Batet ha guanyat guanya el premi a obra publicada que convoca l’Ateneu Barcelonès. Es tracta del premi més antic de Catalunya de novel·la publicada i data de 1928.

Amb la novel·la Mònica Batet, assegura que  “Volia tractar sobre diferents temes i tots tenen a veure amb el poder”, “el poder del poble, que importa més que el dels polítics”. “L’autoritarisme m’ha generat un imaginari”. Una història és una pedra llançada al riu publicada l’any 2023 per Angle editorial, és una novel·la que interpel·la, en confrontació amb els autoritarismes.

El jurat que ha escollit el LIIIè Premi Crexells ha estat format per l’escriptora i periodista, Anna Ballbona; el poeta, escriptor, crític literari i periodista, Andreu Gomila; l’escriptora, periodista i professora, Eva Piquer; el doctor en Filologia Catalana, Francesco Ardolino i la traductora i periodista cultural, Valeria Gallart. També ha format part del jurat tot i que sense capacitat de vot en el veredicte final la vicepresidenta primera de l’Ateneu i directora de la revista de Catalunya, Lluïsa Julià.

L’obra seleccionada es va publicar el gener del 2023 amb Angle Editorial. El reconeixement és acompanyat d’una dotació econòmica de 6.000 euros.

El Futur Folklorista i el Futur Revolucionari es van fer amics en una escola de ball, tot i que a ells no els preocupava gens aprendre’n. De fet, només els interessen els contes populars (i després les cançons, i els jocs) i se’n fan uns grans experts, fins que un dia els governants alteraran el destí de tota la societat i, és clar, el d’ells dos., aquest és l’argument de la novel·la.

Anna Ballbona, com a membre del jurat del Premi Crexells d’enguany, ha destacat la novel·la de Mònica Batet com “un cant al poder de la imaginació, de la curiositat, confrontat amb el poder dels autoritarismes, les prohibicions, els murs…”. Per llegir-la, “el lector ha de fer feina”, ha dit, “però de seguida s’hi troba bé”. Ens suggereix, ha afegit, “un futur folklorista, revolucionari, en un univers molt particular”, però al mateix temps obliga a la “reflexió sobre fets que ens preocupen del moment actual”.

Ballbona ha remarcat també la preocupació que genera en l’autora l’existència dels autoritarismes, “que sempre reprimeixen els drets de les dones”.

L’any 2023 l’obra guanyadora va ser  L’edat dels vius, de Mar Bosch.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here