publicada. Doble motiu, doncs, d’alegria. Rebre l’estimació dels teus, quan  és de debò, de tot cor, anima i corpren. I emociona.’

 

2014 CARE SANTOSPremi L'illa dels llibres - 01Care Santos guanyadora de l’edició 2014 amb la novel·la ‘Desig de xocolata’ (Planeta) assegurava que ‘’sóc lectora abans que escriptora. Sóc lectora abans que res, em penso. Això vol dir que sóc lliure i soberana. Jo trio, jo ignoro allò que vull i allò que no vull llegir. També el quan, el com, l’on, el perquè. Jo ho decideixo tot. Ningú no em mana. Hi ha molt per triar. Més que mai. Per això és un miracle ser triada. Un privilegi enorme.’’

 

2013 ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL

Albert Sánchez Piñol va ser guardonat l’any 2013 amb el Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘Victus’ (La Campana). L’escriptor va agrair públicament el premi destacant que ‘’com autor, he tingut la fortuna d’obtenir alguns premis de reconegut prestigi però això sí: sempre forans. Us puc ben assegurar que això mai m’havia sabut greu, perquè per a mi l’únic premi al que sempre he aspirat és la satisfacció dels lectors, i en aquest apartat em considero prou retribuït.

Albert Sánchez Piñol destacava que són els lectors qui decideixen el guanyador ”el premi del l’illa dels llibres és concedit directament pels lectors i en votació popular. Pot ser imaginat un premi més democràtic?.”

Crec que és possible fer una literatura popular, de qualitat i honesta. I l’Illa dels Llibres, n’estic segur, recolza i impulsa aquests valors. Què és la literatura? La suma perfecta de llibertat i lectura. Sense lectors lliures i sense autors lliures és impossible assolir el fet literari.

 

2012 COIA VALLSCoia Valls Premi dels lectorsCoia Valls va rebre el Premi de L’Illa dels Llibres l’any 2012 amb la novel·la ‘El mercader’ (Ediciones B) . L’escriptora catalana agraïa el suport dels lectors ‘’ Sóc molt afortunada, tinc els millors lectors del món! M’hi aboco amb cos i ànima, ells fan possible que les meves novel·les tinguin repercussió amb el boca-orella. Els hi dec tot el que sóc. És just, i molt agradable, que faci per apropar-m’hi, que els escolti. Aprenc de cadascú d’ells i són part de la meva força i il·lusió.’’.

 

2011 EDUARD MÁRQUEZ
Eduard Márquez va ser el guanyador de l’edició del 2011 amb “L’ultim dia abans de demà’ (Empúries)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here