Un llibre recull la història de la col·lecció de La Cua de Palla.

Ara l’editorial Alrevès publica un assaig  per oferir un repàs per la història de la col·lecció

La col·lecció de La Cua de Palla ha estat un dels grans referents de la novel·la negra en català. Els primers títols de La Cua de Palla van ser publicats l’any 1963 i es van mantenir fins a l’any 1970. Posteriorment, el 1981 es va reiniciar la col·lecció, que va durar fins a l’any 1996. A l’any 2006 es va crear la nova Cua de Palla amb els títols El falcó maltès i Noblesa obliga. Primer va ser dirigida per l’escriptor Manuel de Pedrolo, feina que anys més tard va continuar Xavier Coma.

Per La Cua de Palla s’han editat escriptor destacats de gènere com G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase o J. Le Carré. Més de 150 títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana.

Ara l’editorial Alrevès publica, La Cua de Palla: retrat en groc i negre,  un assaig  per oferir un repàs per la història de la col·lecció on no hi falten les famoses cobertes de color negre i groc.
El Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac Jordi Canal,director de la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet i  Àlex Martín Professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca han estat els responsables d’aquest assaig sobre la col·lecció de La Cua de Palla.