L’escriptora presenta la nova obra on l’amor pels llibres i la literatura és el motor de molts dels seus personatges.

Julia Navarro ha publicat ‘Tú no mataràs’, la setena novel·la de l’autora de ‘La hermandad de la sabana santa’, La Biblia de barro ‘ o ‘Dime quién soy’ per citar alguns dels títols més destacats de la seva carrera com a escriptora.

A ‘Tu no matarás’, Julia Navarro s’endinsa en els anys quaranta del segle XX, un període sacsejat per terribles conflictes bèl·lics on moltes persones van haver-hi d’exiliar-se com ho fan els tres protagonistes de la novel·la Fernando, Catalina i Eulogio. Per a Julia Navarro es tracta d’una novel·la ‘de perdedors on parlo de la culpa, la venjança i el pes de la consciència, que condicionen les nostres decisions. És, així mateix, un homenatge als editors, a les llibreries i, en definitiva, al lector que tots portem dins”.

Debutava en el terreny de la novel·la fa més de catorze anys amb ‘La hermandad de la Sábana Santa’ i des de llavors la carrera de Julia Navarro ha estat marcada per l’èxit i la bona acollida entre els lectors. En una entrevista a L’Illa dels Llibres, l’autora recordava que ‘Els primers anys vaig intentar compaginar el periodisme amb l’escriptura de novel·les fins que va arribar un moment en què se’m va fer realment impossible perquè la meva salut no donava per a tant. Més tard ho he viscut intentant no moure els peus del terra.’

Sobre la bona acollida entre els lectors ‘Tenir sort i tenir èxit a vegades et fa perdre el sentit de la realitat per això durant tots aquests anys el que he procurat és no desenganxar-me de la meva pròpia realitat i no oblidar-me que si hi ha alguna cosa absolutament efímera i és la sort i aquesta et pot abandonar en qualsevol moment i els lectors et poden girar l’esquena. Malgrat haver publicat set novel·les i acumular milers i milers de lectors ‘Sempre dic que me la jugo amb cada novel·la i que parteixo de zero i depenc del veredicte dels lectors.’

”No mataràs, fill, perquè cap home no torna a ser el mateix després d’haver llevat la vida a un altre home.” Aquesta és la frase destacada de la novel·la i que li dóna títol i que li diu el seu pare a Fernando, un dels protagonistes de ‘Tú no matarás’. (Plaza & Janés/Rosa dels Vents) Per a Julia Navarro ‘El títol és un reflex de què suposa per a un dels personatges haver d’enfrontar-se a la consciència, aquesta companya tant incòmoda com tenaç. Fernando, Eulogio i Catalina són tres persones que fugen no només de l’Espanya assolada de la postguerra, sinó també de si mateixos.”

La novel·la narra l’amistat entre Fernando, un jove editor fill d’un republicà represaliat, Catalina i Eulogio. Navarro assegura que‘els personatges es poden qualificar de perdedors. El que els uneix és la seva valentia i determinació perquè no els arrabassin també el futur; el que els separa és que cadascun espera una cosa diferent d’aquest futur. Els tres estan immersos en un bucle del qual no saben escapar. També tenen una altra cosa en comú: no es rendeixen.’’

Els tres amics fugiran d’Espanya i entra en joc les seves mares, Asunción, Isabel i Pietat per mostrar-nos com es vivia la postguerra, la Dictadura i també l’inici de la Transició i que les uneix a totes tres ‘’el dolor, la desesperança, però també la fortalesa per esperar que arribi el dia en què els seus fills puguin tornar a una altra Espanya diferent de la que han escapat’ segons assenyala Navarro.

MADRID, ALEXANDRIA I PARÍS

Els tres amics decideixen fugir d’Espanya i exiliar-se i per aquest motiu recorreran ciutats com l’Alexandria de la segona guerra mundial el París ocupat pels nazis a més de Lisboa, Boston, Praga o Santiago de Xile. ‘Alexandria és una destinació inesperada. Per a Catalina, Eulogio i Fernando suposa un xoc arribar a un port on es troben una ciutat on tot els resulta aliè: la gent, l’idioma, la cultura… però s’aferren a ella perquè necessiten sobreviure’ assenyala Navarro, que qualifica la ciutat d’Alexandria com ”un encreuament de camins, una amalgama de gent arribada de tot arreu. I en aquesta època, en plena Segona Guerra Mundial, es concentraven espies, vividors, comerciants, conspiradors, escriptors, etc. Era un lloc fascinant. La ciutat no deixava llavors, ni encara avui pot deixar indiferent a ningú’’.
Pel que fa a París, la novel·la ho retrata en el temps posterior a l’ocupació ‘’una ciutat que intenta reinventar-se després de les ferides provocades pel conflicte més terrible d’un segle devastador’’ afirma l’autora.

Però a més d’aquestes ciutats, la novel·la transcorre en altres llocs com Praga, Zuric, Berlín, Londres, Vichy, Lió, Boston, Nova York, Jerusalem, Jericó… I en tots aquests indrets, tal com assenyala Julia Navarro‘’el fil conductor és la literatura: la poesia, els llibres, els editors, els lectors’’.

SENTIMENTS DE CULPA I VENJANÇA

La novel·la transcorre principalment en aquests tres escenaris: Madrid, Alexandria i París que coincideix amb les tres parts de l’obra ‘Tu no matarás és una novel·la de perdedors on hi pareixen sentiments com la culpa, la venjança i el pes de la consciència que poden condicionar les nostres decisions’.

La venjança és un dels motors de la novel·la i com assegura l’autora ‘’La venjança és un motor de la Història, de la Història de la Humanitat i de tantes i tantes històries particulars, com també ho són l’enveja, el desig, l’ambició, el rancor, la bondat, la compassió’’.

‘Tu no matarás’ tanca la història amb la Transició ”és un dels moments més difícils, apassionants i brillants de la història d’Espanya. La Transició és la història d’un èxit, un èxit que ens ha permès viure en democràcia, pau i llibertat els últims quaranta anys. De manera que m’entristeix que hi hagi els qui es dediquen a injuriar el que es va fer durant la Transició. No comprenc l’interès a destruir aquest sentiment de satisfacció que fins ara sentíem una immensa majoria de ciutadans precisament per aquesta etapa de la nostra història recent.’’ assegura l’escriptora.

UN HOMENATGE AL MÓN DEL LLIBRE

La novel·la és un homenatge també a la literatura i al món del llibre on hi pareixen, poetes, traductors, editors, llibreters. Julia Navarro ho té molt clar ‘’La Literatura ens ajuda a conjurar els fantasmes, a deixar-los aparcats mentre ens capbussem en les pàgines d’un llibre, mentre somiem altres vides’.

‘La hermandad de la Sábana Santa’, ‘La Biblia de barro’, ‘La sangre de los inocentes’, ‘Dime quién soy’, ‘Dispara, yo ya estoy muerto’, ‘Historia de un canalla’ i ‘Tu no matarás’ són les set novel·les publicades per Julia Navarro que ja espera l’adaptació de la novel·la ‘Dime quien soy’ a sèrie de televisió per Movistar TV.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here